"İnsanlara yatırım yapmak için eğitime öncelik verin."

24 Ocak 2023 Saat: 12:31
"İnsanlara yatırım yapmak için eğitime öncelik verin."
Birleşmiş Milletler tarafından ilan edildiği şekliyle bu yılki Uluslararası Eğitim Günü teması budur. EdTech, öğrenmenin önündeki engelleri kaldırarak herkes için eşit, kaliteli öğrenme fırsatları sağlayarak kapsayıcı eğitimi destekler.

Uzmanlar, öğrenci merkezli öğrenme, bireyselleştirme ve uyarlamalı öğrenmenin bu yıl K-12 EdTech endüstrisinde öne çıkacağını tahmin ediyorlar. 

EdTech'in öğrencilerin öğrenme alışkanlıklarını ve ihtiyaçlarını etkilediğine şüphe yok. Novakid, küçük çocukların en iyi nasıl öğrendiğini analiz etmek ve öğrenme tercihleri ile karşılaştıkları engeller hakkında daha fazla bilgi edinmek için, 700 online öğretmen ve yaşları 4 ila 12 arasında olan 1.500 erkek (%48) ve kız (%52) çocuk ve onların ebeveynleri ile online öğrenme deneyimi ile ilgili bir çalışma yürüttü. 

Anket, ebeveynlerin çocuklarının öğrenme alışkanlıkları ve tercihleri ile ilgili konulardaki görüşlerini, öğretmenlerin genç öğrencilerin odaklanma becerileri konusundaki uzman görüşünü, tercih edilen öğrenme biçimlerini ve hayal kırıklıklarının ana nedenlerini ele aldı. Araştırma Aralık 2022'de Fransa, İtalya, İspanya, Polonya, Romanya, İsrail, Türkiye, Suudi Arabistan ve Güney Kore dahil 15'ten fazla ülkede yürütüldü.

Çoğu çocuk online öğretmenleriyle kolayca bağlantı kuruyor

Çocukların çoğu (%66) online öğretmenleriyle kolayca bağlantı kurabildi. Genel olarak, yaş grupları karşılaştırıldığında benzer bir sosyalleşebilirlik tablosu ortaya çıktı: 3-5 yaş arası çocukların %90'ı sosyal veya utangaç olsalar da öğretmene ısınırlar, diğer taraftan 9-12 yaş arası çocuklarda bu oran %85'tir. 

3 - 5 ve 6 - 8 yaş grubunda utangaç olup öğretmene ısınan (sırasıyla %26 ve %23) çocukların oranı 9 - 12 yaş grubuna (%15) kıyasla daha fazla görünmektedir. 

Çok fazla tekrar yapmak ve canlarının sıkılması genç öğrencileri hüsrana uğratıyor

Öğretmenlerin %33'ünden fazlası, öğrencilerinin hayal kırıklığı yaşamasının ana nedeni olarak tekrardan bahsetmiştir. Hayal kırıklığının diğer yaygın nedenleri, can sıkıntısı ve ebeveynler veya öğretmenler tarafından yapılan hatalar ya da düzeltmelerdir (her biri %21). Araştırmanın sonuçlarına göre, yaş küçüldükçe hayal kırıklığı yaşanma oranı artıyor: 3-5 yaş arası çocukların sadece %16'sında hayal kırıklığı yokken, bu oran 9-12 yaş grubundaki çocuklarda %39'dur. 

Erkeklerin kızlara kıyasla çok fazla tekrar ve can sıkıntısı sebepleriyle daha fazla hayal kırıklığına uğradığını belirtmekte fayda var (erkeklerde %32, kızlarda %23). Kızların %14'üne kıyasla erkeklerin %22'si için canının sıkılması hayal kırıklığıdır.

Odaklanmanın yaş grupları ile ters orantılı olduğu görülmüştür. En genç yaş grubu en yüksek odaklanma sorunlarına sahiptir (3 - 5 yaş grubunda %45 odaklanma sorunu varken, 9 - 12 yaş grubunda sadece %13 odaklanma sorunu yaşıyor). 

Genel olarak, çocukların %48'i bazen ya da sıklıkla odaklanma sorunu yaşıyor.

Ders esnasında çocukları hayal kırıklığına uğratan unsurları oranları ile gösteren grafik

Öğrenme stilleri söz konusu olduğunda kültürel arka plan önemlidir

Ülkeler arasında bazı küçük farklılıklar olsa da, öğrenmenin en yaygın yolu ‘oynamak ve deneyimlemektir’. 

Örneğin, İtalya'da çocukların %52'si en çok oynayarak öğrenirken, Polonya'da bu oran %47 ile en azdır.. Kitap okumak, incelenen tüm ülkelerde çocuklar için en az etkili öğrenme yolu gibi görünüyor. Diğer öğrenme biçimleri daha az yaygındır ve çocuktan çocuğa değişebilir. 

Ebeveynlerin cevaplarından, çocukların en iyi kendi başlarına öğrendikleri anlaşılıyor. Bölgeye bağlı olarak, çocukların %75-%91'i bir gruptan ziyade tek başına en iyi şekilde öğreniyor. Bununla birlikte, kültürel bir fark göze çarpıyor: örneğin, İtalyan (%91) çocuklar İsrailli (%75) çocuklara göre sosyalleşerek daha fazla öğreniyor gibi görünüyor.

“Çoğu çocuğun öğretmenleriyle online bir ortamda etkileşim kurmaktan hoşlandığını öğrendik. Bu bilgi, tüm eğitim topluluğu için önemli bir işarettir: ekran, küçük çocuklar için bile bir öğretmenle bağlantı kurmaya ve öğrenme yolculuğunun tadını çıkarmaya engel değildir. Aynı zamanda EdTech sektörü, küçük çocuklar için ilgi çekici ve kaliteli kendi kendine öğrenmeyi teşvik eden öğrenme içeriği geliştirmeye odaklanmalıdır. Meraklı ve zihni hür bir nesil yetiştirmek geleceğe yön vermek için çok önemli.” diye açıklıyor Novakid CEO'su Max Azarov.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız