Paris saldırısında ‘ırkçılık’ itirafı

25 Aralık 2022 Saat: 09:59
Paris saldırısında ‘ırkçılık’ itirafı
Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık’ta Ahmet Kaya Kültür Merkezi ile yakınlarındaki işyerlerinde silahlı saldırıda bulunan ve 3 kişinin ölümüne 3 kişinin yaralanmasına neden olan saldırganın ifadesi ortaya çıktı.

Fransa’nın başkenti Paris’te Ahmet Kaya Kültür Merkezi yakınlarında dün 3 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırının ardından bölgedeki gerginlik devam ederken, saldırgan hakkında yeni bir gelişme yaşandı. Paris Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, 3 kişiyi öldürmekle suçlanan 69 yaşındaki saldırganın hakkındaki gözaltı kararının sağlık nedenleri gerekçe gösterilerek kaldırıldığı duyuruldu.

Savcılık, soruşturmanın devam ettiğini belirtirken, "Zanlıyı muayene eden doktor, ilgili kişinin sağlık durumunun tutukluluk tedbirine uygun olmadığını söyledi. Bu nedenle, sağlık durumu izin verdiğinde hakim huzuruna çıkarılıncaya dek gözaltı kararı kaldırılmıştır" ifadeleri kullanıldı. Savcılık, saldırganın psikiyatri servisine sevk edildiğini de açıkladı.

Terör örgütü PKK yandaşları Paris sokaklarını savaş alanına çevirdi

Başkent Paris'teki Republique Meydanı’nda (Cumhuriyet Meydanı) toplanan terör örgütü PKK yandaşları polisle karşı karşıya geldi. Gerilimin tırmandığı o anlarda sokakları ateşe vererek çok sayıda dükkanın camlarını kıran terör örgütü PKK yandaşları araçları da devirerek yaktı. Polis, Paris sokaklarını savaş alanına çeviren terör örgütü PKK yandaşlarına göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 69 yaşındaki saldırganın açıkça yabancıları hedef aldığını, tek başına hareket ettiğini ve resmi olarak herhangi bir aşırı sağcı grupla bağlantılı olmadığını söylemişti.

Geçtiğimiz yıl da göçmenlerin kaldığı kampa kılıçla saldırdığı öğrenilen şüphelinin, cezasını tamamlamasının ardından 15 gün önce tahliye olduğu belirtilmişti.

IRKÇI SALDIRI

William M. Adındaki 69 yaşındaki Fransız saldırgan, polise “ırkçı” olduğu için saldırıyı düzenlediğini söyledi. Soruşturmaya yakın bir kaynağın yaptığı açıklamaya göre, zanlı, 25 mermilik bir kutu ve “iki veya üç şarjör” yüklü bir cephanelik taşıdığını da sözlerine ekledi. Zanlının saldırıda Colt 1911 tabancası kullandığı da kaydedildi. William M.’nin cinayet, cinayete teşebbüs, silahlı şiddet ve silah yasasını ihlal gerekçeleriyle tutuklandığı öğrenildi.

MÜLTECİLERE SALDIRMIŞ

Saldırganın geçmişinde de ırkçı saldırılarda bulunduğu aktarılırken, Paris Savcılığı, zanlının geçen yıl çadırlarda kalan mültecilere saldırdığını, iki kişiyi kılıçla yaralayarak gözaltına alındığını ancak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını açıkladı. Saldırının ardından açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Fransa’daki Kürtler, Paris’in göbeğinde iğrenç bir saldırının hedefi oldu” ifadelerini kullanırken, Paris polis şefine Kürt toplumunun liderleriyle görüşme talimatı verdi. Cuma günü Ahmet Kaya Kültür Merkezi ve yakındaki kuaföre gerçekleştirilen saldırının ardından, Paris’te yaşayan Kürtler saldırıya karşı düzenledikleri protestolarda polisle çatışmıştı.

 

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız