GÜNCEL

105 tutuklu bırakılabilir

Tutukluluk süresini 10 yıla çıkaran düzenlemenin iptali sonrasında şimdi gözler kaç kişinin yeni düzenlemeden yararlanabileceğine çevrildi.

10 Temmuz 2013 Saat: 12:18
105 tutuklu bırakılabilir
105 tutuklu bırakılabilir
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) terör ve örgütlü suçlarda azami tutukluluk süresini 10 yıla kadar çıkaran Terörle Mücadele Kanunu’ndaki (TMK) hükmü iptal etmesi ve Meclis’e yeni düzenleme için bir yıl süre tanımasına dair kararına ilişkin tartışmalar devam ederken, Adalet Bakanlığı kararın uygulanması durumunda kimlerin yararlanabileceğine ilişkin bir çalışma yaptı. Bu çalışmaya göre azami tutukluluk süresinin beş yıl olarak uygulanması durumunda 103 ya da 105 kişi yararlanacak; bu kişiler arasında Ergenekon davası tutukluları da var. 

1 yıl mağduriyetler yaratır 
AYM, CHP ’nin başvurusu üzerine 3. Yargı Paketi’nde yer alan terör ve örgütlü suçlarda tutukluluk süresinin iki katına, yani 10 yıla çıkmasına dayanak oluşturan TMK’nın 10. maddesindeki düzenlemeyi iptal etti. Meclis’e de yeni düzenleme yapılması için bir yıllık süre tanıdı. Bazı hukukçular, AYM’nin TMK’daki hükmü iptal ettiğine dikkat çekerek, “Aynı yasadaki iptal edilmeyen başka bir hükme göre Ergenekon gibi davalar eski düzende, yani CMK’nın 250. maddesine göre devam ediyor. Bu nedenle de iptal Ergenekon gibi davaları etkilemez” görüşünü savunuyor. 
AYM’nin, iptal kararının bir yıl sonra yürürlüğe girmesine yönelik kararı da bir başka tartışma konusu oldu. AYM Başkanı Haşim Kılıç, Milliyet gezetesine yaptığı açıklamada, “10 yıl kuralı, bir yıl daha yürürlükte olmakla birlikte hâkimler tahliye kararı verebilirler... Bir yıl beklemek şart değil, hâkimler bu kararı dikkate alarak tahliye kararı verebilirler, yasama organı da bir yıl beklemeden yeni bir düzenleme yapabilir” dedi. Kılıç’ın bu yorumuna hükümet kanadından da destek var. Ancak bazı hukukçu ve siyasetçiler “Hâkimler isterse mevcut mevzuata göre de tahliye kararı verebiliyorlardı, ama vermediler” diyerek AYM’nin iptalin bir yıl sonra yürürlüğe girmesine ilişkin kararının doğru olmadığıni dile getiriyorlar. 
Hükümette iptal kararının mevcut davalardan hangilerini etkileyip etkilemeyeceği konusunda tam bir görüş birliği yok. AYM’nin gerekçeli kararının beklenmesi gerektiği görüşü ağırlıkta. Ancak, Adalet Bakanlığı, kararın kaç kişiyi ve kimleri etkiliyeceğini de araştırdı. Bugün itibariyle cezaevlerinde 5 yılın üzerinde tutuklu bulunanların sayısının 103-105 civarında olduğu saptandı. Dava ayrımı olmaksızın AYM kararının uygulanması durumunda en fazla 105 kişinin tahliye edilebileceği, bu kişiler arasında Veli Küçük gibi Ergenekon Davası’nın tutuklu sanıklarının da olduğu ifade ediliyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑