KÜLTÜR/SANAT

130 yıllık gelinlik Kartepe Sergisi’nde

“Gelenekseli Sergile” sloganıyla ilçe sergilerine hazırlanan KO-MEK, tarihe şahitlik eden eski eserleri de gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor

11 Nisan 2016 Saat: 14:14
130 yıllık gelinlik Kartepe Sergisi’nde
130 yıllık gelinlik Kartepe Sergisi’nde

“Gelenekseli Sergile” sloganı ile yola çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları(KO-MEK), Türkiye’nin 7 bölgesinden farklı renkleri yılsonu sergilerinde sergilemeye devam ediyor. Marmara Bölgesini İzmit ilçesinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesini Çayırova ilçe sergileyen KO-MEK, şimdide Karadeniz Bölgesi ile Kartepe ilçe sergisine hazırlanıyor. 12 Nisan Salı günü yapılacak sergide Karadeniz yöresine ait gelenek ve göreneklerin yanı sıra birbirinden güzel renklerinin ve tatlarının yansıtılacağı sergide bir de 5 kuşak görmüş yaklaşık 130 yıllık gelinlik bulunuyor.

KARTEPE SERGİSİ İLE TARİHE YOLCULUK

Karadenizli bir aileye ait olan gelinlik 5 kuşak yaşamış. Trabzon’dan alınarak Uzuntarla’ya getirilen gelinlik burada başta KO-MEK giyim ve mefruşat usta öğreticisi Nigar Tohumcu, iğne oyası usta öğreticileri ve kursiyerleri tarafından büyük bir titizlikle işlenerek, eski haline getirilmiş. 130 yıllık tarihi günümüze yansıtan gelinlik; işlemeleri ve renkleri ile âdeta bizleri yaşadığı döneme götürüyor. O dönemde varlıklı ailelerin gelinlerinin giyebildiği işlemeli bu tür gelinlikler, günümüzde artık kına gecelerinde kaftan olarak kullanılmakta. 12 Nisan Salı günü Kartepe İlçe Sergisi’nde sergilenecek olan gelinlik, Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’nden de istenmiş ama aile hatıra olduğu için vermek istememiş.

HAS İPEKTEN ÜRETİLMİŞ

130 yıllık gelinliği kursiyerleri ile birlikte yeniden elden geçirerek ilk günkü gibi yeni olmasını sağlayan KO-MEK giyim ve mefruşat usta öğreticisi Nigar Tohumcu, gelinliğin 130 yıldan daha fazla olduğunu ve has ipekten oluştuğunu, saf ipek kozasından üretildiğini ifade ederek gelinliğin Maraş işiyle işlendiğini belirtti. Gelinliğin sahibinin bir çift küpe ve bu gelinliğe gelin olduğunu ifade eden Tohumcu, gelinliği gelinin eltileri ve Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’nden istendiğini ancak vermediğini belirtti. İşlemelerini zor da olsa tamir etmeyi başardıklarını ifade eden Tohumcu, gelinliğin aslına uygun tamir edildiğini, başlığını ve duvağını birebir uyguladıklarını belirtti.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑