KKTC

2013’E KARANLIK MERHABA

Yeni yıla sayılı günler kala ilçelerdeki sokak lambaları söndü, borcundan dolayı birçok işyeri, kamu kuruluşu ve otelin elektriği kesilecek

23 Aralık 2012 Saat: 21:10
2013’E KARANLIK MERHABA
2013’E KARANLIK MERHABA
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek)çalışanlarının örgütlü olduğu EL-SEN’in başlattığı eylemler çerçevesindeyapılan elektrik kesintileri tüm hızıyla devam ediyor. Kuzey Kıbrıs’tayeni yıla sayılı günler kala ülkenin tüm sokakları karanlığa büründü. Sadece sokak lambaları değil, devlete ait birçok kurum, bazı işletmeler ve otellerin elektriği de Kıb-Tek’eolan borcundan dolayı kesilmiş durumda. Yeni yıl kutlamaları nedeniyle turizm ülkesi olan KKTC’ye rağbet olmasıbeklenirken, Pazartesi günü listede olan birçok otelin elektriğinin kesilmesi gündemde. Kıb-Tek’e 6 Milyon TL borcu olan Cratos Otel’in 26 Aralık tarihinekadar, GoldenTulipOtel’e de Pazartesi gününe kadar süre verildiği, diğer bazı otellerin ise elektriğinin tamamen kesileceği öğrenildi. Sadece kurumların ve sokakların elektriği değil, Güzelyurt ve Lefke bölgesi arasında hizmet everen birçok Hız Tespit Kamerası da enerjisinin kesilmesinden dolayı devre dışı kaldı. 
Ülkenin turizm kenti olan Girne’de ise hem birçok kurum hem de halkın uğrak yerleri olan parklar ve sokakların ışığı yanmıyor. Elektriklerinin habersiz kesildiğini söyleyen Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, Maya kavminin 21 Aralık 2012 tarihinde öngördüğü kıyametin KKTC’nin başına patladığını söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Aygın, “ Asıl kıyamet yeni bir yıla girmeye hazırlandığımız bu günlerde sokaklarımızın, caddelerimizin karanlığa bürünmesidir” dedi. 
El - Sen Basın Yayın ve Propaganda Sekreteri TuluyKalyoncu ise eylemin amacına ulaştığını söyledi. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Kalyoncu, günlük 1 Milyon olan elektrik fatura tahsilatının eylemden sonra yüzde yüz arttığını ve günlük tutarın 2 Milyon TL’ye çıktığını ifade etti. Kesintilere devam edeceklerini açıklayan Kalyoncu, “Pazartesi günü bazı otellerin ve büyük işletmelerin elektrikleri kesilecek” dedi. 
“KIYAMET BİZİM BAŞIMIZA KOPTU” 
Ülkenin tüm sokaklarının karanlığını kıyamet kopması olarak değerlendiren Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, Maya kavminin 21 Aralık 2012 tarihinde öngördüğü kıyametin KKTC’nin başına patladığını söyledi. Aygın, “Mayaların kıyamet kehaneti gerçek oldu ancak kabak sadece bizim başımıza patladı. Tüm sokaklarımız karanlığa büründü” dedi. Aygın, “Asıl kıyamet yeni bir yıla girmeye hazırlandığımız bu günlerdesokaklarımızın, caddelerimizin karanlığa bürünmesidir. Tabi Girne Belediyesi olarak bu soruna bir çare üreteceğiz” şeklinde konuştu. 
“BİR YOLUNU BULACAĞIZ” 
Caddelerin belli bir oranda aydınlatılması için projeler ürettiklerini belirten Aygın, hazırladıkları projeyi Pazartesi günü hayata geçirmeye çalışacaklarını, eğer başarabilirlerse Girne’nin bir kısmını aydınlatacaklarını söyledi. Elektrik kesme eyleminin halka yapılan bir haksızlık olduğunu savunan Aygın, Kıb-Tek’e olan borçlarını anlaştıkları şekilde ödediklerini, geri kalan kısmı için ise anlaşma yapmak üzere sözleştiklerini belirterek, “Bize haber vermeden ansızın geldiler ve elektrikleri kesitler” dedi. 
ANLAŞMAYA RAĞMEN, ELEKTİRİKLERİ KESTİLER 
Aygın sözlerine şöyle devam etti: “ Girne Belediyesi enerji parası dahi olmak üzere hiçbir konuda borçlarını ödememesi düşüncesine sahip değildir. Biz sosyal alanların; parkların enerji parasını daha önce anlaşma yaptığımız şekilde günü gününe ödüyorduk. Sokak aydınlatmaları, pompaistasyonları, arıtma tesisler ile ilgili de ileride yeniden görüşülüp sözleşme yapmak üzere için anlaştık. Ancak anlaşmaya rağmen, bir çağrı yapılmadan aniden sokaklarımız karanlığa büründü. Kimseyi eleştirmek niyetinde değilim ama yanlış yapıldığını düşünüyorum. Çünkü bir eylemde halkı karşınıza almak halka zarar vermek kadar kötü bir şey yoktur. Bu konuda Kıb-Tek’in oturup tekrar düşünmesi gerektiği kanaatindeyim.” 
Aygın, El-Sen’e geçmişte destek olduklarını, eylemlerinde Girne Belediyesi olarak yanında olduklarını belirterek, “Biz destek olduk, onlar bunu yaptı” ifadesini kullandı.
ÜLKE KARANLIKTA 
Kıb-Tek’e olan borçlarından dolayı ülke çapında birçok yerin elektriği kesik durumda. Girne’de 20 Temmuz, Limanlar Müdürlüğü, Kaymakamlık, Sosyal Hizmetler Dairesi, Çalışma Dairesi, Çevre Koruma Dairesi, Milli Arşiv, Turizm Limanı’nda yatlara temin edilen enerji, Ertuğrul ApakanSpor Salonu, Golden Bay Otel, Bektaş market, iki sulu havuz, sokak aydınlatmaları hizmet vermiyor. Gazimağusa’da Tapu Dairesi, Gelir ve Vergi Dairesi, Posta Dairesi, Çevre Koruma Dairesi,Limanlar Dairesi,Gümrük Dairesi,Mahkemeler, bazı işletmeler ve oteller, Derviş Ekmek Fırını’nın elektrikleri kesik durumda. 
HIZ TESPİT KAMERALARI DA HİZMET DIŞI 
Lefkoşa’da Sanayi Dairesi,Fuar Alanı, Eğitim Bakanlığı’na bağlı AtatürkSpor Salonu yanındaki tören alanı bölgesindeki havuz, İskân ve Rehabilitasyon Dairesi,İskele’de Sosyal HizmetlerDairesi, MehmetçikKaymakamlık Binası, Büyük Konuk BelediyeBinası,LongBeach Otel, Tarım ve Hayvancılık Dairesi,BRT Ofisi,Güzelyurt’ta Su ve JeolojiMaden Dairesi, KapalıSpor Salonu ve bölgedeki Bostancı,Serhatköy,Akçay, Zümrütköy,Gaziveren ve Lefke’dekihız tespit kameraları ve ülkenin tüm sokak lambaları hizmet vermiyor. 
“EYLEM İŞE YARADI, PARALAR ÖDENİYOR” 
Elektrik kesme eylemi birçok kesimin tepkisine neden olurken, Tuluy Kalyoncu, eylemin amacına ulaştığını söyledi. Kalyoncu, elektriği kesilen bazı kurumların borçlarını ödemeye başladığını bazılarının ise daha kesinti olmadan ödeme yaptığını açıkladı. Kalyoncu, günlük 1 Milyon olan elektrik fatura tahsilatının eylemden sonra yüzde yüz arttığını ve günlük tutarın 2 Milyon TL’ye çıktığını ifade etti. Sadece devletten 10 Milyon TL elektrik parası alındığını belirten Kalyoncu, “İstendiği zaman ödeme yapılabiliyormuş. Eylem amacına ulaştı, elektriği kesilen birçok kurum ve işyeri ödeme yaptı, elektriğinin kesileceğini duyanlar ise daha kesinti olmadan borcunu ödedi” şeklinde konuştu. 
KURUMLAR BİTTİ, SIRA OTELLERE GELDİ 
Pazartesi günü oteller ve bazı büyük işletmeler yönelik kesintiler yapacaklarını ifade eden Kalyoncu, “Hazırlıklar tamamlandı, listebellidir. Pazartesi oteller ve bazı işletmelerin elektriği kesilecek.Kıb-Tek’e 6 Milyon TL borcu olan Cratos Otel eylemden önce kuruma yazılı başvuruda bulunmuştu. Bu nedenle 26 Aralık tarihinde kadar borcunu ödemesini bekliyoruz. Eğer ödemezse elektriğini keseceğiz” dedi. Kalyoncu, borcu bulunan ve isimleri belli olan bazı otellerde ise Pazartesi günü kesinti yapılacağını açıkladı. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑