GÜNCEL

8 şehidin verildiği yer bakın neresi!

Teröristler, aynı anda 4 ayrı noktaya saldırdı. Sadece dere yatağındaki Geçimli Karakolunda kayıp verildi. Peki, Geçimli Karakolundaki zaafiyetin sebei ne?

6 Ağustos 2012 Saat: 10:43
8 şehidin verildiği yer bakın neresi!
8 şehidin verildiği yer bakın neresi!

Türkiye, dün yine terörün kanlı yüzüyle güne uyandı. PKK'lı teröristlerin Hakkâri merkeze bağlı dere yatağındaki Geçimli Jandarma Karakolu'na düzenlediği saldırıda 6 asker ve 2 köy korucusu şehit oldu. Aralarında 5 sivil ve 1 köy korucusunun da bulunduğu 21 kişi yaralandı. Güvenlik güçleri 14 PKK'lıyı etkisiz hale getirdi. Terör örgütü, eşzamanlı olarak Çukurca'da 3 karakola daha saldırdı. Ancak o noktalarda kayıp yaşanmadı. Kendilerine köylü süsü veren teröristlerin asıl amacının 'Geçimli' olduğu, diğer karakollara ise hedef saptırmak amacıyla saldırdığı belirtiliyor. 

Başta Geçimli olmak üzere Hakkâri bölgesinde bulunan tüm karakolların saldırılara karşı sürekli uyarıldığı kaydediliyor. Şemdinli'de 14 günden bu yana büyük bir operasyon yürütülürken yakın bölgede 50-60 kişilik bir terörist grubun, nasıl böyle bir baskın düzenleyebildiği tartışılıyor. Uzmanlar, Geçimli Karakolu'nun dere yatağında eski bir yapı olması nedeniyle zafiyet oluşturduğuna dikkat çekiyor. Şehit düşen askerlerden Metin Çevik'in babası Recep Çevik'in açıklamaları da saldırının beklendiğini doğruluyor: "Oğluma, bayrama yetişip yetişemeyeceğini sordum. Bana gelmesinin zor olduğunu söyledi. Baskın olacağını biliyormuş." 

Şemdinli'de iki hafta önce başlayan operasyonlar devam ederken, bu kez acı haber Hakkâri'nin Çukurca ilçesinden geldi. Teröristler, önceki gün 23.00 sularında Hakkâri'ye 40 km mesafedeki Geçimli Karakolu, Çukurca'nın Üzümlü ve Karataş Karakolu ile 20. Sınır Jandarma Tugayı'na bağlı Darsinki Tepesi'ndeki üs bölgesine aynı anda ateş açtı. Ancak asıl hedef Geçimli Karakolu'ydu. Yakındaki birliklerden Geçimli'ye takviye gelmesini engelleyen teröristler, ağır silahlarla karakola saldırdı. 50-60 kişilik PKK'lı grup, önce kulede nöbet tutan 2 askeri şehit etti. Örgüt militanlarıyla çatışma yaklaşık 5 saat sürdü. 6 asker ve 2 geçici köy korucusu şehit olurken, 15 asker, 1 köy korucusu ve 5 vatandaş yaralandı. 14 terörist de etkisiz hale getirildi. Şehit olan geçici korucular Faruk Çiftçi ve Cabbar Duman, dün Taşbaşı Köyü'nde toprağa verildi. 

Teröristlerin bölgede ciddi bir saldırı için hazırlık yaptıklarına ilişkin bilgilerin, yaklaşık 2 ay önce istihbarat raporlarına yansıdığı belirtiliyor. Uluyol mevkiinde 20 kişilik, Oğul ve Kazan bölgelerinde ise 15'er kişilik terörist grupların tespit edildiği ifade edildi. 8 şehidin verildiği saldırıyı, Kavaklı ve Oğul bölgelerinde saklanan grupların gerçekleştirdiği tahmin ediliyor. Kaçan teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için karadan ve havadan operasyonlar başladı. Kavak ile Oğul köyleri yakınlarında yoğunlaşan operasyona özel birlikler de katılıyor. Teröristler, kaçtıkları yollara mayın döşediği için güvenlik güçleri takipte yavaş ilerliyor. Çatışmanın ardından Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı'ndan bölgeye çok sayıda takviye kuvvet sevk edildi. 

Dere yatağında eski karakol 

Şemdinli kırsalında terör örgütüyle çatışmalar sürerken örgütün Çukurca'daki karakollara eşzamanlı saldırı düzenlemesinin altında ihmaller bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca Geçimli Karakolu'nun dere yatağına kurulduğu ve hiç yenilenmediği öğrenildi. Teröristlerin bu Karakol dışında eşzamanlı 3 ayrı yere daha saldırdığı, hedefin Geçimli Karakolu olduğu, diğer bölgelere saldırılarak güvenlik güçlerinin dikkatinin dağıtılmak istendiği belirtildi. Teröristlerin saldırı sırasında köprüyü havaya uçurduğu, takviye birliklerin gelmesini engellemek için de yollara patlayıcılar döşediği vurgulandı. Geçimli'nin bölgenin en hassas karakolu olduğu, PKK'nın zayiatı göze alarak saldırdığı vurgulandı. Karakolun içine kadar girmeye teşebbüs eden 2 teröristin de öldürüldüğü, 3 askerin karakolun içine atılan roket sonucu şehit olduğu öğrenildi. Karakolun yerinin dere yatağında olması ve karakolun tahkim edilmemesinin zaaf oluşturduğu da ifade edildi.

(Zaman)

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑