DÜNYA

ABD'den Türkiye karşıtı skandal tasarı

ABD Senatosunun, Suriye sınırındaki terör örgütü YPG/PKK'ya yönelik başlatılan "Barış Pınarı Harekatı" dolayısıyla Türkiye'ye karşı bir yaptırım paketi hazırladığı bildirildi.

10 Ekim 2019 Saat: 09:41
ABDden Türkiye karşıtı skandal tasarı
ABD'den Türkiye karşıtı skandal tasarı

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen tarafından hazırlanan yaptırım paketinde Türkiye'yi hedef alan ağır  maddelere yer verildi.

Söz konusu paketin taslağını Twitter'dan paylaşan Graham, Kongredeki iki partinin de yaptırım konusunda hemfikir olduğunu savundu.

Buna göre, yaptırım paketinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve bazı bakanların adı tasarıda yer  aldı.

Öte yandan, Türkiye'nin Suriye'deki operasyonlarını 90 gün içerisinde  durdurmaması halinde askeri ve ticari sektörlerine de ağır yaptırım uygulanması  istenen pakette, Türk Silahlı Kuvvetlerine uçak, araç, makine ve ilgili tüm parça  satışının yanı sıra askeri istihbarat paylaşımının da durdurulması çağrısı  yapıldı.

Bununla beraber, enerji ve petrol satışı konusunda Türkiye'ye ve  Türkiye ile iş birliği yapan yabancı ülke ve kuruluşlara yaptırım uygulanması  teklif edilen pakette, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerinin alımı  kapsamında da yaptırım istendi.

Söz konusu tasarının Senato'da oylanıp kabul edilmesi durumunda  Trump'ın masasına gelmeden önce Temsilciler Meclisi'nde de kabul edilmesi  gerekiyor.

Ancak Trump'ın bu tür bir yasa tasarısını veto etme yetkisi bulunuyor.  Kongrenin her iki kanadında da 3'te 2 çoğunluğun üzerinde kabul edilmesi halinde  ise Trump'ın veto yetkisini aştığı için tasarılar doğrudan yasalaşıyor.

Cumhuriyetçi Senatör Graham'in operasyona karşı son günlerdeki  paylaşımları Türkiye'nin tepkisini çekmişti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑