DENİZ

Ada Tersanesi

Ada Denizcilik ve Tersane İşletmeciliği A.Ş.'ye ait Ada Tersanesi, Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde yer alıyor. 2011 yılından itibaren yeni inşa faaliyetlerine ağırlık veren tersanede şu anda üç geminin inşası devam ediyor...

11 Kasım 2013 Saat: 12:43
Ada Tersanesi
Ada Tersanesi
Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde yer alan Ada Tersanesi 2002 yılında kuruldu. Bir süre başka bir tersaneye kiralanan tersane, 2008 yılı Aralık ayından itibaren Ada Denizcilik ve Tersane İşletmeciliği A.Ş. tarafından işletilmeye başlandı. Tamir-bakım çalışmalarıyla faaliyete başlayan tersane, 2011 yılından itibaren yeni inşa faaliyetlerine ağırlık verdi. Son bir yıl içinde 3 gemi teslim eden tersane önümüzdeki günlerde tamamlayacağı projelerle bir yılda 6 gemi teslim etmiş olacak.
Ada Tersanesi, 12 bin metrekaresi kapalı 33 bin metrekare alana sahip. Tersanede bulunun 145 metrelik kızakta şu anda iki gemi yer alıyor. Tersanede toplamda ise üç geminin inşası devam ediyor. Kadrolu personel sayısı yaklaşık 200 kişi olan Ada Tersanesi’nde taşeronlarla birlikte yaklaşık 700 kişi çalışıyor.
Ada Tersanesi, TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’nin yanı sıra, TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerine de sahip.
ADA DENİZCİlİK ve TERSANE İŞlETMECİlİğİ A.Ş. CEO’SU MURAT ERZAİM:
“Çalışmalarımızı yeni inşa faaliyetlerine yoğunlaştırdık”
Tersanede şu anda 3 geminin inşasının devam ettiğini, bunun yanı sıra yeni imzaladıkları ve imzalayacakları projelerin de olduğunu belirten Ada Denizcilik ve Tersane İşletmeciliği A.Ş. CEO’su Murat Erzaim, “Yeni inşa faaliyetlerine 2011 yılında başladık. Yeni inşa faaliyetlerine başlayana kadar yaklaşık 180 gemiye tamir-bakım işlemi gerçekleştirdik. Tamir-bakım çalışmalarına halen devam ediyoruz ama şu anda çalışmalarımızı yeni inşa faaliyetlerine yoğunlaştırdık. Dünyada ticaretin yavaşlaması, yük gemileri ve ticaret gemilerine olan talebi çok azalttı. Dolayısıyla biz de dünyadaki gelişmelerine göre farklı bir segmente yöneldik. Şu anda Kuzey Avrupalı firmalara özel amaçlı gemi üretimi yapıyoruz” diyor.
Yöneldikleri yeni inşa segmentinin ağır deniz şartlarında çalışan, genellikle petrol çıkarma endüstrisine hitap eden, yüksek teknolojili gemiler olduğunu sözlerine ekleyen Murat Erzaim, bu gemiler dışında feribot ve yine yüksek teknoloji isteyen balık çiftliği yemleme gemisi projelerinin de devam ettiğini söylüyor.
Ada Tersanesi’nin imalatın tüm aşamalarını kendi bünyesinde gerçekleştirdiğini belirten Erzaim, “Zaman açısından yetişemediğimiz işler olduğu zaman taşere ediyoruz” ifadelerini kullanıyor.
Ada Tersanesi’nin tersane kapasitesini en iyi şekilde kullanarak gemi teslim sürelerini en aza indirmeyi ve kalitesini daha da artırmayı hedeflediğini söyleyen Erzaim, şöyle devam ediyor: “Bizim en önemli avantajımız müşterimizin kalitemizden
memnuniyeti. Kalitemizi sürekli artırmak ve müşteri memnuniyetimizin sürekliliğini sağlamak öncelikli hedefimiz.”
Tersaneler verimliliğini artırmalı
“Tuzla’da gemiler geleneksel yöntemlerle yapılır. Ama bu bir çözüm değil. Tersaneler daha verimli çalışmak, daha az saatte daha çok iş çıkarmak zorunda. Türk tersanelerinin işçiliği çok kaliteli. Zaten Avrupa’daki tersanelerde de işçiler ya Türk, ya Portekizli ya da Bulgar’dır. Türkiye’deki tersanelerin öncelikli yapması gereken verimliliklerini arttırmak. Bu verimlilik artışı fiyatlara da yansıyacaktır. Avrupalının Çin’e gitmesinin en büyük nedeni fiyatlar. Ama biraz yakın fiyatlarla daha kaliteli gemiyi her zaman tercih edeceklerdir. Çünkü gemi yatırımları uzun vadeli yatırımlar. Uzun vadede gemide problem olmamasını isterler.”
Piyasalarda 2015’te bir iyileşme bekleniyor
“Gemi inşaa ticareti tamamen dünya ticaretiyle bağlantılı ve dünyadaki arz talep dengesiyle şekilleniyor. Dünya ticareti artarsa gemi taşımacılığına talep artar; bu navlunları yükseltir; navlunlar yükselirse de gemiye yatırım yapmak cazip hale gelir. Dünya ticaretindeki krizin bitmesinden itibaren bir yıl sonra tersane piyasasında işlerin canlanacağını düşünüyorum. Tarih olarak da 2015-2016 yıllarında piyasanın düzeleceğini tahmin ediyorum. Takip ettiğimiz dış kaynaklara göre de 2015’te bir iyileşme bekleniyor piyasalarda.”
Yerli malzemede en büyük sıkıntı, sertifikalandırma
“Türkiye’de gemi inşa yan sanayiinde çok kaliteli malzemeler üretiliyor. Ancak sertifikasyon konusunda sıkıntılar var. Tüm kullandığımız ürünlerin çalıştığımız klas kuruluşundan sertifikalı olması lazım. Yerli malzeme konusundaki en büyük sıkıntımız bu. Malzeme üreticilerine tavsiyem, uluslararası sertifikalandırma kurallarını çok iyi çalışıp üretim sistemlerini ona göre adapte etmeliler. Bu şekilde mallarını çok daha kolay satabilirler. Biz yerli projelerimizde yerli malzeme kullanımını önemsiyoruz. Bazı projelerimizde yüzde 100’e yakın yerli malzeme kullandığımız da oldu. Ama genelde yerli malzeme kullanım oranımız yarı yarıya diyebilirim. Bunun nedeni de sertifika eksikliği.”
Tersane Müdürü Mustafa Süngü: “Yeni inşada iyi bir trend yakaladık”
Ada Tersanesi’nin 33 dönümlük alanıyla Tuzla’nın büyük tersanelerinden biri olduğunu söyleyen Tersane Müdürü Mustafa Süngü, “Burada, 5 yeni inşa projesinin aynı anda devam ettiği dönemler oldu. İyi bir planlamayla kızağımızda iki gemi kurabiliyoruz. İskelemizin iki tarafı da gemi bağlamaya müsait ve burada denize iniş sonrası donatım faaliyetlerini yapıyoruz. Bunun dışında iskelemize kıçtan kara yan yana 4 gemi bağlayabiliyoruz. Burada tamir-bakım faaliyetleri ağırlıklı çalışmalar yapıyoruz.” diyor.
Geçtiğimiz yıllarda, yılda 50-60 gemiye tamir-bakım hizmeti verdiklerini belirten Süngü, “Şu an tamirden ziyade yeni inşa faaliyetlerine ağırlık vermiş durumdayız. Tamir projelerimiz de devam ediyor ama yeni inşada çok iyi bir trend yakaladık ve bunu sürdürmek adına yeni inşa faaliyetlerine öncelik veriyoruz.” şeklinde konuşuyor.
Ada Tersanesi’nin en önem verdiği konulardan birinin de iş sağlığı ve güvenliği olduğunu sözlerine ekleyen Süngü, bu konuda yapılan çalışmaları şöyle anlatıyor: “Tersaneler gibi yoğun faaliyetin olduğu yerlerde risk daha fazladır. Bunun bilincinde olarak iyi bir iş güvenliği ekibiyle çalışıyoruz. İş Sağlığı ve Güvenliği Birimimizin iş durdurma ve alınması gereken ekipmanları onaysız almasına kadar geniş yetkileri var. Çalışma esnasında da ciddi önlemler alıyoruz. Öreğin, sıcak çalışma olacak bütün alanlarda sabah, öğlen ve akşam vardiyaları öncesinde gaz ölçümleri yaptırıyoruz. Riskli bir durum varsa iş durduruluyor, gerekli havalandırma yapılıp tekrar ölçümler yapılıyor ve risk geçmişse çalışma tekrar başlıyor. Yine yüksekte çalışma için uygun iskeleler kullandığımız gibi, bu iskeleleri sürekli kontrol ediyoruz. Tabi, iş güvenliğini sadece görevli personele bırakmamak gerek; tersanelerde sorumluluk herkestedir. Herkes kendi sorumluluğunu bildiği takdirde iş güvenliğini sağlamak daha kolay oluyor. Bu konuda tüm işçilerimize düzenli eğitimler veriyor ve bu bilinci aşılamaya çalışıyoruz.”
Ada Tersanesinde 2013 yılında inşası tamamlanan ve devam eden projeler:
NB105 Ferry Boat-tamamlandı
NB106 Ferry Boat-tamamlandı
NB107 Ferry Boat-tamamlandı
NB108 Ferry Boat-devam ediyor
NB109 Offshore service vessel-devam ediyor
NB110 Fish Feeding Vessel-Kesim başladı
NB111 Fish Feeding Vessel-Ağustos 2013 başlangıç
NB112 Platform Destek gemisi-Ağustos 2013 başlangıç

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑