SİYASET

AKAR’ IN ELİ BELEDİYELERİN YAKASINDA

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar AKAR, belediyelerin araç kiralamalarını gündemine aldı

24 Temmuz 2012 Saat: 22:56
AKAR’ IN ELİ BELEDİYELERİN YAKASINDA
AKAR’ IN ELİ BELEDİYELERİN YAKASINDA

Kocaeli’ de Belediyelerin araç kiralamalarındaki ihale süreçlerini ve araçların kimlere tahsil edildiğini İçişleri Bakanına soran AKAR  bu araçların özel işlerde kullanılıp kullanılmadığının ve bunların takiplerinin nasıl yapıldığını sordu. Sadece İSU’ nun araç kiralama bedelinin 3 yıl için 41 milyon olduğunu belirten AKAR’ a Bakanın vereceği cevap siyasi çevrelerde merakla bekleniyor

İşte Akar’ın soruları;

Son 10 yıl içinde çok sık uygulanmaya başlanan ve başta belediyeler olmak üzere kamu kurumları araç satın almak yerine hizmet satın almayı seçmekte ve araç kiralama yoluna gitmektedirler.

Araç satın alınmadığı için kurum bütçesinden tasarruf edilmesi, araçların bakım ve sigorta bedellerinin de yük olmaktan çıkması düşünülmüş ancak bu kez de kiralama için ödenen rakamlar ağır bedel haline gelmiştir. Özellikle belediyelerde araç kiralama bütçeleri daha da büyümektedir. Şöyle ki; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yan kuruluşlarından olan İSU’nun araç kiralama bedeli 3 yıl için 41 milyon Türk Lirası’nı bulmaktadır.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 2.inci maddesi (a) fıkrasında belediyeler ile bunlara bağlı; döner sermayeli kuruluşlar, birlikler ve tüzel kişiler sayılarak bu idarelerin kullanımında bulunan her türlü kaynaktan karşılanan mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalelerinin 4724 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre yürütüleceği hüküm altına alınmaktadır.

 

Bu bağlamda;

 

1.      2004-2012 yılları arasında yıllar itibariyle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ile diğer Kocaeli İlçe belediyelerince ‘’araç alımları ve araç kiralama’’ için kaç ihale yapılmıştır?Yapılan ihalelerin açık ihale usulü, belli istekliler arasında ihale usulü, pazarlık usulü, doğrudan temin usullerine göre dağılımı nedir?

2.      Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ile diğer Kocaeli İlçe belediyelerince yapılan ihaleler ile kaç araç kiralanmıştır? Araçların kiralama süreleri ne kadardır? Araçların hizmet türlerine göre dağılımı (binek, iş makinesi, kamyon, hizmet aracı, otobüs vs.) nedir?

3.      Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ile diğer Kocaeli İlçe belediyelerince yapılan araç kiralama hizmet alım işi ihalelerini kazanan tedarikçi firmalar hangileridir?Kiralanan araçlar için araç cins ve modelleri ayrı ayrı belirtilmek suretiyle ödenen meblağlar ne kadar olmuştur? Kiralanan bu araçlar kimlere tahsis edilmiştir?

4.      Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ile diğer Kocaeli İlçe belediyelerince yapılan araç kiralama hizmet alım işlerinde araçların bakımları ve diğer giderleri tedarikçi firma tarafından sağlanan ihale sayısı kaçtır?

5.      Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ile diğer Kocaeli İlçe belediyelerince kiralanan bu araçlarda araç takip sistemi var mıdır?  Araç takip sistemi yoksa bu sistemin kullanılması planlanmakta mıdır?

6.      Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ile diğer Kocaeli İlçe belediyelerince kiralanan araçlar hizmet dışında özel işler için kullanılmakta mıdır? Vatandaştan toplanan vergilerle finanse edilen bu araçların, kişilerin özel işlerinde kullanılmaması için ne tür tedbirler alınmaktadır? Eğer özel işler için kullanılıyorsa benzin vb. masraflar nasıl karşılanmaktadır?

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑