EKONOMİ

AKP devleti gökdelene çıkardı, giderler patladı!

2012’de ödenen kira 218 milyon lirayı aştı. İlk 4 ayda ise kirada rekor kırıldı.

22 Mayıs 2013 Saat: 11:18
AKP devleti gökdelene çıkardı, giderler patladı!
AKP devleti gökdelene çıkardı, giderler patladı!
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, ‘yoğun talep var, çok azını karşılıyoruz’ sözleriyle dile getirdiği kamu kurumlarının hizmet binası için özel sektörden gökdelen kiralama isteği bütçeye ağır fatura çıkardı.
 
LÜKS GÖKDELENLER
 
Bugün gazetesinden Erdoğan Süzer’in haberine göre Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı bütçe verilerine göre devlete ait eski binalardan çıkıp Ankara’nın Eskişehir Yolu ve Konya Yolu boyunca uzanan lüks gökdelenlere kiracı olarak taşınan kamu kurumlarının hizmet binası kiralama gideri, 2006′dan bu yana ilk 4 aylık kira bazında 5,6 kat, diğer bir ifadeyle yüzde 461 arttı. 2006′nın ilk 4 ayında kiralık kamu binalarına 13,1 milyon lira kira ödenirken, bu yıl bu rakam 74 milyon lirayı geçti. 2006′da yıllık 75,3 milyon lira olan kira rakamı da geçen yıl 218 milyon lirayı aştı.
 
SON 3 YILDA YÜZDE 49
 
İlk 4 aylar açısından son 3 yıla bakarsak devletin kiralık binalara yaptığı ödemeler daha iyi anlaşılır. 2011′in ilk 4 ayında, kamu kurumlarının gökdelenler dahil tüm kiralık hizmet binaları için bütçeden 49,7 milyon lira, geçen yıl da 58,2 milyon lira ödenmişti. Bu yılın ilk 4 ayındaki 74 milyon liralık kira ödemesi dikkate alındığında, kira giderleri son 3 yılda yüzde 49, son bir yılda yüzde 27,5 arttı.
 
BİRÇOK KURUM VAR
 
Geçen yıl, Ankara’da 15 kamu kurumu ve bakanlıklara ait kuruluş kiradaydı. Bunlar arasında TBMM ve Başbakanlık’a ait binalar da var. Bugün bu sayının arttığı tahmin ediliyor. Hizmetlerinin tamamını ya da bir kısmını kiracı olarak yürüten kamu binalarından bir kısmı şöyle: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Atatürk Araştırma Merkez ve Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Diyanet İşleri Başkanlığı, EPDK, BDDK.
 
‘BAZILARINA IZIN VERDIK’
 
Başbakan Yardımcısı Babacan, kamu kurumlarının özel sektörden gökdelen kiralamasındaki artışa ilişkin sorulara yanıt verirken, şöyle demişti: “Aslında çok daha fazla kamu kurumundan kiralık binaya geçmek için talep geliyor. Ancak biz bunların sadece bir kısmına izin verdik.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑