SİYASET

AKP’li Günay’dan “diktatörlük” uyarısı

AKP’nin başkanlık sistemi ısrarına parti içinden en sert çıkış eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan geldi. Günay, “Kuvvetler ayrılığı olmayan bir sistemin diktatörlüğe dönüşeceği” uyarısında bulundu.

8 Mayıs 2013 Saat: 09:42
AKP’li Günay’dan “diktatörlük” uyarısı
AKP’li Günay’dan “diktatörlük” uyarısı
Ertuğrul Günay, başkanlık sistemine yönelik “diktatörlük” uyarısını AKP’nin hafta sonunda gerçekleştirilen Kızılcahamam kampında yaptı.
 
Günay, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılmadığı oturumda TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun sunumunu yaptığı başkanlık modelini eleştirirken 2007’de kendisinin de içinde yer aldığı yeni anayasa çalışmalarını anımsattı.
 
Günay şöyle dedi:
 
“O zaman belirlediğimiz ilkelere göre yeni anayasa kısa, öz ve anlaşılır olacak ve mutlaka kuvvetler ayrılığı prensibine oturacaktı. Ama bugün görüyoruz ki çok farklı şeyler anlatılıyor. Bir de başkanlık sistemi söyleniyor. Başkanlık modeli kuvvetler ayrılığı ilkesine tamamen aykırı. Başkanlık sistemi, Güney Amerika’da askeri darbelere ve 1970’li yıllarda tartışılan Asya Tipi Üretim Tarzı modellerinin uygulandığı ülkelerde de diktatörlüğe dönüştü. Mevcut sistemle kuvvetler ayrılığının olmadığı bir başkanlık modeliyle diktatörlüğe dönüşme riskimiz var.”
 
Günay, başkanlık sistemine, “Kişilere ve konjonktüre dayalı anayasa yapılmaz” diyerek de karşı çıktı. İkinci gün oturumda Erdoğan eleştirileri kastederek “Daha biz kendi arkadaşlarımızı bile ikna edemedik ki” dedi. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑