SİYASET

Akşener, HDP'ye randevu verecek mi?

Abdulkadir Selvi, ortak erken seçim teklifi vermek önerisiyle muhalefet partilerini ziyaret eden HDP'nin İYİ Parti’ye de gidip gitmeyeceğini masaya yatırdı.

30 Aralık 2021 Saat: 10:57
Akşener, HDPye randevu verecek mi?
Akşener, HDP'ye randevu verecek mi?

Abdulkadir Selvi, ortak erken seçim teklifi vermek önerisiyle muhalefet partilerini ziyaret eden HDP'nin İYİ Parti’ye de gidip gitmeyeceğini masaya yatırdı. HDP'nin İYİ Parti’den randevu talep etmeyeceğini, İYİ Parti'nin de HDP’yi reddetmiş olmayacağını, böylece iki partinin arasında yeni bir kriz yaşanmamış olacağını ifade eden Abdulkadir Selvi, "Ama" deyip ekledi: "Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a karşı işbirliği yapılacak." İşte Selvi'nin Hürriyet'teki kulis yazısı: 

"İYİ Parti, HDP’ye randevu verecek mi?

 

Aslında bu soruyu, “HDP bu kez İYİ Parti’den randevu talep edecek mi?” diye sormalıydım.

Biliyorsunuz HDP, ortak erken seçim teklifi vermek önerisiyle muhalefet partilerini ziyaret ediyor. Şimdiye kadar DEVA, Gelecek, Saadet Partisi ve CHP’yi ziyaret ettiler. Ama burada asıl kritik nokta İYİ Parti’yi ziyaret edecekler mi? İYİ Parti randevu verecek mi? İYİ Parti ve HDP kulislerine göre bu sorunun yanıtını vereceğim. HDP’nin ortak erken seçim önerisi muhalefet partileri arasında bir heyecan yaratmadı. Çünkü muhalefet, HDP ile birlikte hareket ediyor görüntüsü vermekten kaçınıyor.

Bu teklifi ilk olarak Selahattin Demirtaş gündeme getirmişti. Selahattin Demirtaş hapiste ama önerdiği politikalar HDP’nin rotasını çiziyor. Demirtaş, “Hiç değilse Meclis’te temsil edilen partilerin genel başkanlarının, ortak basın toplantısıyla hükümeti istifaya çağırmalarının ve yedi bölgede yedi ortak miting yaparak halkla birlikte derhal seçim istemelerinin önünde bir engel var mı? Bugün değilse ne zaman?” demişti.

HDP bunu muhalefet partilerinin Meclis’e ortak erken seçim teklifi sunmaları şeklinde formülleştirdi. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar muhalefet partilerini ziyaret ederek önerilerini iletiyorlar.

BULDAN VE SANCAR’IN TEMASLARI

Buldan ve Sancar şimdiye kadar Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu, Temel Karamollaoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Şu ana kadar HDP ile ortak erken seçim teklifi sunma önerisinin kabul gördüğüne dair bir işaret yok. Ama reddedildiğini de söylemek mümkün değil. Ama bir ilerleme sağlandı. Daha önce HDP heyeti CHP’yi ziyaret ettiğinde Kılıçdaroğlu birlikte fotoğraf vermemiş, ortak açıklama yapmamıştı. Bu durum HDP tabanında rahatsızlığa yol açmıştı. HDP tabanından, “Biz CHP’ye İstanbul seçimlerini kazandırdık ama onlar bizimle ortak fotoğraf vermekten kaçınıyor” şeklinde itirazlar yükselmişti.

KILIÇDAROĞLU’NUN TAVRINDAKİ DEĞİŞİM

Bu kez Kılıçdaroğlu hem ortak fotoğraf verdi hem de ortak açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu’nun yaklaşımının değişmesinde daha önceki eleştirilerin payı oldu mu? CHP kulislerini yokladım. Daha önce birlikte fotoğraf vermemekten kaynaklı eleştirilerden ziyade, Kılıçdaroğlu’nun geleceğe dair cumhurbaşkanlığı adaylığına işaret ettiler. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı olmak istiyor. Onun için HDP’nin desteğine ihtiyaç var. HDP heyetiyle görüşmesi, ortak açıklama yapılıp birlikte fotoğraf verilmesi cumhurbaşkanı adaylığına yönelik bir yatırım olarak değerlendiriliyor.

İYİ PARTİ RANDEVU VERECEK Mİ?

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar daha önce İYİ Parti’den randevu talep etmişti. Ancak Meral Akşener olumlu yanıt vermemişti. Dahası HDP’yi PKK’nın yanında konumlandırdığını, HDP’yi PKK’nın uzantısı olarak gördüklerini söylemişti. Ekrem İmamoğlu’nun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, Pervin Buldan ile Meral Akşener’i birlikte fidan dikmeye davet etmesi ise İYİ Parti’de tepkiyle karşılanmıştı.

Bu yaşananlardan sonra HDP birlikte erken seçim teklifi verme önerisini iletmek üzere İYİ Parti’den randevu talep edecek mi? Eğer HDP randevu talep ederse İYİ Parti olumlu ya da olumsuz bir yanıt verecek mi? Bu soruların yanıtını aradım. Şöyle bir mekanizma oluşmuş. HDP, İYİ Parti’den randevu talep etmeyecek, İYİ Parti de HDP’yi reddetmiş olmayacak. Böylece iki partinin arasında yeni bir kriz yaşanmamış olacak. Ama cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a karşı işbirliği yapılacak. (...)"

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑