EKONOMİ

Altın fiyatlarında son durum

Altın, keskin düşüşün "abartılı" olabileceği görüşü ile dip seviyelerden toparlandı.

17 Nisan 2013 Saat: 09:38
Altın fiyatlarında son durum
Altın fiyatlarında son durum
Altın fiyatları, bazı yatırımcıların son iki gündeki yüzde 13'lük düşüşü aşırı bulmaları ve Asyalı bir merkez bankacının, politika yapıcıların bu düşüşü alım fırsatı olarak kullanabileceğini kaydetmesinin ardından toparlandı. Gümüş de değer kazandı.

Altının son iki gündeki düşüşü, Ocak 1983'ten bu yana en hızlı düşüşü işaret ediyor ve fiyatlar Ocak 2011'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı Ajith Nivard Cabraal, bugün Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, altındaki düşüşün merkez bankalarına alım fırsatı sağladığını söyledi. Kore Merkez Bankası ise, altındaki düşüşün "bir endişe kaynağı" olmadığını ve altın rezervinin döviz rezervlerini çeçitlendirmeye yönelik uzun vadeli bir stratejinin parçası olduğunu belirtti.

Altın, fiyatları altı kattan fazla artıran 12 yıl üst üste yükselişinin ardından, 2013 yılında, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'ndeki yüzde 8'lik yükseliş ile birlikte, değer kaybetti. Altın bu yıl, verilerin ABD ekonomisinde toparlanma olduğunu göstermesi ve bazı Fed yetkililerinin teşviklerin bu yıl durdurulması gerektiğini düşünmesinin "güvenli liman" talebini azaltması sonrası düşüş gösterdi. ABD hisse senetleri bu ay rekor seviyeye çıktı. Societe Generale SA, teşviklerin devam ettirileceği bir ortamda, altındaki son düşüşlerin abartılı olduğunu kaydetti.

Toronto'da TD Securities emtia strateji müdürü Bart Melek, "Bu büyüklükteki bir düzeltme, oldukça güçlü bir geri sıçramaya neden olduyor," dedi ve "Merkez bankası alımı olumlu ve açık bir şekilde destek sağlıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.5 yükselerek, New York saati ile 09:59'da ons başına 1,381.60 dolara çıktı ve 5 Nisan'dan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirmeye yöneldi. Fiyatlar erken saatlerde 1,321.50 dolara kadar düşerek 28 Ocak 2011'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Altın dün yüzde 9.3 ile 1980'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Melek, fiyatların bu yıl 1,500 dolara ulaşacağını söyledi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑