EKONOMİ

Altın yine çakıldı

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarının ardından hızla düşüşe geçti.

20 Haziran 2013 Saat: 10:44
Altın yine çakıldı
Altın yine çakıldı
Uluslararası piyasalarda altın fiyatlarında yaşanan sert düşüşle birlikte bir ay önceki seviyeye dönüldü. 

Hızlı düşüşle birlikte altının ons fiyatı 1323,15 dolara kadar geriledi. 

Saat 10:10 itibariyle, uluslararası piyasalarda altının onsu 1330,25 dolardan işlem görürken Kapalıçarşı'da altının gramı 81,58 liradan el değiştiriyor.

Kapalıçarşı'da dolar 1,91 liradan, euro 2,53 liradan işlem görürken euro/dolar paritesi 1,32 seviyesine geriledi.


FED SONRASI PİYASALARDA AŞIRI REAKSİYON DİKKATİ ÇEKİYOR

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin dün akşam yaptığı açıklamaların ardından yıl sonuna kadar parasal genişlemenin sınırlanabileceği beklentisinin artmasıyla piyasalarda analistlerin tahminlerinin de üzerinde negatif yönlü bir reaksiyonun oluşması dikkati çekiyor.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan AA Finans Analisti Özlem Bayraktar Gökşen, toplantı sonrası ABD piyasaları başta olmak üzere tüm piyasaların aşırı reaksiyon gösterdiğini belirterek, gelişmekte olan ülkeler için volatilitenin yüksek olduğu bir gün olacağını kaydetti.


"FED'İN EKONOMİK AKTİVİTEYE YÖNELİK OLUMLU REVİZYONLARI DİKKATİ ÇEKİYOR"

Gökşen, Fed'in dün açıkladığı kararı sonrası beklentiler çerçevesinde varlık alımlarına ilişkin herhangi bir değişikliğe gitmediğine değinerek, "Ancak gözler daha çok toplantı sonrasında yayınlanacak olan kısa notta ve Fed Başkanı Bernanke'nin basın toplantısında idi. Nota ilişkin en önemli değişiklik, ekonomik aktivitenin görünümü çerçevesinde oldu. Beklendiği gibi aktivitenin şu andaki gidişatı ile ilgili ifade değişikliği yapılmazken, riskler konusunda daha ılımlı bir platforma işaret edildi. Aşağı yönlü risklerde azalma görüldüğü ifadesi Fed toplantı sonrası bildirinin en dikkat çekici değişikliği oldu. Bunlara ek olarak; makroekonomik değişkenlere ilişkin beklentilerde de ekonomik toparlamanın gücüyle ilgili olumlu yönde revizyonlar olduğu görüldü" dedi.

Bernanke'nin ön sunumunda da, soru-cevap bölümünde de özellikle esnek tutumun altını çizmeye özen gösterdiğini belirten Gökşen, bu çerçevede verilere bağımlı durumun devam ettiğini, risklerin belirli bir oranda azaldığını, ancak ileriki bir dönemde risklerin tekrar ortaya çıkması durumunda genişlemeci tavırlarını artırmakta bir sakınca görmeyeceklerini söylediğine dikkati çekti.


"ABD TAHVİL FAİZLERİNDE YÜKSELİŞ, DOLARDA GÜÇLENME DEVAM EDEBİLİR"

Gökşen, Bernanke'nin varlık alımları bitirildiğinde bile bilançonun hemen küçültülmeyeceğinin altını çizdiğini ifade ederek, değerlendirmesine şöyle devam etti:

"Ancak piyasa algısının yine de önemli bir oranda çıkışa doğru şekillendiği görüldü. Bernanke varlık alımlarına ilişkin olarak, beklendiği gibi ikinci yarıyı işaret etti ve yılsonuna doğru azaltılabilir dedi. Bu ifadesi kapsamında varlık alımlarının eylül ya da aralıkta yine bir Bernanke basın toplantısının olduğu bir dönemde düşürülmesi bekleniyor. Daha da önemlisi Bernanke'nin varlık alımlarının bitirilmesine ilişkin bir tarih işaret etmesi ve 2014 yılı ortasında varlık alımlarının bitirilebileceğini söylemesiydi. Bu patikanın çizilmesi de özellikle tahvil piyasasında satış getiren bir diğer neden oldu"

Bernanke'nin varlık alımlarının azaltılacağına ilişkin biraz daha artan vurgusunun piyasalarda oynaklığa neden olduğunu belirten Gökşen, kısa vadede, ufak çaplı düzeltmeler yaşansa dahi, algının önemli oranda değiştinin ve bu çerçevede ABD tahvil faizlerinde yukarı yönlü trendin devamının öngörüldüğünü, doların da uluslararası arenada güçlenmeye devam edeceği beklentisinin piyasalara hakim olduğunu kaydetti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑