GÜNCEL

Antik kent üstüne AVM'ye izin veren kurula soruşturma

Antik kent üzerine AVM yapılmasına izin veren Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeleri hakkında 'görevi kötüye kullanmak' suçundan Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

16 Aralık 2014 Saat: 11:48
Antik kent üstüne AVM'ye izin veren kurula soruşturma
Antik kent üstüne AVM'ye izin veren kurula soruşturma

Uludağ Üniversitesi, 2010 yılında Bursa’nın Mudanya ilçesinde 1. derece sit alanı olan bölgenin yakınında yaptığı yüzey çalışması sırasında yoğun seramik parçalarına rastlayınca Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na bölgenin 1. derece sit alanı ilan edilmesini önerdi. Öneri üzerine bölgede incelemelerde bulunan koruma kurulu tarihi limanı 3. derece arkeolojik sit alanı ilan ederek imara açtı. Bölgenin imara açılmasıyla Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi de 23 Eylül  2012 tarihinde aldığı ruhsatla bölgede AVM yapmak için inşaat çalışmalarına başladı. Ancak AVM’nin temel kazıları sırasında antik kentin M.Ö. 7. yüzyıla ait duvarı ile taş heykellere rastlanınca bölge halkı AVM inşaatının durdurulması için koruma kurulu ile müze müdürlüğüne başvurdu. Şikâyetler sonucunda bölgede incelemede bulunan Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, bölgede yeniden değerlendirme yapmak üzere 3 Aralık 2012 tarihinde inşaatı durdurma kararı aldı. Ancak inşaat alanında incelemede bulunan kurulun kararında herhangi bir değişiklik olmadı. 2 ay süreyle bölgede incelemede bulunan koruma kurulu, Myrleia Antik Kenti'nin 3. derece sit alanı olarak kalmasını uygun bularak antik kent üzerine yapılan alışveriş merkezinin devam ettirilmesi için izn verdi. Temel kazıları sırasında bölgede çıkan tarihi eserleri müzeye nakleden kurul, ayrıca Myrleia Antik Kenti duvarlarının cam çerçevelerde korunarak alışveriş merkezi içerisinde sergilenmesi kararını aldı.  
Ancak kurulun bu kararına itiraz eden bölge halkı Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Bunun üzerine Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, Myrleia Antik Kenti’ni imara açılmasına onay veren Bursa Koruma Kurulu üyeleri hakkında kamu davası açılması ve cezalandırılmaları yönünde iddianame hazırlayarak mahkemeye sundu. 

‘GÖREVLERİNİ KÖTÜYE KULLANDILAR’ 
İddianamede, Myrleia Antik Kenti sınırlarında yapılan sondaj kazılarında önemli tarihi kalıntı ve buluntulara rastlanmasına rağmen, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyelerinin inşai faaliyetlere izin verdiğini ve görevi kötüye kullanma suçunu işledikleri belirtildi. Savcılık, Koruma Kurulu üyesi şüphelilerin ‘atılı suçu’ işlediklerini ifade ederek, her bir üyenin ayrı ayrı cezalandırılmasını istedi.

BAKANLIK DA SORUŞTURMA İSTEDİ

Antik kent üstü AVM yapılmasına izin veren koruma kurulu hakkında bir şikayet de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yapılmıştı. Bakanlık görevini kötüye kullanmak iddiasıyla Koruma Kurulu’na soruşturma izni vermiş, ancak bu karar 6 Kasım 2013 tarihinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilmişti. 

AVM BODRUMUNDA ANTİK KENT

Antik kente ait kalıntılar, 2014 yılında yapımı tamamlanan antik AVM’nin bodrum katında cam çerçeveler içinde sergileniyor. Yaklaşık 20 metre uzunluğa ve 2 metre genişliğe sahip 2700 yıllık kent duvarları ve tarihi kalıntılar, süpermarketin bodrum katında cam çerçeve içine konulmuş durumda. Etrafı cam çerçeveyle çevrilen tarihi kalıntılar süpermarketin içinde müşterilere sergilenmesine itiraz eden bölge halkı ise yürütmeyi durdurma talebiyle Bursa 1. İdare Mahkemesi’ne başvurmuş,   mahkeme bölgenin incelenmesi için bir bilirkişi heyeti görevlendirmişti. Antik kent üstü AVM yapılmasının kamu yararına aykırı olduğunu savunan bilirkişi heyeti ise AVM’nin kamu yararına aykırı olduğunu belirterek bölgenin 1. Derece sit alanı ilan edilmesini istemişti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑