DÜNYA

Arakan'da doğum yasağı

Budist çetelerin Müslüman kıyımına ortak olan Burma rejimi, sistematik soykırımda ikinci safhaya geçti. Yakın müttefiki Çin'i örnek alan hükümet, Arakan Eyaleti'ndeki Müslüman ailelere 2 çocuk sınırlaması getirdi. Karar, ön

26 Mayıs 2013 Saat: 09:52
Arakan'da doğum yasağı
Arakan'da doğum yasağı
Güneydoğu Asya ülkesi Burma'da (Myanmar) Budist çetelerin teröründen kaçarak yollara düşen on binlerce Rohingya yaşam savaşı verirken, 'etniklik temizlik' yapan Burma yönetimi bununla da kalmayarak Müslümanlara uyguladığı şiddeti bir adım ileriye götürüyor. Komşusu ve yakın müttefiki Çin'in 'tek çocuk' politikasını örnek alan Burma, Müslümanları katledenleri cezalandırmak yerine Budistlerin 'kaygısını' giderecek adımlar atıyor. Şiddet olaylarını incelemek üzere hükümet tarafından görevlendiren komisyon geçtiğimiz ay Müslüman nüfusu azaltacak doğum kontrol uygulaması önermişti. Bu teklifin ardından 'sistematik işkence'nin şekli de belli oldu.

YÜZDE 95'İ MÜSLÜMAN

Ülkenin batısındaki Arakan (Rakhine) eyaleti yetkilileri, bölgedeki Müslüman Rohingya aileler için 2 çocuk sınırlaması getirildiğini açıkladı. Karar, Bangladeş sınırında yer alan ve nüfusunun yüzde 95'i Müslüman olan Buthidaung ve Maundaw ilçelerinde uygulanacak. Rakhine eyaleti sözcüsü Win Myaing, yeni uygulamanın bölgedeki 'şiddet olaylarının önünü almak' için hükümetin görevlendirdiği komisyonun tavsiyesi uyarınca kabul edildiğini söyledi.

ŞAKA GİBİ BAHANE

Müslümanlara yönelik Budist saldırılarına göz yuman, hatta zaman zaman güvenlik görevlileri ile birlikte bu şiddete bizzat ortak olan Burma yönetimi, sözde 'nüfus planlaması' ile çatışmaların azalacağı bahanesine sarılmış durumda. İki grup arasındaki gerginliğin sebebini nüfus fazlalığına bağlayan Burmalı yetkililer, uluslararası İnsan Hakları İzleme örgütünün hazırladığı ve yönetimi 'etnik temizlik' yapmakla suçlayan raporu da görmezden geliyor.

Rohingya'nın adı bile yok

Budist çeteler aracılığıyla Arakan Müslümanlarını katleden Burma hükümetinin resmi belgeleri ile katliamı inceleyen heyetlerin raporlarında 'Rohingya' ifadesi yer almıyor. Müslümanlar resmi metinlerde, 'Çok çocuk yapan, asimile olamayan ve çaresiz Budistleri yıldıran bir halk' olarak tanımlanıyor. Özellikle 2012 yılından bu yana devam eden Budist saldırılarında hayatını kaybeden Müslüman sayısı yüzlerle ifade edilirken, hükümet raporlarının İngilizce çevirilerinde 'Rohingya' kelimesine hiçbir yerde rastlanmıyor. Onun yerine Bangladeş'e komşu halklar için kullanılan 'Bengal' ifadesi tercih ediliyor.

Cenazeleri gömmek imkansız

ABD 'de yaşayan Arakan Rohingya Birliği Başkanı Prof Dr. Vakar Uddin, 'Arakan'da bütün camiler halen kapalı. Cenaze namazına bile izin verilmiyor. Müslümanlar, ölüleri için gece saatlerinde yerel yöneticilere rüşvet vererek cenaze namazı kılabiliyor. Burma hükümetinin hazırladığı raporda Müslüman din adamları suçlanıyor. Budist rahipler tarafından Müslümanlara uygulanan şiddetten ve radikal Budist terör örgütü '969'dan hiç söz edilmiyor' dedi.

Dünyanın sesi çıkmıyor

ABD ve AB'nin demokratik adımlar attığı gerekçesi ile ambargoları hafiflettiği Burma'da Müslümanlara yönelik insanlık dışı uygulamalar sürüyor. Geçtiğimiz gün ABD'de Başkan Barack Obama ile biraraya gelen Burma Devlet Başkanı Thein Sein'in Müslümanlara yönelik şahin tutumu devam ederken, yönetime karşı muhalif duruşu nedeniyle Nobel Barış Ödülü verilen Aung San Suu Kyi ise Rohingyaları müdafaa etmek gibi bir niyetinin olmadığını itiraf ediyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑