GÜNCEL

Artvin'de 93 yıllık sorun çözülüyor

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe Artvin'in 93 yıllık çöp sorunu çözüleceğini vatandaşlara duyurdu.

2 Haziran 2014 Saat: 13:19
Artvin'de 93 yıllık sorun çözülüyor
Artvin'de 93 yıllık sorun çözülüyor

Artvin'de 93 yıllık sorun çözülüyor / Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe Artvin'in 93 yıllık çöp sorunu çözüleceğini vatandaşlara duyurdu.

 Artvin Belediyesi, Başbakan Erdoğan'ın da kentte yaptığı mitingde dikkati çektiği çöp sorununun çözümü için çalışmalara başladı.

Artvin Belediyesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Mart Mahalli İdareler Seçimi öncesinde kentte partisince organize edilen mitingdeki konuşması sırasında dikkati çektiği kentin çöp sorununun çözümü için çalışma yürütüyor.

Kentin girişindeki İskebe Mahallesi'nin alt kısmında bulunan, çevre ve görüntü kirliliğine yol açan vahşi çöp depolama alanı 1,5 milyon lira harcanarak yeşil alana dönüştürülecek. Kentte çöplerin temmuzdan itibaren Erzurum'un bir ilçesindeki vahşi depolama alanına aktarılması amacıyla yürütülen çalışmalar devam ediyor.

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Artvin'in kuruluşundan itibaren yaklaşık 93 yıldır çöplerin İskebe Mahallesi'nin alt kısmındaki alana döküldüğünü söyledi.

Yeşil Artvin'i ziyarete gelenlerin ilk olarak vahşi depolama alanı ile karşılaştıklarını belirten Kocatepe, "Artvin'e gelen herkes ilk olarak çöp dökme alanını görüyor. Çöpler içten içe yandığı için sürekli bu bölgede duman mevcut. Bu alandan yükselen duman mahalleyi bizar ediyor ve çöp suyunun zeminden akması dolayısıyla da Çoruh Nehri kirleniyor. Yazın çok kötü koku ve uygun koşullara bağlı olarak artan sinekler dolayısıyla şehir adeta yaşanmaz hale geliyor" dedi.

Kocatepe, bir bardak çöp suyunun 40 ton suyu kirlettiğine dikkati çekerek, mevcut çevre ve görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak için göreve geldikleri andan itibaren çözüm yolları üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

"Aksilik olmazsa temmuzdan itibaren mevcut alana çöp dökmeyeceğiz"

Artvin Belediyesi'nin 2008 yılında kurulan Çoruh Havzası Kalkınma Birliği (ÇOKAB) üyesi olduğunu anımsatan Kocatepe, "ÇOKAB, Artvin ve Bayburt'un ilçeleri ile Erzurum'un kuzeyinde bulunan ilçelerinin çöplerinin tek merkezde düzenli depolama alanında toplanması ve imha edilmesi için proje yürütüyor. Proje kapsamında, AB'den alınan 27 milyon avro hibe kredi ile Erzurum'un Oltu ilçesine yakın bir alanda 200 dönümlük arazi üzerinde çöplerin düzenli depolanacağı ve imha edileceği tesis kurulacak" diye konuştu.

Kocatepe, tesisin 2015 yılının sonunda faaliyete geçirilmesinin planlandığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birlik üyelerimize, bizim bu kadar zaman bekleme durumumuz olmadığını, kentin çöp sorununun ikaz verdiğini bildirdim. 'Turizm kenti yapacağız' dediğimiz Artvin'de çöp sorununun çözümü için bir yıl değil, bir gün bile bekleyemeyeceğimi, bu nedenle alternatif çözüm önerileri aradığımı ilettim. Bunun üzerine sağ olsun şimdi adını açıklamak istemediğim Erzurum'da bir ilçe belediye başkanımız bize yardımcı olabileceğini iletti. Mevcut çöp depolama alanlarında yer olduğunu, bir yıl sonra rehabilite edilecek alanın da böylece dolmuş olacağını belirtti. Bu öneri hoşuma gitti. Bu yönde hareket edebilmek için ÇOKAB'dan gerekli izni aldık ancak Erzurum Büyükşehir Belediyesinin de iznine ihtiyacımız var. Şimdi bu izni bekliyoruz. Herhangi bir aksilik olmazsa temmuz ayından itibaren mevcut vahşi depolama alanına çöp dökmeyeceğiz."

Çöplerin, yeni çöp depolama alanına taşınabilmesi için 50 metreküp kapasiteli şehirler arası çöp taşıma aracı talep ettiklerini anlatan Kocatepe, mevcut çöp toplama araçlarıyla toplanan çöplerin, bu araca yükleme çalışmasının yapılabileceği alanın da üç kişilik teknik ekip tarafından belirlendiğini söyledi.

Kocatepe, vahşi çöp depolama alanının rehabilite edilmesi için ÇOKAB'ın 1,5 milyon lira ödenek ayırdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çöp dökmediğimiz zaman buranın üzerini, yazın insanları rahatsız etmeyecek şekilde rehabilite edebiliriz. Çöp yığınının belli noktalarına bacalar yerleştirerek, gazı filtre sistemi bulunan borular aracılığıyla dışarı aktaracağız. Üzerini tamamen toprakla örteceğiz. Bu önlemler kokuyu ve sürekli yükselen dumanı azaltacaktır. Kısmen de alanın aşağı bölümüne duvar yapabilirsek çöp suyunun Çoruh Nehri'ne akmasını azaltmış oluruz. Rehabilitasyon çalışmasından sonra bu alanı yeşil alana, vatandaşlarımızın gidip piknik yapabilecekleri mekana dönüştürmek istiyoruz."

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑