GÜNCEL

Artvin'de sel nedeniyle bina çöktü: 7 ölü

Artvin'in Hopa ilçesinde etkili olan şiddetli yağış sel baskınlarına neden olurken, çöken bir binada 7 kişi yaşamını yitirdi. İki kişi de kayıp. Yaralanan 19 kişi ise hastanelerde tedavi altına alındı.

24 Ağustos 2015 Saat: 21:07
Artvin'de sel nedeniyle bina çöktü: 7 ölü
Artvin'de sel nedeniyle bina çöktü: 7 ölü

Artvin’in Hopa ilçesinde etkili olan şiddetli yağış nedeniyle bir bina çöktü.

Olayda ilk belirlemelere göre, 7 kişi hayatını kaybetti.

Sele kapılan iki kişi de kayıp.

VALİ: BAZI KÖYLÜLER EVLERİNDE MAHSUR KALDI

Bazı köylerde yurttaşların evlerinde mahsur kaldığını bildiren Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin'deki duruma ilişkin şu açıklamada bulundu:

Evlerinde mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için AFAD ekiplerimizle birlikte çalışma yürütmekteyiz.

Görüş mesafesi çok düşük olduğu için helikopterlerle hizmet verme şansımız yok. AFAD, TSK ve sahil güvenlik bir çalışma yürüttüler. Arhavi ilçemizde geri dönmek durumunda kaldı ama mahsur kalan vatandaşlarımıza karadan ulaşarak yardım yakında götürürüz. Bir kaç saate kurtarmış oluruz umarım.


ÇÖKEN EVLERDE 7 ÖLÜ

Hopa merkez, orta mahallede çöken evimizde 3 vatandaşımız, Yoldere'de 2 vatandaşımız, Yeşilköy'de 1 vatandaşımız, Eşmeköy'de 1 vatandaşımız hayatını kaybetti.


Gece de bu yağışların devam edeceğini düşünmekteyiz. Kamunun bütün birimleri ve Trabzon gibi illerimizle, hatta Samsun'dan çeşitli iş makinalarımızla desteklenecek.

HAYATINI KAYBEDEN 3 KİŞİNİN İSMİ BELLİ OLDU

Sel felaketinde hayatını kaybeden 8 kişiden 3'ünün isimleri belli oldu. Faciada yaşamını yitirenlerin Sabri Acıbadem, Emniyet Gedik ve Ünsal Gedik olduğu belirtildi.

'KÖYLERDE MAHSUR KALANLAR VAR'

Artvin Valisi Kemal Cirit, Yukarı Kuledibi Mahallesi'nde bir kişiyi kurtarmak için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Sugören, Çamlık ve Hendek köylerimizde vatandaşlarımızın bir kısmı mahsur bulunmaktadır. Bunları helikopterle almayı planlıyorduk ama maalesef şu an AFAD'ın kurtarma ekipleriyle almamız gerekecek. Onlarla ilgili çalışmaları da başlatmış bulunmaktayız" dedi.

Ulaşılamayan bazı köylere de ulaşmayı başardıklarını dile getiren Vali Cirit, "Komşu illerden ve diğer yerlerden de iş makinesi talebimiz söz konusu oldu. Onlar da ulaşmak üzereler ve yarın da ulaşacak ekiplerimiz olacak. AFAD'ın arama kurtarma ekipleri olarak da şu an için Artvin Trabzon, Erzurum ve Rize ekipleri burada çalışmaktadır" ifadesini kullandı.

Borçka ilçesinde uzun süre karayolu kapalı olduğu için Hopa ve Arhavi'ye ulaşımı sağlayamadıklarını anlatan Vali Cirit, sözlerini şöyle sürdürdü:

'DALGIÇ EKİBİ ÇOCUĞU ARIYOR'

Özellikle Erzurum ve Artvin ekipleri ancak ulaşabildi. Bizim oradaki ekiplerimiz tabii ki çalışmalarını devam ettiriyor ama böyle bir durum söz konusu oldu. Borçka'da metrekareye 161,7 kilogram yağış düştü. Arhavi'de metrekareye 128 kilogram yağış düşerken Hopa ilçemizde 255 kilogram yağış düştü. Gece 00.00'dan sonra yağışın etkisinin zaman zaman düşerek devam edeceği ama etkisinin daha da azalacağını, yarın için biraz daha iyi olacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Cirit, Sahil Güvenlik Komutanlığından gelen dalgıç ekibinin, kaybolan çocuk için arama çalışmalarını sürdürdüğünü de bildirdi.

VALİ: YAĞIŞLAR DAHA DA ŞİDDETLENECEK

Önümüzdeki saatlerde yağışlar daha da güçlenerek devam edecek. Tekrar Karadeniz'in üzerinde bulunan yoğun bulut görülüyor. Sinop'tan Artvin'e kadar olan bölgeyi etkileyecek. Sinop, Ordu, Samsun, Giresun bölgesinde çok kuvvetli yağış olasılığı var. Rize'lileri uyarmak istiyorum, Rize'ye ilerlemiş durumda. Çok kuvvetli yağış olabilir.


Çok etkili bir türbülans var, helikopterlerin kalkışını etkileyecek kadar. Helikopterlerin hareketlerini yağışlar engelleyecektir.

Artvin merkezde henüz kuvvetli yağış yok, kıyı kesimlerde kuvvetli yağış yok. yoğun bulut kümesi, kıyının hepsini etkisi altına alacak. Rize'ye doğru olan bölgede bulutlar yoğunlaşıyor.

AFAD: KAYIPLARI ARAMA ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Artvin'de meydana gelen sel hakkında basın açıklaması yaptı. Kayıp 2 vatandaşı arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtilen açıklamada, olay yerine AFAD arama kurtarma ekibinden 31 kişinin görevlendirildiği kaydedildi. 

AFAD tarafından yapılan yazılı açıklamada Genelkurmay Başkanlığı'na ait bir hava aracının da olay yerine gönderildiği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

Artvin ilinin Arhavi ve Hopa ilçelerinde bugün öğle sularında başlayan aşırı yağışlar nedeniyle sel afeti ve heyelanlar meydana gelmiş, 8 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Kayıp 2 vatandaşımızı arama ve kurtarma çalışmaları da aralıksız devam etmektedir. Artvin'de meydana gelen sel afeti nedeniyle Başbakanlık AFAD koordinasyonunda 31 kişilik AFAD arama kurtarma ekibi olay yerinde görevlendirilmiştir. Samsun'dan 10 kişilik AFAD arama kurtarma ekibi de Genelkurmay Başkanlığı'na ait hava aracı ile olay yerine gönderilmiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı 1 adet helikopter de Samsun'dan bölgeye sevk edilmiştir. Ayrıca, Doğu Karadeniz Bölgesinde meydana gelebilecek aşırı yağışlara karşı; Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Ardahan, Kars, Artvin, Trabzon ve Rize İl AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiştir. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, halihazırda Artvin Hopa İlçesinde m2'ye 182 kg yağış düştüğü bildirilmiş olup Meteoroloji radarından alınan bilgiler çerçevesinde yağışların saat 19:00 sularında azalacağı değerlendirilmiştir. Başbakanlık AFAD, gelişmeleri 7/24 takip etmektedir.

KILIÇDAROĞLU'NDAN VALİ CİRİT'E BAŞSAĞLIĞI TELEFONU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Artvin'deki sel ve heyelanlarla ilgili Artvin Valisi Kemal Cirit'i arayarak bilgi aldı.
CHP'den yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun, Vali Cirit ile telefonda görüştüğü belirtildi. Selde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Kılıçdaroğlu, yaralılara acil şifa ve Artvin halkına geçmiş olsun dileklerini iletti.
Öte yandan, Kılıçdaroğlu'nun Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan başkanlığındaki bir heyeti incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gönderdiği bildirildi.

(DHA-AA)

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑