GÜNCEL

Askeri cezaevindeki işkenceye hapis cezası

Isparta Askeri Cezaevi'nde bulunduğu dönemde işkenceye maruz kaldığı için şikayette bulunan erin çabaları sonuç verdi.

24 Mayıs 2013 Saat: 14:17
Askeri cezaevindeki işkenceye hapis cezası
Askeri cezaevindeki işkenceye hapis cezası
Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava sonucunda, mahkeme, firar ettiği için ceza verilen ve askeri cezaevine konulan şahsa işkence yapıldığını tespit ederek iki kişi hakkında 2 yıl 6'şar ay hapis cezası verdi. Mahkeme şahıslara ceza vermekle yetinmedi, askeri cezaevinin o dönemdeki sorumluları, kusurları bulunanlar yöneticileri hakkında Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması yönünde karar verdi.

Mustafa Dabaz, 2004 yılında Isparta Dağ Komando Okulu'nda askerlik görevini yaptığı dönemde yaşadığı sıkıntılar nedeniyle firar etti. Daha sonra yakalanarak Isparta Askeri Cezaevi'ne alındı ve burada B koğuşunda tutuldu. Dabaz, cezaevine geldiğinde "Ooo bizim kaçak gelmiş" sözleriyle karşılandığını aktararak, hücreye konulduğunu ve daha sonra işkenceler yapıldığını söyledi. Isparta Cumhuriyet Savcılığı'nın iddianamesinde de yer alan ifadelere göre Dabaz, 4 gün boyunca tekme tokat, jop ile dövüldü. Mustafa Dabaz, sözlü hakaretlere de uğrayarak, onur kırıcı sözlere maruz kalırken, sürükleme, tuvalet temizleme, tuvalet ihtiyacının giderilmesini engelleme, yemek su verilmeme gibi işkenceler gördüğünü anlattı.

Dabaz'ın şikayetçi olması üzerine Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı başlattığı soruşturma sonrasında 5 Nisan 2012 tarihinde işkenceyi yaptıkları belirtilen sanıklar Y.A. ve K.A. hakkında dava açılmasına karar verdi. İddianame sonrasında iki sanık hakkında işkence yapmak suçundan Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı ve duruşmalar tamamlandı.

Duruşmada tanık olarak ifade veren 6 kişi, Mustafa Dabaz'a yapılan işkenceleri doğruladı. Tanıkların çoğunluğu sanıkların, cezaevindeki bütün tutuklulara aynı işkenceyi yaptıkları ve kötü davrandıklarını söyledi. Mustafa Dabaz ile aynı koğuşta kalan tanıklardan F.S., mahkemesindeki ifadesinde, fiziki ve kötü muameleleri doğruladı. Olayda çavuş olan bir kişinin talimatlar vererek işkence yapılmasına müsaade edildiğine dikkat çekti. Sanıklar ise mahkemedeki ifadelerinde yapılan suçlamaları kabul etmedi.

Mahkeme, son duruşmada toplanan deliller ve tanıkların ifadesiyle, şahsa işkence yapıldığına karar verdi. Kararın çıktığı duruşmada mahkeme heyeti, cezaevinde 4 gün süreyle tekme tokat, jop ile şahsın dövülerek işkence yapıldığını, sanıkların aynı kişiye günlerce hücrede tutarak hakaret, onur kırıcı sözler söyledikleri, dayakla birlikte tuvalet temizliği yaptırdıkları, tuvalete çıkarmama, yemek ve su vermeme gibi işkencede bulundukları sonucuna vardı.

Mahkeme, her iki sanık hakkında Türk Ceza Kanununun 37/1 maddesi ve aynı yasanın 94/1 maddesi gereğince suçun işleniş şekli, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığına göre 3 yıl 6'şar ay hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar verdi. Mahkeme, sanıkların davranışlarını dikkate alarak cezalarında indirim uyguladı ve her iki sanık için 2 yıl 6'şar ay hapis cezası verdi. Olay tarihinde askeri cezaevinin sorumluları olan ve kusurları bulunan yöneticiler hakkında Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına da karar verildi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑