BELEDİYE

Azerbaycanlısanatçılar, Cumhuriyet’in 100. yılını resmetti

Maltepe Belediyesi’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Cumhuriyet’in 100. yılında Yüz Resim Çalıştayı” devam ediyor.

31 Ocak 2023 Saat: 12:15
Azerbaycanlısanatçılar, Cumhuriyet’in 100. yılını resmetti
Azerbaycanlısanatçılar, Cumhuriyet’in 100. yılını resmetti

Çalıştayda İran ve Yakutistanlı sanatçıların çalışmalarını tamamlamasından sonra Azerbaycan’dan gelen sanatçılar Maltepe’de konuk edildi. Maltepe Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nce düzenlenen çalıştayda yurt içinde ve yurt dışında pek çok karma ve kişisel sergiye katılan 10 Azerbaycanlı sanatçı konuk edildi. Sergiyi Belediye Başkanı Ali Kılıç da ziyaret ederek sanatçılardan bilgi aldı. Sanatçılar, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü resmeden eserlerini ve Cumhuriyet, bağımsızlık, özgürlük, demokrasi,  insan hakları, eşitlik, temalı tablolarını tamamladı. Eserler, önümüzdeki aylarda Azerbaycan’ın kültür başkenti ve “2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti” seçilen Şuşa kentinde sergilenecek.

‘TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ SİMGESİDİR’

Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Rana Amrahova, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğulu ülkeler için özgürlük ve demokrasi simgesi, örnek bir ülke olduğuna işaret ederek “Ümit ediyoruz ki bu özgürlük ve demokrasi devam edecek ve gelişecek. Özgürlük temalı, ‘Özgürlük Esintisi’ isimli eserimde bunu yansıtmaya çalıştım. Atatürk, çocukların ve kadınların haklarına öncelik verdi. Umarım bu etkinlik başarılı olacak ve diğer ülkelerden de sanatçılar buraya gelecek. 100.yılı başarılı, güzel bir şekilde tuvallere yansıtacağız. Sanat sevgidir. Sanat insanları birleştirir, iyileştirir. Savaşlara, kötülüklere karşı büyük bir güçtür.” dedi.

Ressam Javid Dadashov, çocukluk yıllarının geçtiği İstanbul’un kendisi için ayrı bir anısı olduğunu belirterek “Çalıştay için ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’,  ‘Geleceğe Doğru’ isimli eserleri hazırladım. Eserlerin medeniyet merkezi Şuşa’da sergilenecek olması çok gurur verici bir şey.” diye konuştu.  Jalal Aghayev ise çalıştayda 100 ressamın 100 eserle muhteşem bir sergiye imza atacağını ifade ederek,  programı düzenleyenlere teşekkür etti.

‘100. YIL BİZİM DE BAYRAMIMIZ’

 

 “Bu sadece Türkiye’nin bayramı değil bizim de bayramımız. Bu bayrama davet edilince seve seve geldik.” diyen sanatçı Elshad Ahmadov, “Atatürk Türk dünyasının gelip geçmiş en büyük lideridir. Eserlerimde İstanbul’un farklı taraflarını göstereceğim. Serginin Şuşa’da sergilenecek olmasından güzel bir şey olamaz. Şuşa sadece kültür payitahtımız değil bizim için özel bir yer. Büyüklerimiz, bizim için mukaddes insanlar, bestekarlar, kültür insanları, Azerbaycan’ın kültürünü formalaştıran insanlar buradan çıktı. Atatürk’ün başlattığı savaş kendi ülkesindeki toprakları birleştirmek içindi. İkinci Karabağ Savaşı’nda bizde alınmış topraklarımızı birleştirmek için mücadele ettik. Dağlık Karabağ’ın işgalinde küçüktüm. Savaşın içinde büyüdüm. Akrabalarım yurtlarından kaçtılar, küskündüler. Her evde bir insanın çocuğu, hayat arkadaşı ölmüş. Serginin Şuşa’da sergilenecek olması bizi gururlandırdı. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’a teşekkür ederim. Yeni yüzyılda daha demokratik, özgür bir Türkiye arzuluyoruz. Bunun bize de tesiri  olacak.” şeklinde konuştu.

 

10 AZERİ SANATÇININ ESERLERİ SERGİLENECEK

 

Sergide Javıd Dadashov,  Jalıl Huseynov, Jalal Aghayev, Jamıla Valıyeva,  Elchın Valıyev, Rana Amrahova, Elshad Ahmadov, Namıg Mammadov, Azar Alıyev ve Subhan Mammadov’un eserleri yer alıyor. Eserler 12 Şubat’a dek Altayçeşme Mahallesi’nde bulunan Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde ziyaret edilebilecek. Çalıştay’ın bir sonraki programında Rusya’dan gelen sanatçılar Maltepe’de konuk edilecek. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑