EKONOMİ

Bakan Yıldırım: Yüksek Hızlı Tren Projesinde Çalışmaların Yüzde 50'si Tamamlandı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Yüksek Hızlı Tren projesi kapsamında yapılan çalışmalarda gelinen noktaya ilişkin, “Altyapı işlerinin kazı kısmının yüzde 100’e yakını, dolgu kısmının yüzde 70’.

1 Kasım 2012 Saat: 21:33
Bakan Yıldırım: Yüksek Hızlı Tren Projesinde Çalışmaların Yüzde 50'si Tamamlandı
Bakan Yıldırım: Yüksek Hızlı Tren Projesinde Çalışmaların Yüzde 50'si Tamamlandı
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Yüksek Hızlı Tren projesi kapsamında yapılan çalışmalarda gelinen noktaya ilişkin, “Altyapı işlerinin kazı kısmının yüzde 100’e yakını, dolgu kısmının yüzde 70’i, 80’i, bir ortalama vermek gerekirse yüzde 50’den yukarısı, tamamı için bitmiş olduğunu söyleyebiliriz. Geriye kalan yüzde 50'yi de az bir iş olarak görmeyelim.” dedi.

    Bakan Yıldırım, Gebze-Köseköy-Sapanca hattındaki Yüksek Hızlı Tren çalışmalarıyla ilgili Kocaeli’ndeki Yarımca Şantiyesi’nde brifing aldı. Yıldırım'a, Vali Ercan Topaca ve diğer yetkililer eşlik etti. Bakan Yıldırım, brifing sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, son birkaç ay içerisinde Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projesini, Marmaray projesini, aylık şantiye toplantılarıyla takip ettiklerini söyledi.

    Yıldırım, şöyle devam etti: “Örneğin bu toplantıdan önce Marmaray Şantiyesi’nde bir toplantı yaptık. Marmaray’ın gidişatını değerlendirdik, şimdi burada toplantı yaptık, buradan Bilecik’e gidip, oradan Eskişehir-Köseköy arasındaki Yüksek Hızlı Tren projesinin ilerleme durumunun raporunu firmalardan alacağız. Şimdi Kösekey-Gebze arasındaki 55 kilometrelik hattın gelirken havadan da incelemesini yaptık, burada yüklenici firmalarda yapılan çalışmaların tüm detaylarını verdiler. Gerek altgeçitler gerek üstgeçitler, tren yolunun 3 hat olarak yapılması için ne tür çalışmalar yapılıyor, mevcuda ilaveten bunların hepsini, her işin ilerleme yüzdesini yani iki ay önce neredeydik şimdi nereye geldik. Kazı işlerinde, dolgu işlerinde neredeydik nereye geldik. Alt geçit, üst geçit, menfez ne kadar yapmıştık şimdi ne kadar yaptık. İşin tamamı için ilerleme yüzdesi nerede bütün bunları görüyoruz.”

    Bu toplantıları, 30 Eylül 2013’te projenin açılışa hazır olmasını istedikleri için yaptıklarını belirten Bakan Yıldırım, “Öyle bir kararlılığımız var. Bunun için günlük, anlık, aylık takipler gerekiyor. Bu takipleri de yaptığımız bu toplantılarla karara bağlıyoruz.” diye konuştu. Bakan Yıldırım, toplantılarda vali ve belediye başkanlarının bulunmasının çok önemli olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti: “Onların mahallinde birtakım talepleri oluyor. Bazı konularda uyarıları, düzeltmeleri oluyor. Projenin daha iyi olması için ne lazımsa öneriler ortaya koyuyor. O önerileri de anında değerlendiriyoruz. Aksi halde işi yaptıktan sonra yapboz olunca, hem zaman kaybı oluyor, hem de maliyet artışı meydana geliyor. İstiyoruz ki proje hem transit trafiğe hem de güzergah üzerinde yerleşim yerlerine en fazla faydayı sağlayacak şekilde yapılsın ve işletmeye alınsın.”

    Yıldırım, yaptıkları bu toplantıda, işlerin planlandığı şekilde gittiğini ancak önümüzdeki mevsim şartlarının dikkate alarak biraz bazı konularda daha fazla gayret edilmesi gerekliliğinin ortaya çıktığını aktardı. Bakan Yıldırım, “Bu konularda yüklenici firmalara gerekli uyarıları yaptık. Aynı zamanda bize fazlaca zaman kaybettiren elektrik, su, gaz gibi geçişler var. Yeraltında onların deplesesini çok daha hızlı şekilde yapılması için ilgili kurumlarla koordinasyon konusunda valimiz belediye başkanımız gerekli katkıyı sağlayacak onlarda yakından konuyu takip edecek. Böylece bir zaman kaybına mahal vermeden konu tamamlanacak.” ifadelerini kullandı.

    Çalışmalarda gelinen noktayla ilgili soru üzerine Bakan Yıldırım, şu karşılığı verdi: “Çalışmaların burada yüzlerce iş kalemi var. Hepsinin bir sırası var. Mesela altyapı işlerinin aşağı yukarı mesele kazı kısmının yüzde 100’e yakını, dolgu kısmının yüzde 70’i, 80’i, bir ortalama vermek gerekirse yüzde 50’den yukarısı tamamı için bitmiş olduğunu söyleyebiliriz. Geriye kalan yüzde 50yi de az bir iş olarak görmeyelim. Orada çok ciddi işler var. Rayları döşenecek, direkleri dikilecek, yanların ihataları yapılacak elektrikasyonları trafoları merkezleri gibi. Bunlarda çok önemli işler. Bunları yapabilmek için önce altyapıyı yapmak gerekiyor. O iş sırasında dikkatli olunmazsa bazı en son yapılacak en önce yapma şansımız yok. O yüzden bu toplantıların önemi bu noktada ortaya çıkıyor.”

    Bakan Yıldırım, geçen pazar günü İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlenen tenis turnuvasında tepki görmesi ve ardından salonu terk etmesiyle ilgili bir soru üzerine, “O konu değerlendirildi bitti.” cevabını verdi. Bakan Yıldırım, helikopterle Kocaeli’nden Bilecik’e geçti. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑