GÜNCEL

Balyoz davasında Yargıtay süreci başladı

Balyoz davasında Yargıtay süreci başladı. 9. Daire’de dün görülen ilk duruşma savunma sırası tartışmasına sahne oldu.

16 Temmuz 2013 Saat: 10:04
Balyoz davasında Yargıtay süreci başladı
Balyoz davasında Yargıtay süreci başladı
Ortak savunma hazırladıklarını belirten avukatlar, Daire’nin ‘alfabetik sıra’ kararına itiraz etti. Daire Başkanı Ertuğrul, “Kimsenin savunma hakkını kısıtlamayacağız” diyerek itiraz

Emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 361 sanıklı Balyoz Planı davasının Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ndeki temyiz incelemesi başladı. Sadece avukatların ve yakınlarının katıldığı Yargıtay’daki temyiz duruşması öncesinde avukatlar ile polis arasında gerginlik yaşandı.

Bazı basın mensupları ve avukatlar polisle tartıştı. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı duruşma saat 9.45’de ancak başlayabildi. Balyoz duruşması öncesi Yargıtay’a X-Ray cihazı konulan özel giriş kapısı yapıldı. Duruşmaya gelenlerin tümü sıkı bir şekilde aranıp medyaya akreditasyon kartı verilerek içeri alınmaları sağlandı. Duruşma Yargıtay 9. Ceza Dairesi yerine 245 kişilik Yargıtay Konferans Salonu’nda yapıldı.117 avukat ve 40 gazeteci salona alındı.

Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul, duruşmanın usulü hakkında bilgi verdi. Ertuğrul, “Yargıtay temyiz duruşması istisnai bir yargılama faaliyetidir. Duruşma düzenini bozan kişi ve kişilere karşı yasal yaptırımlar uygulanacaktır. Duruşmanın safahatı ise Yargıtay web sitesinden takip edilebilecektir” dedi. Ertuğrul’un açıklamalarının ardından önce raportör raporu, ardından da Yargıtay Başsavcılığı’nın tebliğnamesi okundu.

 

SAVUNMA TARTIŞMASI

Savunmalar alfabetik sıralamaya göre yapıldı. Tebliğnamenin okunmasının ardından söz alan avukat Ali Rıza Dizdar ile mahkeme başkanı arasında savunma önceliği tartışması yaşandı. Mahkeme başkanı Dizdar’ı sert bir şekilde uyardı. Sanık avukatlarından Celal Ülgen ise ayağa kalkarak, “Sayın Başkan avukatlara karşı ses yükseltemeyin” dedi. Ertuğrul, “Sizden talimat alacak değilim” dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kimsenin savunma hakkını kısıtlamayacağız. Buna inanın bu konuda samimiyiz. Ancak alınmış kararları bozamayız. Kaos olur. Usul belirleme yetkisi heyetimize ait. Eksik kalan hususlarda sona kalanlar yine alfabetik sırayla savunma yapacaklar. Buradaki duruşmanın amacı farklı ama aleni bir duruşma yapıp fiziken imkânlar yeterliliğince bu sağlanmıştır. Burada tutuklu sanıklar olmadığı için onların hakkını koruma kadına sınırlama yapmayacağız.”

 

FIRTINA’NIN AVUKATINDAN ORTAK SAVUNMA

Duruşmada ilk sözü Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına’nın avukatı Kazım Yiğit Akalın aldı. Akalın, 60 avukat adına yaklaşık 400 sayfalık savunma yapacağını bildirdi. Akalın aralarında Çetin Doğan, Dursun Çiçek başta olmak üzere yaklaşık 60 sanık hakkındaki savunmasında davanın tek delilinin sahte dijital değiller olduğunu öne sürdü.

Akalın, sanıkların hukuka aykırı delillerle mahkum edildiğini, mahkeme hakimlerinin ihsas-ı rey yaptığını, kararın Yargıtay içtihatlarına aykırı olduğunu öne sürdü ve mahkumiyet kararlarının bozulmasını istedi.

 

İLK GÜNDEN NOTLAR

Yargıtay’a gelen bazı sanık avukatları da hakimlerce hazırlanan listede isimleri bulunmadığı gerekçesiyle polis tarafından içeri alınmadı. Daha sonra avukatlar kimliklerine bakılarak içeri alındı. Duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan ve İşçi Partisi Genel Başkanvekili Hasan Basri Özbey’de takip etti.

 Yargıtay binası bahçesinde davayı takip edenlerin dinlenebilmesi için çadırlar yerleştirildi. Sanıklara destek için ellerinde 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑