EKONOMİ

Bank Asya’nın, şeker fabrikası oldu

Adapazarı Şeker Fabrikasının hisseleri Bank Asyaya geçti. Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi, Özelleştirme İdaresinden aldığı fabrikanın borçlarını ödeyemeyince bir dizi gelişme yaşandı.

27 Eylül 2012 Saat: 20:12
Bank Asya’nın, şeker fabrikası oldu
Bank Asya’nın, şeker fabrikası oldu
Adapazarı Şeker Fabrikası’nın alımında kredi kullandıranBank Asya, fabrikayı alan Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin borcunu ödeyememesi üzerine tesisleri devraldı. 
 
Adapazarı Şeker Fabrikası’nın makus talihi 17 Ağustos 1999 Marmara depremi ile başladı. Adnan Menderes dönemindehizmete giren fabrika, depremde yüzde 45’i hasar gördü.  Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi, 6 yıl atıl durumda bekleyen fabrikayı satın aldı. 2005 yılında alınan fabrikanın kredilendirilmesini ise Bank Asya yaptı. 
 
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan fabrikanın devrini alan Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin peşini talihsizlikler bırakmadı. Yıllarca atıl kalan fabrikanın kapasitesi esas alınma yerine farklı bir hesaplama ile kota tahsis edildi. 
 
Kota uygulaması yetmezmiş gibi bir de pancar ekim alanı sınırlandırması yoluna gidildi. Adapazarı dışından pancar temin edememesi ve 100 bin ton kapasiteli tesisleri 31 bin ton kota uygulanması, fabrikayı işletenlerin elini kolunu bağladı. 
 
Çevre illerden pancar temini yoluna girildiğinde bu kez cezalandırıldı ve tahsis edilen kota düşürüldü. 
 
Borç sarmalına giren yönetim, çareyi, 500 dönüm arsanın 200 dönümünü kredi veren banka olan Bank Asya’ya devredilerek borçtan kurtulmaya çalışıldı. Ne var ki girilen çıkmaz için kurtuluş yolu olmadı. 
 
Yapılan görüşmeler, hükümetle kurulan temaslar sonuç vermedi. Pancar ekim alanı ile ilgili getirilen kısıtlama kaldırıldı, ancak kota artırılmadığı için soruna çözüm olmadı. 
 
BANK ASYA FABRİKANIN TAMAMINI SATIN ALDI
 
 Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Adapazarı Şeker Fabrikası AŞ'de bulunan kooperatif hisselerinin devri ve borçlarının tasfiyesi kapsamında Asya Katılım Bankası AŞ ile yürütülen görüşmeler tamamlandı. Adapazarı Şeker Fabrikası AŞ hisselerinin yüzde 98,80'i hisse devir ve borç tasfiye sözleşmesi imzalanarak Asya Katılım Bankası AŞ'ye devredildi” dedi. 
 
Ancak bu noktaya gelinceye kadar altı çizilecek gelişmeler yaşandı. Borçlar ödenemez hale gelince, fabrika satılmak istendi. Önce yurt dışından 3 ayrı ekpertiz raporu alındı. Bunun üzerine ihaleye çıkarıldı. 4 firma şartname aldı. Ancak teklif veren olmayınca krediyi veren banka ile masaya oturuldu. 
 
Tarafların vardığı mutabakat sonucu satış rakamı açıklanmadı. 
 
Peki 31 bin ton şeker üretim kotası bulunan fabrikayı Bank Asya ne yapacak? Banka tarafından bu konuda henüz bir açıklama yapılmış değil. Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi, devir öncesi  çiftçilerle 280 bin tonluk sözleşmeli şeker pancarı üretimi yaptırdı. 
 
Eğer bu şeker pancarı alınmaz ve bu yıl üretim yapılmazsa, fabrika 31 bin tonluk şeker üretim kotasını kaybetmiş olacak. 
 
Adapazarı Şeker Fabrikası, Adapazarı’nın ortasında kalmış durumda. Bundan dolayı da bugüne kadar, tesislerin arsasına göz konulmuş durumda. 
 
Kooperatif çevreleri, “Eğer bu tesis, şehir içinde bu kadar gözde bir arsa üzerinde değil de kıraç bir yerde olsa idi kimsenin kuşkusu olmasın kotası da artırılırdı” yorumlarını yapıyorlar.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑