MEDYA

Başbakan'dan Almanya'ya sürpriz teklif

Başbakan Binali Yıldırım, CNN Türk'te gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Başbakan Yıldırım, Almanya'nın 3. havalimanına ilişkin tedirginliğine de atıfta bulunarak 'İstiyorlarsa onlara da havalmanı yaparız' dedi.

2 Nisan 2017 Saat: 07:48
Başbakan'dan Almanya'ya sürpriz teklif
Başbakan'dan Almanya'ya sürpriz teklif

Başbakan Binali Yıldırım, Kanal D ve CNN Türk ortak yayınında soruları yanıtladı.

İSTERLERSE ALMANYA'YA DA YAPARIZ

Başbakan Yıldırım, katıldığı canlı yayında dünyanın en büyük havalimanı projesi olan 3. Havalimanı projesi hakkında da açıklamalarda bulundu. Almanya'nın projedeki tedirginliklerine atıfta bulunan Başbakan Yıldırım 'Almanya isterse onlara da havalimanı yaparız' dedi.

Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından satırbaşları:

SON ANKETLER NE DİYOR?

Anket sonuçları var ama paylaşmayacağım. Vatandaşlarımıza biraz saygısızlık olarak görüyorum. Gerçek anket, gerçek sonuç vatandaşlarımızın 16 Nisan'da sandığa gidip vereceği oylardır. Anketlere inanırım ancak kendim yaparsam. Allah'a şükür biz rahatız. Problem yok.

KILIÇDAROĞLU'NUN 'TEK ADAM' İDDİASI

Bu insan halkın yüzde 50'sinden fazlasının oyuyla başa geliyor. Tek adam padişahlıkta dikatatörlükte olur. Orada zaten halkın oyuyla gelmez. Ya soydan gelir ya darbeyle gelir, demokratik sistemleri ortadan kaldırır bir takım güçleri kullanarak. Vesayet odaklarını kullanarak iktidarda olmaya devam eder. Sayın Kılıçdaroğlu herhalde bu anayasanın görüşmelerinde neler konuşulduğunu takip etmedi. Milletvekillerini ikna etmek için her yolu denediler. İşi kaba kuvvete kadar götürdüler. Kürsü işgalleri oldu. Bütün bunların sonunda milletin seçtiği vekiller bu anayasa değişikliğine olur verdi. Şimdi onaya gidiyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu darbeyle bunu karıştırıyor. Yönetim sistemini değişikliğini ön gören önemli bir değişiklik milli iradenin eliyle yapılıyor.

Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türkiye'de sivil bir anayasa değişikliği yapılıyor. İlk defa değil ama yönetim sisteminin değişikliğini ön gören önemli bir değişiklik parlamentodan milli iradenin eliyle yapılıyor.

Sayın Bahçeli'ye sayın Kılıçdaroğlu'na gittik. Başladfık da çalışmaya. Ama çalışmanın bir yerinde CHP koptu. Sonra ben kendisine dedim ki sayın Kılıçdaroğlu belli ki biz anayasa değişikliği konusunda farklı düşünüyoruz. Siz parlamenter sistemden yanasınız biz de diyoruz ki parlamenter sistem zaman zaman darbelere zemin hazırlıyor. ekonomik krizlere sebep oluyor. Güçlü sürekli iktidarı sağlayacak bir yönetim sistemine ihtiyaç var bu da ancak sandıkta temin edilebilir. Bunu cumhurbaşkanlığı sistemi başkanlık sistemi olarak öngörüyoruz. Eğer siz buna rıza göstermiyorsanız siz de teklifinizi getirin. Görüşelim. Yine millete götürelim. ya tek adamlık teranesi tutturmuş gidiyor. Onlar kendi partilerinin tarihini anımsayorlar herhalde.

Bu sistem bırakın tek adam olmayı sınırlama var. 10 yılla sınırlanıyor. Vatandaş istese bile devam edemiyor.

FESİH TARTIŞMASI

Cumhurbaşkanı'nın fesih yetkisi yok. 15 Temmuz başarılı olsaydı meclis feshedilecekti. Darbelerde meclisler feshedilir. Ne var? O da seçimlerin yenilenmesidir. Bir tıknamaya karşı bir tedbirdir. Mevcut anayasanın116. maddesinde cumhurbaşkanı seçime götürebiliyor. Kapatma ayrı bir şey. Diyelim ki seçim oldu, tek başına bir parti iktidara gelmedi hükümet kurma görüşmeleri sonuç vermedi 7 haziran'ı hatırlayalım 5,5 ay sonra tekrar seçim yapıldı. 116'ya değişiklik yapılıyor cumhurbaşkanı seçim kararı alabilir deniyor. Aynı şekilde tbmm de seç.im kararı alabilir. Burada bir ince nokta var; diyelim ki meclis seçime gitme kararı aldı kendi seçimini de yeniliyor cumhurbaşkanı da seçime götürüyor. İki giç birden seçime gidiyor . Cumhurbaşkanı seçim kararı alırsa kendisi gittiği gibi meclis de seçime gitmek zorunda. Alınacak karar her ijki iradeyi de bağlıyor.

"BU SİSTEMİN ADI, GARANTİLİ HÜKÜMET SİSTEMİDİR"

Amerika bugün bunu tartışıyor. Amerika'da seçim yenileme yetkisi yok bunun için 'topal ördek' durumu oluyor. Meclis tıkanıyor, bütçe kabul edilmiyor sistem krize giriyor... Fransa'yı ele alalım; başkanın seçime götürme yetkisi var meclisin yok. Başka ülkelerin olumsuz örneklerini de dikkate alarak kendi yönetim geleneklerimize uygun bir sistem getiriyoruz. Bu sistemin adı garantili hükümet sistemidir.

TALİHSİZ BİR REKLAM OLMUŞ

Yersiz anlamsız insanları bir anlamda darbe günlerini hatırlatan bir takım ifadeler varmış, hesaplaşmadan bahsediliyormuş ablalar abiler gibi. Bir takım yersiz laflar içeren ve zaten toplumda bir tedirginlik var bu tedirginliği tetikleyen malesef talihsiz bir reklam diyelim hakikaten 1 Nisan şakası gibi geliyor insana ama zaten Ülker de yaptığı açıklama ile bunun yanlış olduğunu ifade etmiş. Bunlara herkesin bugünlerde çok daha sorumlu davranması lazım. Milletin duyarlılığına saygı gösterilmesi lazım. Milletimiz bu konularda çok diri çok uyanık en ufak bir hareketlenmede hemen arıyorlar. Bu da iyi birşey değil. Sürekli acaba bu gece birşey mi olacak korkusuyla insanları biz tedirgin etmeye hakkımız yok. Pensilvanya'dan şifreli mesajlar geliyor burada o şifreleri çözen uzmanlar var. Yok onu dedi bunu dedi diye yorumlar yapıyorlar. Kahve falı gibi birşey. Derler ya 3 vakte kadar şu olacak bu olacak bunlarla milletin kafasını yormaya lüzum yok. Bunların hepsi züğürt tesellisidir. Bu millet 15 Temmuz'da ne yapacağını ortaya koydu' dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑