SAĞLIK

Bel ağrısı ve depresyon birbirini seviyor

Kadınlarda omurga kanalının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan bel ve bacak ağrılarında depresyon, ağrı eşiğini düşürüyor

7 Mart 2013 Saat: 13:37
Bel ağrısı ve depresyon birbirini seviyor
Bel ağrısı ve depresyon birbirini seviyor
Bel ağrısı birçok insanın ortak şikayeti. Üstelik günlük yaşam kalitesini de oldukça derinden etkiliyor. Bel ve boyun ağrısı; omurga ve omurilik tümörleri, bel ya da boyun kemiklerinin birbirinin üzerinde yer değiştirmesi, omurga kırıkları ve yumuşak doku enfeksiyonu gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.
Araştırmalar kadınlarda omurga kanalının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan bel ve bacak ağrılarında depresyon ile ağrı eşiğinin düştüğünü gösteriyor.
Omurga cerrahisi uygulanan hastalarda cerrahi tedavinin sonuçlarının hastanın psikolojik durumu ile bağlantılı olduğunu belirten Liv HOSPITAL Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ömür Kasımcan “Bel ağrısı olan hasta çok iyi değerlendirilmeli. Çünkü depresyon, ağrı eşiğini ya da tam tersi bel ağrısı, mevcut olan depresif durumu ağırlaştırabilir. Onun için bel ağrısı olan hastalar detaylı ve multidisipliner bir şekilde ele alınmalıdır” diyor.

NEDENİ  CİDDİ BİR SORUN OLABİLİR

Bel ve boyun ağrılarının sebebi basit bir kas spazmı gibi mekanik bir problem olabilir. Ancak bu şikayetlere, bel ya da boyun fıtığı, omurga ve omurilik tümörleri, bel ya da boyun kemiklerinin birbirinin üzerinde yer değiştirmesi, travmatik ya da osteoporotik omurga kırıkları ya da omurga, çevre yumuşak doku enfeksiyonu gibi ciddi bir patolojide olabilir.
Bel ya da boyun ağrısı ile başvuran hastanın şikayeti ve bulguları detaylı olarak değerlendirilmelidir. Bütün bunlar altta yatan sebebin ciddi bir hastalık mı yoksa basit bir kas-iskelet sistemi problemi mi olduğunu ortaya koyacaktır. Muayenenin sonucunda yardımcı laboratuvar tetkiklerine başvurulabilir. Bunlar kan (hematolojik, biyokimyasal,  mikrobiyolojik testler gibi) tahlilleri, görüntüleme yöntemleri (direkt grafi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans gibi) ve kemik yoğunluğu ölçümü olarak sıralanabilir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑