DÜNYA

Beyrut’ta kaos ve çatışma var

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, ordu ve güvenlik komutanlarını göreve çağırarak, önceki gece güvenlik güçleri ile protestocuların çatıştığı başkent Beyrut’un merkezindeki huzuru geri getirmelerini istedi.

19 Ocak 2020 Saat: 10:13
Beyrut’ta kaos ve çatışma var
Beyrut’ta kaos ve çatışma var

Ekonomik sıkıntıların tetiklediği Lübnan'daki gösteriler 27 Ekim'den bu yana devam ederken, bu hafta içinde Lübnan'ın başkenti Beyrut ve birçok kentte gösteriler vardı. Çok sayıda gösterici "Bedel ödemeyeceğiz" sloganları ile sokaklardaydı.

Ülkedeki ekonomik ve siyasi belirsizliği ve yolsuzlukla suçladıkları hükümeti protesto eden göstericiler Beyrut'ta Parlamento önündeki meydanda toplandı. Ağaç dalları ve pankart taşıyan gruba polis biber gazı ve copla müdahale etti. Güvenlik güçleri zaman zaman tazyikli su kullandı. Gösterilerin çatışmaya dönmesi, Lübnan Cumhurbaşkanı'nı harekete geçirdi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, ordu ve güvenlik komutanlarını göreve çağırarak, önceki gece güvenlik güçleri ile protestocuların çatıştığı başkent Beyrut'un merkezindeki huzuru geri getirmelerini istedi.

Aoun, ordu ve güvenlik güçlerini, "barışçıl protestocuların, kamu ve özel mülkiyetin güvenliğini korumaya ve Beyrut'un merkezini sakinleştirmeye" çağırdı.

Önceki gece protestocular, Beyrut'un merkezinde çevik kuvvet polisi tarafından kapatılan Parlamento çevresinde polisle çatıştı. Güvenlik güçlerinin karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanmasına tepki gösteren protestocular, havai fişek ve taş atarak karşılık verdiler.

Salı gecesi bankalara karşı isyan başlatan protestocular, Parlamento yakınındaki ATM makinelerini ve park sayaçlarını tahrip ettiler.

Çatışmalar meydana geldikten kısa bir süre sonra çok sayıda genç, tüm dükkanların kapalı olduğu Beyrut Çarşısı'nın lüks alışveriş merkezine sığındı. Bazıları, ünlü bir moda mağazasının çimento levhalarını, polise karşı kullanmak için kırdı.

Göz yaşartıcı gazdan kaçan gözler, 21 yaşındaki Rabih Ezzedine, caddeyi Parlamento'ya bloke eden çevik polisi geçmek istediklerini belirterek, “Siyasi partilerle bağlantısı olmayan bir kabine istiyoruz. Ama onlar [politikacılar] bizi görmezden geliyor ”dedi.

Akşamın erken saatlerinde polis, protestocuları parlamento binası ile Beyrut Çarşısı'nın bulunduğu Nijmeh Meydanı'na giden yoldan geri püskürttü.

Ancak protestocular, Beyrut'un merkezinde kaldı. Lübnan, ekonomik bir krize ve hükümetin kötü yönetimine karşı ülke çapında kitlesel ayaklanmanın başlamasından bu yana gördüğü en şiddetli çatışmayı sahne oldu.

Protestocular, gaz maskeleri ve motosiklet kaskları giyerek gösteri için hazırlıklı geldiler. Birçoğu Lübnan'ın diğer bölgelerinden geldiği iddia edildi.

Protestocular, bankaların haftada birkaç yüz doların üzerinde para çekilmesini kısıtlama getirmesine tepki gösteriyor.

Önceki gece Beyrut'un merkezindeki kaosta, hareketin merkez üssü olan merkezi Şehitler Meydanı'nın üzerine düzenlenen protesto çadırları, polis tarafından ateşe verildi.

Lübnan Kızılhaçı, önceki gece çıkan olaylardan yaralanan 65 kişinin hastaneye kaldırıldığını ve ayrıca 250'den fazla kişinin de ayakta tedavi edildiğini bildirdi.

Protestolar Lübnanlıları derinden böldü; İran destekli Hizbullah ve müttefikleri, protestocuları ülkeyi istikrarsızlaştırmakla suçlarken, protestocular ise derin bir siyasi değişimin gerekli olduğuna inanıyorlar.Bölünmüşlük, yerel medyaya da yansıyor. Cumartesi akşamı, Hizbullah'ın siyasi müttefiki Emel Hareketi'ne bağlı bir televizyon kanalı NBN, protestoculara “ajan” dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑