SAĞLIK

Bilgisayarlar akıl okuyabilecek

Bir kişiye gerçekten aşık olup olmadığınız veya bir katilin öldürmeye neden meyilli olduğu yakın gelecekte bilgisayarlar tarafından anlaşılabilecek

2 Şubat 2014 Saat: 12:22
Bilgisayarlar akıl okuyabilecek
Bilgisayarlar akıl okuyabilecek

ODTÜ’lü araştırmacılar, beyin verilerini kullanarak zihinden geçenleri kestirebilen bir bilgisayara programı geliştirdi. Bilgisayar programı aklı, daha da önemlisi duyguları okuyabilir mi?

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin geliştirdiği yazılım, bunu hedefliyor. Aşk ve nefret gibi iki uç duygu MR desteğiyle görüntülenip, programa aktarılıyor.
“Eğer beynimizde birtakım hastalıklı, sakıncalı fikirler varsa bunların kaynaklarına inebilelim, bunları daha güzel duygularla yer değiştirebilelim, benim hayalim bu” diyen ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatoş Vural, duyguları okuyabilen bilgisayar programını şu sözlerle açıkladı: “Ben size bir resim gösterdiğim zaman; bu görüntü gözünüz aracılığıyla beyninizin belirli anatomik bölgelerine iletiliyor. Bu yetinin sonucunda oradaki nöronlar aktive oluyor, nöronların aktive olmasıyla da beyninizin o bölgesinde daha çok oksijen çıkıyor. Bu oksijen düzeylerine bakarak biz sizin beyninizin hangi bölgesi ne kadar aktif hangi bölgesi hangi bölgesiyle ne kadar ilintili bunları modelleyebiliyoruz.”
Yazılıma aktarılan verilerle kişinin, birine gerçekten aşık olup olmadığı veya bir katilin öldürme meylini beynin hangi bölgesinin, nasıl tetiklediği anlaşılabiliyor.

HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE YOL GÖSTERİCİ OLABİLİR
Projeye, dünyanın önde gelen arama motoru Google da destek veriyor.
20 kişi üzerinde test edilen sistemin, %70-90 arasında doğru tahminler ortaya koyduğunu belirten Prof. Vural, “Bir takım hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Çocuklarımızın gelişmesinde, bir takım yeteneklerinin daha iyi gelişmesini temin etmede çok yararlı olacağını düşünüyorum. Kısa vadede bu alanlarda kullanılabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Projenin hedefi; programın gündelik hayatta, özellikle de tıp ve kriminal alanında kullanılabilmesi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑