GÜNCEL

Bir kripto para vurgunu daha: 12 bin mağdur

Bursa’da 12 bin mağduru bulunan 14 milyonluk kripto para vurgunu iddiası yargıya taşındı.

12 Temmuz 2021 Saat: 10:56
Bir kripto para vurgunu daha: 12 bin mağdur
Bir kripto para vurgunu daha: 12 bin mağdur

Son dönemde yatırımcıların yeni gözdesi haline gelen ve yeni nesil para birimi olarak bilinen kripto(sanal) paranın mağdurları da giderek artıyor.

Yargıya taşına son olay ise 14 milyonluk vurgun ve 12 bin mağdurla Bursa'da yaşandı.

Bursa’da avukatlık yapan Arife Tuğba Çetinkaya, son zamanlarda gündemden düşmeyen kripto para vurgunu iddialarına bir yenisini daha ekledi.

MPAX COİN'DE İŞLEM GÖRÜYOR

Erkan A. adı ile kendini tanıtan Eren D. isimli şahsın ‘Mpax Coin’ isminde bir para çıkardığını ifade eden Çetinkaya, aslında bunun bir kripto para bile olmadığını, 15-20 dakikada bir üyelikle gerçekleştirilebilen bir şey olduğunu savundu. Kripto paraların işlem gördüğü ünlü bir kripto borsasında da ‘Mpax Coin’in işlem gördüğünü ve burada manuel müdahalelerle paranın hacminin büyütülerek vatandaşlara güven sağlandığı iddiasında bulunan Çetinkaya, kendilerine 300 yakın kişinin dava için vekalet başvurusu yaptığını, ancak gerçek mağdurların sayısının 11-12 bin civarında olduğunun altını çizdi.

KENDİSİNİ BAŞKA BİR İSİMLE TANITMIŞ

Kapatby ReklamStore

Çetinkaya, bunu yeni bir kripto para vurgunu olarak tanımlayarak, “Bu aslında yeni bir kripto para vurgunu. Erkan A. adı ile kendini tanıtan Eren D. isimli bir şahıs ‘Mpax Coin’ olarak bir kripto para çıkardığını iddia ediyor. Yaklaşık 11-12 bin civarında mağdur olduğunu düşünüyoruz. Bir kripto para borsa kuruluşunda ‘Mpax coin’ işlem görüyor. Normal şartlarda bu kripto para değil. Bu herkesin 15-20 dakikada çıkarabileceği bir şey ama vatandaş bunu bilmiyor. Herkes bunun bir kripto para olduğunu ve bundan bir kazanç elde edeceklerini düşünüyorlar. Bilinen bir kripto para borsasında bunun yayınlanması ve şirketin CEO’sunun video bağlantıları gerçekleştirerek, ‘Bu kripto parayı elinizde tutun. Bir sene sonra Dubai’den malikane alabilecek seviyeye geleceksiniz’ demesi, Erkan. A olarak kendisi tanıtan Eren D.’nin sosyal medyada paylaşımlar yaparak insanların güveninin sağlamaya çalışması, aslında bu oyunun bir parçası. Bir kısım Eren D.’ye yardımcı olan şahısların da kazançlarının olduğunu söylemesi insanlarda bir güven telkin ediyor. İnsanlar bu şekilde paralarını yatırıyorlar” dedi.

“MANÜEL OLARAK PARANIN HACMİ GENİŞLETİLMİŞ”

“Daha sonra kripto borsasında manüel olarak müdahale ederek paranın hacminin genişletiyorlar. Böylelikle bir güven daha telkin edilmiş oluyor” diyerek iddialarını sürdüren Avukat Çetinkaya, “Sanki buradan bir kazanç sağlanacak izlenimi oluşturuluyor. Daha sonra şahısların hesaplarına bloke konuyor. Hiçbir şekilde paralarını alamıyorlar. Kâr etmelerini geçtim, şu an ana paralarını bile dokunamayacak durumdalar. İrtibata geçildiğinde de ‘yarın göndereceğiz, bugün göndereceğiz’ tarzında kullanıcılar cevaplar alıyor ama böyle bir irtibatın kurulması da mümkün görülmüyor. Biz paraların yurtdışına kaçırıldığını düşünüyoruz. Şahısların da yurtdışına kaçmasından şüpheleniyoruz” ifadelerini kullandı.

“250-300 ŞİKAYETÇİ VAR AMA SAYI ARTACAKTIR”

Yargı sürecini başlattıklarını belirten Çetinkaya, “Bu sebeple de yargı sürecini başlatmış bulunuyoruz. 13 -14 milyon dolar bir paradan bahsediyoruz. Bizde mevcut 250-300 şikayetçi var ama dediğimiz gibi 11-12 bin şikayetçi olacağından söz ediliyor. Bizde süreci yakından takip edeceğiz” şeklinde konuştu.
Çetinkaya’nın iddialarının yanı sıra internet üzerinden yapılan araştırmalarda sözde kripto para hakkında birçok şikayetin edildiğini biliniyor. Mağdurların önümüzdeki günlerde bir araya gelerek basın açıklaması yaparak seslerini duyuracaklarını da öğrenildi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑