GÜNCEL

Bitlis’te mermer kazısında deniz ürünü fosilleri bulundu

Bitlis merkezde bulunan özel bir mermer işletmesi, çıkardığı mermerlerde, yengeç, istavrit, midye, balık gibi deniz ürünlerinin fosillerini buldu

29 Temmuz 2012 Saat: 00:28
Bitlis’te mermer kazısında deniz ürünü fosilleri bulundu
Bitlis’te mermer kazısında deniz ürünü fosilleri bulundu

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji bölümünün yaptığı çalışmalara göre 40 milyon yıl önce deniz altında olan Bitlis kara parçası kıtaların ayrılması sonucu yükselerek şuanki görünümünü aldığı resmi olarak kanıtlandı. Aynı zamanda mermercilik alanında 300 yıllık rezerv bulunan Bitlis’te bir de Afyon Mermeri diye bilinen mermer türü bulundu.Yapılan çalışmalar sonucunda Bitlis'te de artık Afyon Mermeri üretimi gerçekleştirilecek.

İşletme sahibi Nesim Haspolat, "Yaptığımız araştırmalarımıza göre fosilli mermerimizi bulmuş bulunmaktayız. Fosilli mermerimizin içeriğinde balık, yengeç, istiridye, midye ürünleri mevcut deniz ürünleri mevcut. Bunun da deniz olduğunu Bitlis’in deniz olduğunu kanıtlamış bulunmaktayız. Bitlis'te mevcut olan Afyon Mermeri'ni Bitlis’te keşfetmiş bulunmaktayız.

İşletme maden sorumlusu Ferhat Öziş ise "Fosilli mermer ocağımızın yanında bulunan dünyada benzeri çok az rastlanan mavi mermerde çıkartmaktayız. Bitlis'te bunun da üretimine başladık." şeklinde konuştu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑