DÜNYA

BM Genel Kurulu'nda Sırp Başkan'dan skandal toplantı

BM Genel Kurul Başkanı Sırp Vuk Jeremic başkanlığında düzenlenen "uluslararası ceza mahkemelerinin uzlaşmadaki rolü" toplantısında,.....

11 Nisan 2013 Saat: 09:49
BM Genel Kurulu'nda Sırp Başkan'dan skandal toplantı
BM Genel Kurulu'nda Sırp Başkan'dan skandal toplantı
Sırbistan'ın aşırı milliyetçi Başkanı Tomislav Nikoliç ana konuşmacı olurken, Boşnakların davet edilmemesi nedeniyle bir çok ülkenin protestosuyla karşılaştı. Başta ABD, Kanada ve İngiltere olmak üzere Batı grubu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Sırp Başkanı Vuk Jeremiç'in taraflı ve skandal toplantısına katılmayarak boykot etti.
Sırbistan'ın eski Dışişleri Bakanı ve BM Genel Kurul Başkanı Jeremiç'le birlikte, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Sırbistan Devlet Başkanı Tomislav Nikolic toplantıda ana konuşmacılar olarak yer aldı.

Kosova'nın BM Genel Kurul'da tanınmasıyla ilgili 'Benim ölü vücudumu çiğnemeden Kosova BM'de tanınamaz' şeklindeki talihsiz sözün de sahibi olan Jermeiç'in patronajındaki toplantının Sırp ağırlıklı olması ve Bosnalı savaş mağdurlarına konuşma hakkı tanınmaması BM'de haraketli saatlerin yaşanmasına neden oldu. Başta Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Ürdün olmak üzere, çoğunluğunu Batı ülkelerinin oluşturduğu diplomatlar toplantıya katılmadı.

Srebnistan soykırımı mağduru anne salondan atıldı

Srebrenistalı soykırım mağduru bir anne olan Srebrenistalı Savaş Tanıkları ve Soykırım Mağdurları Anneler Derneği Başkanı Munira Subasiç toplantı sırasında, salona üzerine 'Adalet yavaş ama, ulaşılabilir' yazılı bir tişörle girmesi üzerine BM güvenlik elemanları tarafından dışarı atıldı. Mağdur anne daha sonra üzerindeki tişörtü BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a hediye etti.

Daha sonra 1995 katliamında Bosnalı Sırplar tarafından 22 yakını katledilen Boşnak anne Munira Subasiç'in de katıldığı, BM'de Boşnak mağdurların dışlanmasıyla ilgili olarak Ürdün'ün BM Büyükelçisi Prens Zeyd el Hüseyin'in ve Liechtenstein BM büyükelçisi Hıristiyan Wenewaser ile birlikte bir basın toplantısı düzenlendi.

Öte yandan, İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyall Grant da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Genel Kurul'da düzenlenen uluslararası ceza mahkemelerine ilişkin toplantıda Bosnalı kurbanların yakınlarına konuşma hakkı verilememesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşıyorum" ifadesini kullandı.

'Devlet ve başkanı veya ordu komutanı da olsalar artık saklanabilecekleri fazla yer kalmadı'

Genel Sekreter Ban konuşmasında, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar, soykırım ve diğer uluslararası suçlar için dokunulmazlığın artık kabul edilemeyeceğini ve hoşgörülemeyeceğini söyledi.

"Nefret ve ayrılıkları alevlendirenler, devlet başkanı ya da ordu komutanı olsalar da artık saklanabilecekleri fazla yer kalmadı" diyen Ban, uluslararası ceza sistemine destek herkesin ortak sorumluluğu ve ortak yararına olduğunu ifade etti.

Sırbistan Devlet Başkanı Tomislav Nikoliç ise toplantıdaki konuşmasında, Bosna'daki suçların yargı konusu olmasını eleştirerek, yaşanan olaylarda Sırpların da mağdur olduğunu savunduğu dikkat çekti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑