KKTC

BU KADER DEĞİŞMELİ

Kuzey Kıbrıs’ta son 3 yılda 4 kadın cinayete kurban gitti.

29 Ocak 2013 Saat: 15:56
BU KADER DEĞİŞMELİ
BU KADER DEĞİŞMELİ
 Hayatları, yaşam hikayeleri ve hazin sonları tamamen birbirinden farklı olan bu dört kadının tek ortak noktası anne olmalarıydı. Ne yasalar ne de devlet, eşleri ya da sevgilileri tarafından öldürülmeden önce tehdit edilen Şükran Tekin, Sibel Dedecan, Aşkın Şevketoğlu ve İmrane Sapmaz’ı koruyamadı. Aynı kaderi paylaşan bu talihsiz kadınlar geride 11 tanede gözü yaşlı evlat bıraktı. Star Kıbrıs’a konuşan Kamu-Sen Kadın Çalışmaları Sekreteri Ayşe Özdemirağ, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin gün geçtikçe arttığına vurgu yaptı. Kadını ve çocuğu korumaya yönelik yasa önerisinin ise halen Meclis’te onay beklediğine dikkat çekti. Yasa önerisinde, şiddete uğrayanların ulaşabilecekleri kesintisiz çalışan ücretsiz telefon destek hizmeti sağlanması maddesi yer alıyor. Yasa önerisinde, polise mahkeme kararı çıkıncaya kadar mağduru koruması için tedbir alma hakkı da tanınıyor. Ayrıca, olası şüphelilerin varsa silahı, polis tarafından alınabiliyor. Yasanın meclis onayını alması halinde hayati tehlikesi olan kişiye, kimlik ve nüfus kayıt bilgilerini değiştirme, kendisinin de rızası olması halinde, masrafları devlet tarafından karşılanmak üzere estetik cerrahi operasyonla fiziksel değişim sağlanmasına izin veriliyor. Meclis’teki yasanın hayata geçmesinin toplumda her geçen gün artan kadına yönelik şiddeti azaltacağı belirtiliyor 

YAPACAKLARINI SÖYLÜYORLAR: Son 3 yılda cinayete kurban olan 4 kadından biri olan Şükran Tekin,13 Nisan 2011 tarihinde Lefkoşa-Taşkınköy bölgesindeki evinde ölü olarak bulunmuş, yapılan soruşturma sonucunda ayrılma aşamasında olan eşi Çetin Sadrazam tarafından öldürüldüğü ortaya çıkmıştı. Cinayet şüphelisi olan Çetin Sadrazam’ın olaydan iki hafta önce Tekin’i tehdit ettiği öğrenilmişti. 

KİMSE ENGEL OLAMADI: Bu cinayetin üzerinden 7 ay geçtikten sonra bir kara haber de Girne’ye bağlı Karaağaç köyünden geldi. Ahmet Uysal 18 Kasım 2011 tarihinde 21 yıllık eşi Sibel Dedecan’ı önce av tüfeği ile bacağından vurmuş, ardından silahın dipçik kısmı ile başına vurarak öldürmüştü. Olay günü Star Kıbrıs’a açıklama yapan talihsiz kadının erkek kardeşi Hasan Dedecan, çiftin sürekli kavga ettiğini belirterek, “Ahmet çok kıskançtı, sürekli kavga ediyorlardı. Daha önce Sibel’i öldüreceğini söylemişti ama biz inanmamıştık” şeklinde konuşmuştu. 

ACIMADAN KIYDILAR: Kadına yönelik şiddet 2012 yılında Gazimağusa’da başka bir şekilde ortaya çıktı.1 Eylül 2012 tarihinde aşkına karşılık bulamayan 54 yaşındaki Mehmet Narlı, daha önce tehdit ettiği 45 yaşındaki İmrane Sapmaz’ı av tüfeği ile vurup öldürdükten sonra intihar etmişti. Şiddetin son kurbanı ise Aşkın Şevketoğlu oldu. Emekli polis aynı zamanda rallici Ahmet Şevketoğlu, 23 0cak 2012 tarihinde boşanma aşamasında olduğu eşi Aşkın Şevketoğlu’nu öldürdükten sonra kendisi de intihar etti. Ahmet Şevketoğu, cinayeti işlemeden bir hafta önce eşini öldürmekle tehdit etmişti. 

4 ANNE ÖLDÜRÜLDÜ, 11 ÇOCUK ÖKSÜZ KALDI: Cinayete kurban giden kadınların kaderleri farklı olsa da hepsinin ortak özelliği anne olmalarıydı. Şükran Tekin 3 çocuk, İmrane Sapmaz 3 çocuk, Aşkın Şevketoğlu 3 çocuk ve Sibel Dedecan 2 çocuk annesiydi. 

DAYAĞI “KADER” ZANNEDİYORLAR: Ailelerin yıkımına, çocukların hem yetim hem de öksüz kalmasına neden olan şiddet olaylarının ise giderek arttığı belirtildi. Kadın Çalışmaları ile ilgili birçok araştırma yapan Ayşe Özdemirağ, kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını belirterek, devletin gerekli önlemleri almada yetersiz olduğunu söyledi. Özdemirağ, şiddet gören birçok kadının kendilerini kimsenin koruyamayacağını düşünerek sessiz kaldığını vurgulayarak, “Kadın eşini şikâyet etmekten korkuyor. Çünkü biliyor ki günün sonunda o eşle baş başa kalacak ve yine şiddet görecek. Çaresiz şiddeti kader gibi görüp susmaya devam ediyor” dedi. 

YASA GEÇMELİ, ŞİDDET HATTI OLMALI: Yasaların ve devletin kadını korumada yetersiz kaldığını ifade eden Özdemirağ, “ Kadınlara ve Çocuklara yönelik şiddet ve cinsel istismarın önlenmesi” yasasının halen meclis onayını beklediğini belirtti. Özdemirağ, “Devletin yapması gerekenleri sivil toplum örgütleri yapıyor. Yetkililerin bu konuya el atması gerekiyor. Tam teşekküllü bir sığınma evi yapılmalı, kadınların acil durumda arayacakları “Şiddet hattı” niteliğinde bir hizmet hayata geçirilmeli tehdit alan kadınlara polis koruması sağlanmalı” şeklinde konuştu. 

KADIN VE ÇOCUĞU KORUMAYA YÖNELİK YASA ÖNERİSİ HALEN BEKLETİLİYOR: Kadın ve çocukları korumaya yönelik “Kadınlara, Çocuklara Yönelik Şiddet ve Cinsel İstismarı Önlenmesi” yasa önerisi 2011 yılından beridir meclis onayını bekliyor. Bekletilen yasa kadın ile çocuğu korumaya yönelik son derece ciddi önlemlerin alınmasını öngörüyor. 

YASA GEÇERSE KADINLAR VE ÇOCUKLAR KORUNACAK: Yasa Tasarısında şiddette uğrayanların gizlilik içerisinde 7 gün 24 saat ulaşabilecekleri bir iletişim hattı kurulması hedefleniyor. Kurulacak hattı arayan mağdurlara, hakları konusunda danışmanlık hizmeti verme, Sosyal Hizmetler Dairesi ile diğer ilgili kurumlarla iletişim kurmalarını sağlama gibi hizmetler verilmesi düzenleniyor. 

POLİSE TEDBİR HAKKI: Ayrıca tasarıda polis teşkilatı ve savcılık içinde kadınları ve çocukları şiddetten ve cinsel istismardan koruma bürolarının oluşturulması planlanıyor. Yasa, polise daha geniş yetki vererek, koruyucu tedbir kararı verilinceye kadar öncelikle mağduru, yakınlarını ve tanıkları güvence altına alacak ve saldırganı durduracak ve uzaklaştıracak tedbirler alma hakkı tanıyor. 

OLASI SALDIRGANIN SİLAHI ALINACAK: Yasa, şiddet uygulayan veya çocuk istismarında bulunan veya bunları yapma olasılığı bulunan veya bunların yapılmasına yardımcı olan kişinin; mağdurun ev, iş, okul, aile, arkadaş, sosyal aktivite mekânlarına yaklaşmamasını, mağdura iletişim araçlarıyla ulaşmamasını, silah vb. araçlarını polis mensuplarına teslim etmesini öngörüyor. 

İŞVERENE DE İŞ DÜŞÜYOR: Saldırganın, mağdur ile aynı veya yakın işyerinde çalışması durumunda ilgili işverence mağdurun güvenliği sağlanacak. Tasarı ayrıca olası saldırganın, iş ve işyeri değişikliğinin sağlanmasını veya tedbir kararında belirtilecek süre işten uzaklaştırılmasını ve öfke kontrolü, vb. yöntemlerin öğretileceği eğitime tabi tutulmasını ve başka tedbirleri alma olanağı sağlıyor. 

YENİ BİR YÜZ, YENİ BİR HAYAT: Can güvenliği, toplumsal damgalanma veya dışlanma gibi hallerde, mağdurun tüm kimlik ve nüfus kayıt bilgilerinin değiştirilmesine, kendisinin de rızası olması halinde, masrafları devlet tarafından karşılanmak üzere estetik cerrahi operasyonla fiziksel değişiminin sağlanmasına izin verebiliyor. 

ŞİDDETE ACİL KARAR: Yasa uyarınca, Mahkemeye yapılan başvuruların aynı gün görüşülmesi ve koruyucu tedbir kararınınaynı gün içerisinde alınması öngörülüyor. Koruyucu tedbir kararları, derhal, duruşma yapılmaksızın ve şiddetin uygulandığı veya cinsel sömürü veya istismarın gerçekleştiği hususunda kuvvetli bir belge aranmaksızın, tatminkâr beyan ve mahkemenin kanaati üzerine verilmesi düzenleniyor. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑