GÜNCEL

Bu sınır gerilim değil komşuluk, dostluk sınırıdır

Pazarkule Sınır Kapısı'nı ziyaret eden Başbakan Davutoğlu, 'Bu sınır bir gerilim sınırı değil, bir komşuluk, dostluk sınırıdır' dedi.

24 Aralık 2014 Saat: 20:12
Bu sınır gerilim değil komşuluk, dostluk sınırıdır
Bu sınır gerilim değil komşuluk, dostluk sınırıdır

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Edirne'ye 5 kilometre uzaklıktaki Türkiye ve Yunanistan arasındaki sınır olan Pazarkule Sınır Kapısı'nı ziyaret etti.

Başbakan Davutoğlu'na ziyaretinde eşi Sare Davutoğlu'nun yanı sıra İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile öteki ilgililer eşlik etti.

Davutoğlu'nu, Tuğgeneral Hidayet Arı ve beraberindeki askeri yetkililer karşıladı. Erlerden Burak Köşk, tekmil vererek Başbakan Davutoğlu'na "Hoşgeldiniz" dedi. 

İlk olarak Türk Tugayı'nı ziyaret eden Davutoğlu daha sonra sınırın Yunanistan kapısına geçti. Sınır kapısının Yunanistan bölümünde görev yapan Yunan askerler, Davutoğlu'na Kavala kurabiyesi ikram etti, plaket sundu. Davutoğlu da bu hediyelere çini işlemeli porselen tabak ve çiçeklerle karşılık verdi. 

Davutoğlu, burada Yunanistan Başbakan'ı Antonis Samaras'la da telefon görüşmesi yaptı. İngilizce görüşmede Yunan halkının yeni yıllarını tebrik eden Başbakan Davutoğlu, "Burada sizin ve bizim generaller arasında çok güzel bir dostluk var. Bütün Yunan dostlarımızın yeni yıllarını tebrik ederim. Eşim de yanımda. O da size ve eşinize en iyi dileklerini iletiyor" ifadelerini kullandı. 

Başbakan Davutoğlu, burada basın mensuplarına ve askerlere hitaben yaptığı konuşmada, Pazarkule Sınır Kapısı'nda bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu ayın başında değerli dostum Samaras'ın misafiriydim. Şimdi de burada Yunanlı dostlarımızın, Yunanlı komutanların, polis müdürlerinin, gümrük müdürlerinin misafiri oldum. Her iki ülke komutanlarıyla oluşturduğumuz bu tablo, iki ülke arasındaki barışın, komşuluğun, dostluğun güzel bir nişanesidir. Bu tabloyu bundan sonra da sürdürmeye kararlıyız. Bu sınır bir gerilim sınırı değil, bir komşuluk, dostluk sınırıdır. Ülkeleri birbirinden ayıran bir duvar değil, ülkeleri ve halkları birbirine bağlayan kapılardır. Biraz önce Sayın Samaras ile bu tam da noktadan görüşmek büyük mutluluktu. Ben de bir kez bu sınırdan bütün Yunan halkına, Başbakan Sayın Samaras'a iyi yıllar diliyorum, Cristmastlarını kutluyorum. Bundan sonra da Edirne'ye geldiğimde hep bu güzel tabloyu oluşturmaya kararlıyım."

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da sınırın diğer tarafında doğup, burada Sağlık Bakanı olduğunu hatırlatan Davutoğlu, misafirperverlikleri dolayısıyla Yunan yetkililere teşekkür etti.

Yunan yetkililer adına Tuğgeneral Makris Yuhannis, 2015 yılının, barış, çok daha dostane ilişkilerle geçen bir yıl olmasını dilerken, "Yeni görevinizde size sonsuz başarılar diliyorum. Sizlere başarılar temenni ediyorum" dedi.

Davutoğlu, askerlerle sohbet etti

Başbakan Davutoğlu, sınırın Yunan tarafındaki askerleri ziyaretinin ardından yeniden Türk Tugayı'na gelerek, askerlerle bir süre sohbet etti. 

Davutoğlu, Niğdeli er Burak Köşk'ün önce nişanlısını, telefona çıkmayınca da Ağrı'daki babası Ahmet Köşk'ü aradı. Burak Köşk'e, "Sen aramıyor musun nişanlını? Sen aradığında telefonu hep açık olacak" şeklinde espri yapan Davutoğlu, muhasebe bölümü mezunu Köşk'e, "En güzel muhasebe evlilikte muhabbet muhasebesidir" diyerek öğüt verdi. 

Daha sonra Köşk'ün babası ile telefonda konuşan Davutoğlu, "Ben Burak'ın yanındayım. Kim olduğumu tahmin edebilir misiniz?" diye sorduktan sonra, "Sınırı ziyaret etmiştim. Burak gayet başı dik, vakur bir şekilde nöbet tutuyor. Nişanlısını aramak istedik ancak cevap alamadık" dedi. Burak Köşk'ün babasına "Düğün ne zaman?" diye soran "Nişanlısı yok yavuklusu var" yanıtını alınca Davutoğlu, "Nişan ile düğünü bir arada yapın. Nasipse biz de geliriz" diye konuştu. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, diğer nöbet kulübesinde görev yapan er Ali Taşar'la da sohbet etti. Davutoğlu, Ali Taşar'ın da Islahiye'de yaşayan babası Ahmet Taşar ile de telefonla görüştü. Babasına, "Gelini bulun yardım bizden. İnşallah düğüne de geliriz" diyen Davutoğlu, Ali Taşar için annesinin kız baktığını da öğrendi.

Askerleri tebrik eden Davutoğlu, daha sonra buradan ayrıldı. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, daha sonra Karağaç'taki bir kahvehaneyi ziyaret etti. Burada alkışlarla karşılanan Davutoğlu, vatandaşlarla bir süre sohbet etti.

Kız öğrencilerimiz gözümüzün nuru

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) Moralızade Leyla Hanım Yüksek Öğretim Kız Öğrenci Yurdu'nun açılışını yaptı.

Davutoğlu, açılış öncesinde yaptığı konuşmada, Edirne'de çok müstesna bir gün yaşadığını söyledi. Sabah Selimiye Camisi'nin çarşısında ahilik geleneğini yaşadıklarını belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Ayrıca medrese ve külliyeleriyle ilim irfan yuvası olmuş Edirnemiz. Bugün burada birçok toplantıda ve merasimde bir araya geldik ama en güzeli en anlamlısı bugün burada kız öğrencilerimiz için yapılan bu güzel yurdun açılış merasimi oldu. Biraz önce de İlim Yayma Cemiyeti'nin erkek öğrencileri için açtığı yurtta beraberdik. Tabii o da çok güzel bir hizmet ama kız öğrencilerimiz bizim gözümüzün nuru, başımızın tacı. Onların en iyi şartlarda eğitim görmeleri hepimizin üzerinde bir borçtur."

Davutoğlu, 7 yıl boyunca yurtta kaldığını, bu nedenle yatılılık ve yurt hayatının ne anlama geldiğini bildiğini ifade etti.

Güzel öğrencilerin TÜRGEV'in kendilerine sunduğu yurtta sadece kalmayacağını, çok güzel dostluklar da kuracağını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ailelerinden çok paylaştıkları arkadaşlarıyla ve kardeşleriyle geleceğimize, güzel Türkiyemizin aydınlık geleceğine birlikte yürüyecekler. Ülkemizin her bir köşesinden, yurt dışından gelen öğrencilerimiz gelecek istikbalini burada görecekler. Öğrencilerimiz inşallah bu yurtları şenlendirecekler, Edirne'yi şenlendirecekler. Şimdiden gözlerinde mutluluğun izlerini görüyorum. Allah sizlerin gözlerindeki bu ışıltıyı hiç yok etmesin. Her zaman sizleri her anlamda daimi, ezeli ve ebedi kardeş eylesin."

Moralızade Leyla Hanımefendi bir şair 

Yurdu yaptıran hayırseverlere teşekkür eden Davutoğlu, "Moralızade Leyla Hanımefendi bir şair hanımefendi olarak sizlere de güzel bir örnek olsun. İnşallah bu güzel kızlarımızın arasından mütefekkirler, aydınlar, şairler hepsi kendi değerlerimizden çok güzel eserler ortaya koyacak öncü isimler çıkacaktır. Bundan hiç şüphemiz yok. Tekrar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Edirnemize ve güzel yavrularımıza hayırlı olsun diyorum" dedi.

Davutoğlu, yurtta kalan kız öğrencileri, töreni apartmanlarından izleyen vatandaşlara emanet etti, yaşlı bir kişiye de öğrencilerin her bayramda elini öpmeye geleceğini söyledi. 

Konuşmaların ardından Davutoğlu ve beraberindekiler kurdele keserek yurdun açışını gerçekleştirdi. 

Açılışa, Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, TÜRGEV yetkilileri, hayırseverler ve öğrenciler katıldı.

Öğrenci yurdu

Yedi katlı ve 157 kişi kapasiteli kız öğrenci yurdu içinde, konferans salonu, kütüphane, mescit, spor salonu, etüt ve atölye odaları bulunuyor. Yurttaki daireler, apart 1+1 şeklinde hizmet veriyor. 

Bu arada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakan Davutoğlu'na Karlıova Köprüsü'nde, taşkınlara yönelik alınan önlemler ve Trakya Gelişim Projesi hakkında bilgi verdi. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑