BELEDİYE

Büyükşehir bütçesi onaylandı

CHP’li üyelerin ret oyu verdiği bütçe AKP’lilerin oyları ile kabul edildi

18 Mayıs 2016 Saat: 19:41
Büyükşehir bütçesi onaylandı
Büyükşehir bütçesi onaylandı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclis Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 2’nci oturumu Leyla Atakan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun başkanlığını yaptığı meclis görüşmelerinde bütçe konusu masaya yatırıldı.

“İCRA MEKANINDAYIZ”

Mecliste konuşan Başkan Karaosmanoğlu, “Sizler denetleme bizlerde icra mekanındayız. Bilerek yanlış yapılmış değildir. Hata olabilir. 2015 yılını dolu dolu geçirdik. 2016 yılı daha dolu geçecektir. Her anımızı iyi değerlendirmek gerekiyor. Burası iyi bir ekip ile kuruldu. Bu harcamalar kolay olmuyor. Zor bir işin içerisindeyiz” dedi.

TAŞDEMİR’DEN LONDRA BENZETMESİ

Meclis oturumunda konuşan CHP’li meclis üyesi Engin Taşdemir, “Terör olaylarından dolayı hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Bütçe gelişi güzel hazırlanmıştır. Tahmini bütçenin ne kadar düzenli hazırlandığı rakamlardan görülmektedir. Tanıtım giderlerinin 11 milyon lira artmasına bir açıklama getirilmesi gerekiyor. Rakamlara bakıldığı zaman Londra’da yaşadığınızı düşünürsünüz. Tasarruf ediyorum derken yakıt giderlerinin artması dikkat çekiyor. Gelirlere ulaşmakta zorluklar yaşanırken harcamalarda maharet gösterilmiştir. Siyasi harcamaları da vardır” eleştirilerinde bulundu.

 “VERGİ TOPLAMAKTA ZORLUK YAŞANIYOR”

“Keyfi borçlanmaya son verilmelidir” diyen Taşdemir, “Belediye piyasanın üzerindeki rakamlarla ürünler alınarak zarar ettirilmektedir. Yetimin hakkı olan para iyi kullanılmalıdırlar. Harcama kalemlerine dikkat edilmelidir. Ortak akıl ile sorunlar çözülebilir. Belediye vergi toplamakta zorluk yaşadığı görülmektedir. Bağışlar yönünden bakıldığı zaman 8 milyon lira görülmektedir. Kocaeli devlet bütçesinin önemli vergi yükünü taşımaktadır. Belediye bilerek ve isteyerek alacaklarının peşine düşmediği görülmektedir” ifadelerini kullandı.

UYSAL’DAN BAŞKANA GÖNDERME

Taşdemir’den sonra söz alan CHP Grup Başkan vekili Erhan Uysal, “24 saat sonra kentin gündeminde yer almayacak ve 2016 yılı kesin hesap meclis toplantısına kadar bu konular bir daha hiç mi hiç konuşulmayacak. Sayın Büyükşehir Belediyesi Başkanım İbrahim Bey her meclis toplantısını açarken söyler kentimize şehrimize hayırlı bir toplantı olsun diyerekten. Evet, bizce doğru hayırlı bir toplantı olsun. Bu salonda toplanmış bulunan değerli arkadaşlarım bu sayıları defalarca okusak okusak yine de anlamakta zorlanırız” dedi.

 TÜİK VERİLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Uysal, “TÜİK 2014 verilerine göre Türkiye’de ölüm sebepleri, dolaşım sistemi rahatsızlıkları yüzde 40 tümörler yüzde 21, akciğer rahatsızlıkları yüzde 11’dir. Meme kanseri kadınlarda akciğer kanserinden sonra ikinci sıradadır. Türkiye’de ölümlerin yüzde 20’si kansere bağlı olmaktadır. Yaşadığımız ilimizde evet gereken özeni göstermeye çalışsanız  da rakamlar acı gerçekleri gözler önüne sermektedir. Evet ben bir hekimim, insanın sağlığı kadar değerli olabilecek başka bir değer yoktur. Evet ilimizde sağlık yatırımında kamu ve özel olmak üzere çok ilerleme kaydetmiştir. Ben sağlık kuruluşlarının yeterliliği veya yetersizliğinden bahsetmeyeceğim” diye konuştu.

“ARTIK İŞ İŞTEN GEÇMİŞTİR”

Koruyucu sağlık hizmetleri konusuna da değinen Uysal, “Sağlık ve sosyal hizmetlerin bütçesine baktım. 50 trilyon bir bütçe var. Yapılan hizmetlere verilen emeklere teşekkür ederim. Ama koruyucu sağlık hizmeti konusunda neler yapıyorsunuz? İnsan koroner arter hastası olduktan sonra, kanser olduktan sonra artık iş işten geçmiştir. Tedavi kurumlarında tedavi olmaya başlar ve birçoğunu maalesef kaybederiz. Kocaeli de ölümlerin 4 de 1 i kanserden olmaktadır. Evet bu konu sağlık bakanlığının konusu bizim değil diyebilirsiniz ama hepimiz bu kent de yaşıyoruz. Erken teşhis için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Geçtiğimiz günlerde sizlere bir davet de bulunarak sağlık taraması yapmak istediğimi belirttiğim halde sadece meclisimizden toplam 4 arkadaşım buna cevap verdi” açıklamalarını yaptı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı bütçesi ödenek toplamı 1 Milyar 723 milyon TL, gider 1 Milyar 298 Milyon 667 bin 172 TL olmuştur. Yapılan oylama sonrasında AKP’nin oylarıyla bütçe onaylandı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑