GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Herkesi Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak tanımaya davet ediyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dönem Başkanı sıfatıyla yaptığı çağrı doğrultusunda İslam ülkeleri liderleri İstanbul’da Kudüs için olağanüstü toplandı.

13 Aralık 2017 Saat: 11:58
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Herkesi Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak tanımaya davet ediyorum
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Herkesi Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak tanımaya davet ediyorum

 Zirveye, 16’sı lider düzeyinde 48 ülkeden temsilcinin katılıyor. Suudi Arabistan'dan temsilci katılmazken, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı düzeyinde katılıyor.Zirvenin açılışında konuşan ve bütün ülkeleri Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak tanımaya davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zaten işgal altında olan bu şehirle ilgili Trump'un böyle bir kararı açıklanmasının hiçbir hükmü olamaz. Bu kararla İsrail, yaptığı tüm terör eylemleri için adeta ödüllendirilmiştir. Bu ödülü veren tek başına da olsa şu anda Trump'tır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı çağrının ardından İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Liderler Zirvesi’nin bugün İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı. Zirve öncesi liderler aile fotoğraf çektirdi.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirvenin açılışında konuşuyor. Trump'un kararını hiçbir hükmü olmadığını dile getiren Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle: Bu kararı tarih, hukuk vicdan önünde hükümsüzdür. Bugün burada İslam’ın ilk kıblesi ve El Aksa’nın şehri Kudüs’ümüzün tarihi statüsüne yapılan tecavüzü ele almak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. ABD’nin Başkanı uluslararası hukuku hiçe sayarak Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklamıştır.Hiç uzun söze gerek yok, Kudüs’te bu kadim şehrin sokaklarında birkaç dakika dolaşan herkes orasının işgal altında olduğunu anlayacaktır.Amerika'nın bu hukuksuz kararına sadece  Kudüs'ü işgal altında tutan İsrail destek vermiştir. Bu gayri meşru kararı kabul  etmeyen tüm ülkelere teşekkür ediyoruz. Sayın Papa dahil olmak üzere şu ana kadar  yaptığım tüm görüşmelerde Kudüs ile ilgili bu kararlı duruş teyit  edilmiştir.

Barışı isteyenlerin değil, barışı imkansız  hale getirenlerin yanında duran Amerika Birleşik Devletleri, terörizmle yoğun  mücadelenin yürütüldüğü böyle bir dönemde tüm fanatiklerin ekmeğine yağ  sürmüştür.

Ben yaptım oldu demekle bu  dünyada hiçbir şey olmuyor. Siz tek başınıza böyle bir karar alabilirsiniz ama  dünya sadece sizden ibaret değil. Sadece BM'nin bugün üyesi, 196 üye var.  Bütünüyle bu karar içerisinde, şüphesiz ki ben 196 dünya ülkesinin buna tavır  koyacağına inanıyorum..

Bölgemizde ve Kudüs'te barış ancak her  kesimden, her milletten, her inançtan ahlaklı dürüst ve adil insanların çabasıyla sağlanacaktır.

Buradan bir kez daha ifade ediyorum ki Kudüs  bizim kırmızı çizgimizdir.

57 üyeli teşkilat, BM’den sonra uluslararası temsil gücü en yüksek organizasyon niteliğinde. Zirveye, 16’sı lider düzeyinde 48 ülkeden temsilci katılıyor.  Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırm, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Yemen Cumhurbaşkanı Abdrabuh Mansour Hadi, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah, Umman Kralı’nın özel temsilcisi Seyit Assad bin Tarıq Al Said, Katar Emiri Şeyh Tamim, Flistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Brunei Kralı Hasan El-Bolkiah, Cibuti Başbakanı Abdulkader Kamil Mohamed, Kazakistan Meclis Başkanı Kassım Jomart Tokayev, Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Faiez Serrag, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Ürdün Kralı Abdullah, Özbekistan Senato Başkanı Nigmatulla Yuldaşev, Malezya Başbakanı Najib Razzak, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, Komorlar Devlet Başkanı Azali Assoumani katılıyor. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑