KKTC

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre sonrası :KKTC'nin önü açık

Tatar 5+1 formatında düzenlenen Kıbrıs konulu konferansın bir dönüm noktası olduğunu belirtti ve ekledi: Bizim pozisyonumuz açık ve net. Geri adım atmamız söz konusu değil. Kıbrıs’ta iki devlet var.

2 Mayıs 2021 Saat: 11:07
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre sonrası :KKTCnin önü açık
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre sonrası :KKTC'nin önü açık

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türkü’nün devletinden vazgeçmeyeceğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Cenevre’de Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, 27-29 Nisan’da Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkelerin de katılımıyla 5+1 formatında düzenlenen gayriresmi Kıbrıs konulu konferansı Aydınlık’a değerlendirdi. Cenevre’deki çıkışlarını “dönüm noktası” olarak değerlendiren Tatar şunları söyledi: “Cenevre’de tarihi bir adım attık. Dünyaya net bir mesaj verdik. Mücadelem Kıbrıs Türk halkının hak, çıkar ve menfaatlerini koruma ve gelecekte esenlik içinde var olması mücadelesidir. Dünyaya, ilgili taraflara seslenme fırsatı bulup tarihin sayfalarına not ettirdik. Cenevre’deki çıkışımız dönüm noktasıdır. Bir milattır. Kıbrıs Türk tarafının federal anlaşma için 50 senedir yaptığı fedakarlıklar ve önünün açılması için bu adımın atılması lazımdı, atıldı. Bizim pozisyonumuz açık ve nettir, geri adım atmamız söz konusu değildir. Kıbrıs’ta iki devlet var. Kıbrıs Türk’ü devletinden vazgeçmez. Ben devletimden asla vazgeçmem.”

'ASLA GERİ ADIM ATMAYIZ'

Artık ucu açık müzakere döneminin bittiğini hatırlatan Tatar, “Müzakereden başarı çıkmazsa biz devletimizle yolumuza devam edeceğiz. Pozisyonumuzdan asla geri adım atmayacağız” diye konuştu.

Yıllardır ülkede eşitlik temelinde bir anlaşma için çok uğraş verildiğini fakat hep federal temelde bir anlaşma için uğraşıldığını vurgulayan Tatar, 2004’teki Annan Planı ve 2017’deki Crans Montana sürecini buna örnek gösterdi. Tatar Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşmanın ancak eşit koşullarda iki devlet arasında olabileceğine dikkat çekti.

'KIŞKIRTMALAR YANLIŞ ÖNÜMÜZ AÇIK'

Yaşananların Türkiye’nin desteğiyle ilgili ülkelerle takibi olacağını belirten Tatar, eğer masada iki eşit taraf oturmazsa orada adil bir çözümün çıkmasının imkânsız olduğunu vurguladı. Tatar, izledikleri politikayı Türkiye ile istişare içinde geliştirdiklerini de bildirdi.

Bazı kesimlerin kararlı duruşlarından rahatsız olduğunu kaydeden Ersin Tatar, “Birileri çeşitli yollarla halkımızı kışkırtmaya çalışıyor. 'Kıbrıs halkı yalnız kalacak. Bazı açılımlar olacaktı, onlar da kaldı' diye propaganda yapıyor. Bunlar yanlış işlerdir. KKTC egemen ve özgürce, anavatanımızla el ele yeni başarılara imza atacaktır. KKTC’nin önü açıktır” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑