EKONOMİ

ECB üzerinde baskı artıyor

Euro Bölgesi enflasyonunda sert düşüş sonrası Avrupa Merkez Bankası üzerinde faiz indirimi baskısı artıyor

1 Kasım 2013 Saat: 11:25
ECB üzerinde baskı artıyor
ECB üzerinde baskı artıyor

Euro Bölgesi enflasyonunun dün sert bir şekilde düşmesinin ardından Avrupa Merkez Bankası üzerinde faiz indirimi baskısı artıyor.

Yıllık enflasyon yüzde 0.7'ye düşerken, Kasım 2009'dan bu yana en düşük seviyeye indi. AMB yaptığı açıklamada Euro Bölgesi'nde fiyat büyümesi görünümünün "sönük" olduğunu belirtirken, Ekim verileri enflasyonun üst üste 9. ay yüzde 2'lik tavan hedefinin altında kaldığını gösterdi.
Enflasyondaki düşüş, Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi Almanya'nın cari fazlasının küresel ekonomide deflasyonist etki yaratmasından kaynaklandı. Hazine, Berlin'i iç talebi desteklemek üzere adım atmaya çağırdı.
Almanya Maliye Bakanı, Almanya'nın cari fazlasının ne Almanya ne Euro Bölgesi ne de küresel ekonomi için endişe kaynağı olmadığını kaydederek ülkede düzeltme gerektiren dengesizliklerin olmadığını savundu.
Financial Times'ın haberine göre, Euro Bölgesi'nden yavaşlayan enflasyon, bölgedeki düzelmenin çok yavaş ilerlediğini göstererek fiyatların devamlı olarak düştüğü Japon tarzı deflasyon riskini arttırdı.
ECB haftaya faiz oranlarını görüşmek üzere toplanıyor. Avrupa Merkez Bankası'nın yüzde 0,5 oranındaki faizi indirip indirmeyeceği konusunda görüş ayrılıkları öne çıkıyor.
Yavaşlayan enflasyon, Euro'daki değerlenme gibi faktörler faiz indirimi için güçlü argümanlar olarak görülüyor. Bölgedeki kırılgan ekonomi ve gelecek yıl enflasyonun yükseleceği beklentisi ise para politikasında değişiklik istemeyenlerin temel argümanları arasında yer alıyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑