GÜNCEL

Ege’de tahmini zor bir hareketlilik var

Ege Denizi’nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem bölgedeki hareketliliği gözler önüne serdi.

10 Ocak 2013 Saat: 12:45
Ege’de tahmini zor bir hareketlilik var
Ege’de tahmini zor bir hareketlilik var
Deprem uzmanı Oğuz Gündoğdu bölgede nedeni kestirilemeyen bir hareketlilik olduğunu söyledi.

Salı günü Marmara ve Ege’yi sarsan 6.2 büyüklüğündeki Saros depremi deprem tartışmalarını tetikledi. Uzmanlar bu büyüklükteki depremin ne anlama geldiğini yorumladı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, “Beklediğimiz bir deprem değildi.

Ege’nin gerildiğini görmek açısından önem arz ediyor” dedi. Kuzey Anadolu Fay hattının Yunanistan’a doğru uzadığını söyleyen Gündoğdu, “Yunanistan tarafının riskli olduğunu söyleyebiliriz. Bu deprem rahatlıkla 7’nin üzerinde olur” diye konuştu.

TSUNAMİ TEHLİKESİ VAR

Gündoğdu, Ege kıyılarından kestirilmesi güç olan bir hareketliliğin söz konusu olduğunu kaydederek, “Bundan sonra da ne olacağını kestiremiyoruz. Ciddi bir gerilme söz konusu. Mevcut gerilme ciddi önlemler alınması gerektiğini gösteriyor. Özellikle Ege’de tsunami riski yüksek. Bu açıdan tedbir şart. Bunun yanı sıra bizim odaklanmamız gereken bölgeler yine aynı yerler. Düzce’nin devamı olan Bolu ve Simav” dedi.

Dün de aynı bölgede 4,9 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi.

Depremin yaklaştığının göstergesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Yapı ve Deprem Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu göre Ege Denizi’nin kuzey kısmında bu tür depremler olabilir. “Eğer son deprem denizde değil de karada olsaydı bizde ciddi hasar yaratırdı. Çünkü bizde yıkıma neden olacak depremlerin 7’yi geçmesi şart değil, 6’yı geçmesi yeterli. Bu bölgede 50 yıldır deprem meydana gelmedi. Biz buna sismik boşluk diyoruz. Yani o bölgede deprem olma potansiyeli var. Bu zamana kadar olmaması depremin yaklaştığını gösteriyor.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑