GÜNCEL

Ehliyet değiştirmek için neler gerekli?

Ehliyet değişimi nasıl yapılır? İçişleri Bakanlığı, 01.01.2016 tarihinden önce düzenlenmiş eski tip sürücü belgelerinin değiştirilme süresinin 31.12.2022'ye kadar uzatıldığını duyan vatandaşlar büyük sevinç yaşadı.

23 Ocak 2020 Saat: 11:09
Ehliyet değiştirmek için neler gerekli?
Ehliyet değiştirmek için neler gerekli?

Ehliyet değişimi nasıl yapılır? İçişleri Bakanlığı, 01.01.2016 tarihinden önce düzenlenmiş eski tip sürücü belgelerinin değiştirilme süresinin 31.12.2022'ye kadar uzatıldığını duyan vatandaşlar büyük sevinç yaşadı. Ehliyet değiştirmek için neler gerekli? Ehliyet yenilemek için neler gerekli, ehliyet değişimi için ne gerekli, eski ehliyet değiştirmek için ne gerekli? Ehliyet yenileme için sağlık raporu şart mı? soruları ne kadar ehliyet yenileme süresinin uzatılmış olsa da vatandaşlar tarafından sorgulanmakta. İşte ehliyet değiştirmek için neler gerekiyor? sorusuna ilişkin haberin detayları.

Ehliyeti olan ve yenileme işlemi yapmak isteyen vatandaşlar 2020 yılı itibariyle gerekli evrak ve belgelerle birlikte yenileme yapabilecek. Ehliyet yenileme ücretini gerekli bankaya yatırarak tanınan süre boyunca geçerli ehliyet kullanımı hakkı kazanacak. Peki Ehliyet yenileme için gerekli evrak ve belgeler nelerdir? 2020 Ehliyet yenileme ücreti ne kadar? İşte haberin detayları...

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; "01.01.2016 tarihinden önce düzenlenmiş olan eski sürücü belgelerinin yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirilmesi sürecinde vatandaşlarımızın başvuru yoğunluğundan kaynaklı yaşayabilecekleri mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla; Eski sürücü belgelerinin değiştirilme süresi Bakanlığımızca 31.12.2022’ye kadar uzatılmıştır."

Ehliyet değiştirme için nereye başvurulur?

Ehliyetler artık Nüfus Müdürlüklerinden de alınabiliyor. https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/randevu-al sayfayı ziyaret ediniz. Nüfus Genel Müdürlüğünün Resmi sayfasıdır.

Bu linke girdikten sonra anasayfadan Sürücü Belgesi Randevu al sekmesine tıklayın ve sonra çıkan bilgi notunu okuyup anladığınızı onaylamanız gereklidir. Ardından çıkan bilgi formunu dikkatli bir şekilde okuyup doldurmanız gereklidir.

Daha sonraki sayfada il ve ilçe seçimi gelecektir.

En çok dikkat etmeniz gereken yer burası. Ailenizde başka bir kişi içinde randevu alabilirsiniz. Almak istediğiniz kişi için (+) EKLE seçeneğine tıklayınız. Başvuruları arzu ettiğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde yapabilirsiniz. Bu nedenle eğer randevularda boşluk bulamıyorsanız müsait bir nüfus müdürlüğüne de başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca randevular hem internetten hem de Alo 199 nüfus müdürlüğü destek hattından da gerçekleştirebilirsiniz.

Ehliyet yenileme için sağlık raporu gerekli mi?

Yeni mevzuatla birlikte ehliyetini yenileyeceklerin sürücü olur sağlık raporu  alması gerekmektedir. Bu bir zorunluluktur. Sürücü olur sağlık raporunu aile hekiminden, devlet hastanelerinden, özel poliklinik veya hastanelerden alınabilmektedir. Hekimlerin sürücülerin sağlık durumlarıyla tereddüt etmesi durumunda ilgili bir üst sağlık kuruluşuna yönlendirme durumları bulunmaktadır. Ayrıca değişen mevzuatla birlikte sağlık raporuyla ilgili yeni bir durum daha oluştuğunu belirtmek isteriz.

Ehliyet yenileme ücreti 2020 yılında ne kadar?

2020 yılında uygulanacak yeni zamlı tarifeler alt kısımda listelenmiştir.

Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret: 13+2 TL'dir.

Eski tip ehliyetini kaybedenlerin veya çaldıranların yeni tip ehliyet almak için ödeyecekleri ücret 13+2 TL'dir.

Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret: 200+37 TL'dir.

01/01/2016 tarihinden sonra yeni tip ehliyet almamış kişiler ehliyet yenileme, kayıp, zayi, çalıntı durumlarında 15 TL yenileme ücreti öderler.

Ehliyet yenileme için gerekli belgeler nelerdir?

Ehliyet yenileme için gerekli olan belgeler, ayrıca eski tip sürücü belgesini yenisi ile değiştirmek isteyenler, kimlik bilgilerinde değişim nedeniyle değiştirmek isteyenler, yıpranma nedeniyle değiştirmek isteyenler ve kayıp çalıntı nedeniyle değiştirmek isteyenler için de geçerlidir. 

Kimlik Belgesi (Nüfus Cüzdanı - Yeni Kimlik Kartı ya da Pasaport)

Eski sürücü belgeniz (eski ehliyetiniz)

Yeni çıkarılmış Sürücü Sağlık Raporu

Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı makbuzu

2 adet biyometrik fotoğraf

Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan

Adli Sicil Belgesi (Adliyeden alınacak olup Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

Ayrıca Nüfus Müdürlüğünde vereceğiniz parmak izi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑