EKONOMİ

Ekonomiye ilişkin olumlu beklentileri yeniden yakaladık

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, İTO'nun hazırladığı reel sektörün güven ve beklenti indekslerinin tekrar artmaya başladığını ifade ederek, "Ekonominin, en önemli taraflarından birisi olumlu beklentile

10 Mart 2013 Saat: 10:30
Ekonomiye ilişkin olumlu beklentileri yeniden yakaladık
Ekonomiye ilişkin olumlu beklentileri yeniden yakaladık
Ancak, yelkenleri yeni rüzgarla doldurmak için reel sektörün içinde bulunduğu finansal koşulların geliştirilmesi gerekiyor" dedi. 
 
İTO, üçer aylık dönemler itibariyle gerçekleştirilen İstanbul Piyasa Güven İndeksi ile İstanbul Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi'nin 2013 yılı Ocak ayı sonuçlarını açıkladı. 
 
Reel kesimin sektör bazlı ve ekonomi geneli itibariyle güven ve eğiliminin belirlenmesine yönelik olarak hazırlanan Güven İndeksi, 2013 Ocak ayında 2012 Ekim ayına göre yüzde 4 artarak 98.94 indeks değeri ile iyimserlik seviyesi olan 100 puan seviyesine yaklaştı. 
 
Reel sektörün ve ekonominin geleceğe dönük performans beklentilerini tespit eden İstanbul Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi de 2013 yılı Ocak ayında 2012 Ekim ayına göre yüzde 7.8 artarak 104.58 puan oldu. 
 
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Yalçıntaş konuya ilişkin açıklamasında, Güven ve Beklenti İndeksleri'nde görülen iyileşmenin, reel sektörün iyimserlik düzeyinin de arttığını gösterdiğini söyledi. Yalçıntaş, indekslerdeki düzelme eğiliminde hem yurtdışında hem de yurtiçinde yaşanan ekonomik olayların etkisinin olduğunu ifade ederek, öncelikle ABD'de beklenen resesyon riskinin büyük ölçüde atlatılmış olmasının, finans kaynaklarının artacağına dair verdiği ümidin etkili olduğunu söyledi. 
 
Yurtiçindeki olumlu gelişmeleri değerlendiren Yalçıntaş, "Merkez Bankası'nın uyguladığı Destekleyici Para Politikası'nın ekonomideki etkileri belirginleşmeye başladı. Piyasa, bu uygulamaları olumlu karşıladı. Yurt içinde nihai talepte toparlanma başladı. Yine yakın dönemde kredilerde izlenen ivmelenme de bunu teyid etti. Ayrıca yeni siparişlerdeki artış beklentisi de, İTO'nun İstanbul Piyasa Güven İndeksi ile İstanbul Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi'ne olumlu şekilde yansıdı" dedi. 
 
Yalçıntaş, bu eğilimin yılın gelecek dönemlerde de devam edeceğini umduğunu belirterek, "Ekonominin, en önemli taraflarından birisi olumlu beklentilerdir ki, biz bunu yeniden yakaladık. Ancak, yelkenleri yeni rüzgarla doldurmak için reel sektörün içinde bulunduğu finansal koşulların geliştirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑