SAĞLIK

Elektronik cihazlarınızı çöpe atmayın

Farkında olmadan çöpe atılan bozulmuş bir flüoresan lambanın 30 bin litre suyu kirlettiğini biliyor muydunuz?

8 Şubat 2014 Saat: 12:19
Elektronik cihazlarınızı çöpe atmayın
Elektronik cihazlarınızı çöpe atmayın

Elektronik ürünler, içerdikleri kimyasal maddeler açısından çevreye büyük zararlar verebiliyor. Elektronik cihazların yapımında klorlu solventler, bromlu alev geciktiriciler, PVC, ağır metaller, plastik ve gazlar kullanılıyor. Elektronik eşyalarda ayrıca kurşun, cıva, kadmiyum, krom, fosfor ve berilyum gibi maddeler bulunuyor. Farkında olmadan çöpe atılan bir flüoresanın içinde bulunan az miktardaki cıva, 30 bin litre suyu kirletebiliyor. Bu açıdan elektronik atıkların kaynağında ayrıca toplanması önem teşkil ediyor.

300 MİLYON BİLGİSAYARDA 500 BİN TON KURŞUN

Doğaya karışan 10 gram kurşun 25 bin ton toprağı kirletirken, 200 bin litre suyu kullanılmaz hale getirebiliyor Yapılan bir araştırmada 7 yılda kullanılmaz hale gelen 300 milyon bilgisayarda 500 bin ton kurşun olduğu tespit edildi. 10 gram kurşunun 25 bin ton toprağı kirlettiği göz önüne alındığında 500 bin ton kurşunun vereceği zarar, çevre felaketi boyutlarına ulaşıyor. Doğaya atılan elektronik atıkların içindeki maddeler toprağa ve suya karıştığında, buradan insan vücuduna geçerek pek çok organın fonksiyonunu kaybetmesine neden oluyor.

GERİ DÖNÜŞÜMÜN FAYDALARI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tüm bu risklerin önüne geçmek için elektronik atıkları kaynağında ayrıca toplayarak geri dönüşümlerini sağlıyor. Elektronik atıkların ekonomiye kazandırılmasıyla doğal kaynaklar korunuyor. Uygulama ile enerji tasarrufu sağlanırken atık miktarları da azalıyor. 15 ton elektronik atıktan ortalama 1 ton civarında bakır elde ediliyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑