EKONOMİ

Emekli ve memura ek zamda son dakika gelişmesi

Memur ve emekliye ek zamda son dakika gelişmesi. Resmen belli oldu. Öğretmen, polis, doktor, hemşire, imam ve emekli milyonları kapsıyor. Emeklilere ve memurlara ek zam yapılmasını içeren yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

22 Ocak 2022 Saat: 12:00
Emekli ve memura ek zamda son dakika gelişmesi
Emekli ve memura ek zamda son dakika gelişmesi

Milyonlarca memur ve emekli bekliyordu. Ve belli oldu. Emeklilere ve memurlara ek zam yapılmasını içeren yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenlemeyle, kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde 1 Ocak-30 Haziran 2022 dönemi için uygulanacak artış oranı yüzde 5'ten yüzde 7,5'e yükseltilecek.

Gelir ve aylık ödemesi yapılanlara 1500 lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 2500 liraya çıkarılacak.

Memur ve emeklileri sevindiren haber geldi. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Zamlı maaşlar ne zaman yatacak? Ek zamdan kimler yararlanacak? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya CNN TÜRK yayınında merak edilen tüm detayları anlattı.

3 Ocak tarihinde enflasyon rakamlarının açıklandığını hatırlatan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, “Memur, işçi emeklisi ve Bağ-Kur'lular için farklı rakamlar ortaya çıktı. Yasal düzenleme ile toplu sözleşmenin dışında, yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu için yüzde 2,5'luk fark ve işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin taban aylığının 1500 liradan 2500 liraya çıkarılmasıyla birlikte burada bir yasal düzenleme gerekmişti, geçtiğimiz hafta bir genel kurul toplanmadı, dolayısıyla bu haftaya sarkmış oldu” dedi.

ÖĞRETMEN, POLİS, DOKTOR, HEMŞİRE, İMAM MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

“Artık memur, memur emeklisi, işçi ve Bağ-Kur emeklilerimizin aylık ücretleri yasal düzlemde de kesinleşti diyebiliriz” ifadelerini kullanan Kaya, şunları söyledi:

“Yüzde 27,9 olarak açıklanmıştı, yüzde 2,5'u da ilave ettiğimizde yüzde 30,95'i artık memurlarımız ceplerine alacaklar.

Bu noktadan yola çıkarak bakacak olursak, öğretmenlerimizin maaşı 2021 sonu itibarıyla 4.941 liraydı şu an 6. 448 liraya çıktı.

Esasında enflasyon rakamları açıklandıktan sonra bu rakam yükseldi, fakat yüzde 2,5 farkın yasal dayanağı olmadığı için bunu net olarak söyleyemiyorduk. Çünkü Mecliste farz edin ki yasa çıkmadı o zaman bu düşmüş olacaktı. Yasalaştığı için artık bir öğretmen maaşı 6.587 liradan 8. 596 liraya çıktı.

Polis memurunun 7.465 lira olan 9.741 liraya, uzman doktoru 10. 126'dan 13. 214 liraya, hemşire maaşı 5.237 liradan 6. 884 liraya yine ikinci kademe ki hemşire maaşı ise 6. 391 liradan 8. 340 liraya, din görevlinin maaşı da 5. 016 liradan 6.545 liraya yükselmiş oldu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑