SAĞLIK

Ergenlikte ayaküstü beslenme obeziteye yol açıyor

Uzmanlar, ergenlik döneminde görülen ayakta atıştırma ve dengesiz beslenmenin ileriki yaşlarda şişmanlığa yol açtığını söyledi.

2 Aralık 2012 Saat: 11:55
Ergenlikte ayaküstü beslenme obeziteye yol açıyor
Ergenlikte ayaküstü beslenme obeziteye yol açıyor
Hamburger, sosis ve kola gibi birçok yüksek kalorili yiyecek ve içeceğin kilo artışına sebep olduğunu vurguladı. 

Diyetisyen Aysu Aydın, ergenlik döneminde görülen kilo artısının sebepleri ve bu dönemde sağlıklı beslenme yolları hakkında bilgi verdi. Özellikle ergenlik döneminde görülen ayakta atıştırma ve dengesiz beslenme tarzının şişmanlığa davetiye çıkardığını anlatan Aysu Aydın, "Ergenlik dönemi, 10-19 yaş grubu olarak tanımlanan ve bebeklikten sonraki en hızlı büyümenin olduğu önemli bir dönemdir. Bu dönemdeki beslenme tarzı, ergenlerin büyüme ve gelişmeleri için oldukça önemlidir. Dengesiz ve sağlıksız beslenme sonucu bu dönemde; yeme bozuklukları ve bunun sonucunda kilo fazlalığı görülebilir. Ergenlik döneminde ortaya çıkan düşünce sistemi ve duygusal yapıdaki değişikliklere bağlı olarak gelişme çağındakiler dikkatleri kendilerine çok daha fazla çekerler. Büyüme ve gelişimlerine engel olacak tarzda dengesiz beslenerek hemen ileriki yaşlarda karşılarına çıkabilecek sağlık sorunlarına zemin hazırlarlar." dedi. 

Obezitenin son yıllarda gençlerde % 10'nun üzerinde görülmeye başladığını aktaran Aydın, bu dönemde sosyal çevreye ayak uydurmaya çalışan gençlerin öğün sayısını, kalitesini ve miktarını kontrol edemediğini söyledi. Aydın, "Bu dönemde ayaküstü beslenme dediğimiz fast food tüketimi artar. Bu tarz yiyeceklerin hacmi küçük ama kalorisi çok yüksek olmasından dolayı kilo almak kaçınılmaz hale gelebilir. Çoğunlukla hamburger, tost, sosis, kumpir, pizza, meyve suyu, bisküvi, kola, cips gibi besinlere eğilim gösterirler. Bu tarz yiyecekler yüksek kalorili olmaları nedeniyle yüksek enerji içerir ve vitamin – mineral, posa tüketiminin yetersiz, yağ ve tuz tüketiminin ise yüksek alınmasına neden olur. Şeker ve yağ, günlük gereksinimden fazla alındığı için kilo almak kaçınılmaz hale gelir." ifadelerini kullandı. 

Aydın ergenlik döneminde fazla kilo almayı önlemek için yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı: "Besin miktarı sağlıklı vücut ağırlığını koruyacak şekilde ayarlanmalıdır. Besin çeşitliliğinin sağlanıp; sebze, meyve ve lifli besinlerin yeterince tüketilmesi gerekmektedir. Aşırı yağlı ve şekerli besinler tüketilmemelidir. Hamur işleri, yağda kızartmalar, kavurmalar, salam, sosis, sucuk, pastırma, çikolata ve salamura ürünlerden, meyve suları, kola ve kremalı içeceklerden uzak durulmalıdır. Günde 2,5 –3 saatte bir beslenmeli ve 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Asla 4 saatten uzun süre aç kalınmamalı ve metabolizmayı daha da hızlandırabilmek için mutlaka uyandıktan sonra ilk yarım saat içerisinde kahvaltı yapılmalıdır."

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑