EKONOMİ

Euro Bölgesi resesyonu 2. çeyrekte bitebilir

Euro Bölgesi'nde son zamanlarda gelen veriler ve ekonomistlerin tahminleri bölgede 6 çeyrektir süren resesyonun geçtiğimiz çeyrekte bitmiş olabileceğini tahmin ediyor

12 Ağustos 2013 Saat: 17:49
Euro Bölgesi resesyonu 2. çeyrekte bitebilir
Euro Bölgesi resesyonu 2. çeyrekte bitebilir
Euro Bölgesi ekonomisinin 2011 yılından bu yana ilk defa geçtiğimiz çeyrekte büyümeye döndüğü tahmin edilirken, 17 üyeli bölgenin bugüne kadar yaşadığı en uzun süreli resesyondan çıkıyor olabileceği sinyali verildi. 

Bloomberg tarafından gerçekleştirilen bir ankete katılan 41 ekonomistin tahmin medyanı Euro Bölgesi ekonomisinin geçtiğimiz 6 çeyrek boyunca daralmasının ardından geçtiğimiz çeyrekte yüzde 0.2 genişlediği tahmin ediliyor. Avrupa Birliği istatistik ofisi bu konuya yönelik veriyi 14 Ağustos'ta açıklamaya hazırlanıyor. Hükümet tahminlerine göre ise Almanya'nın büyük ihtimalle yüzde 0.75 büyümesi bekleniyor.

Finansal piyasalarda yaşanan bir yıllık sakinliğin ardından İspanya ve İtalya'da yaşanan bütçe kesintileri ve ABD'de hızlanan ekonomik büyüme Euro Bölgesi'nin toparlanmasına yardımcı oluyor. Euro Bölgesi ekonomisinin geneline yönelik görünüm iyileşirken, resesyon bölgede yüzde 24 genç işsizliğe yol açtı. 

Amsterdam'da bulunan ABN Amro Bank NV makro araştırma müdürü direktörü Nick Kounis, "ABD'de talebin yükseldiğine dair işaretler öncülüğünde dış ortam gerçekten iyileşiyor. İkinci çeyrek büyük ihtimalle Euro Bölgesi'nde resesyonun bitişini gösterecektir ama toparlanma çok yavaş olacak. Henüz şampanyayı açmıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Euro yüzde 0.3 değer kaybederek Londra saatiyle 09:22'de 1.3299 dolar oldu. Stoxx Europe 600 Endeksi ise erken saatlerde yüzde 0.6'lık yükselişe rağmen daha sonra yüzde 0.2 düşüşle 10 haftanın zirvesinden indi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑