GÜNCEL

Evliyken başkasıyla nişan yargıyı birbirine düşürdü

Gelin adayı nişanlısının evli olduğunu öğrenince nişanı attı. Damat adayı takıları almak için yargıya başvurunca kriz çıktı. Aile mahkemesi ile Asliye hukuk mahkemesi birbirine düştü. Kriz Yargıtay’ın devreye girmesiyle çözül

14 Mayıs 2013 Saat: 10:15
Evliyken başkasıyla nişan yargıyı birbirine düşürdü
Evliyken başkasıyla nişan yargıyı birbirine düşürdü
ADANA’NIN Ceyhan İlçesi’nde yaşayan A.B, evli olduğu halde A.T ile nişanlandı. Ancak A.B’nin evli olduğu ortaya çıkınca karşı taraf nişanı bozdu. Nişanın bozulması üzerine A.B, takıları geri istedi. Kız tarafı buna yanaşmayınca konu yargıya taşındı. Ceyhan Aile Mahkemesi, ‘Dava, nişan bozulması nedeni ile hediyelerin iadesi olarak adlandırılmış ise de davacının evli olduğu ve bu evliliğin halen devam ettiği anlaşılmaktadır’ diyerek görevsizlik kararı verdi. Mahkeme, “Gerçekte evli olan birisi bir başkası ile yeniden nişanlanma akdi yapamaz. Yapılmış ise de yapılan bu akid geçersiz olup, yasal anlamda nişan akdi olarak kabulü olanaklı değildir. Aile Mahkemesi tarafından yargılama yapılması mümkün değildir” değerlendirmesi yaptı.

Yasal olarak geçersiz sayıldı

Mahkeme dosyayı Ceyhan 2.Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderdi. Ceyhan 2.Asliye Hukuk Mahkemesi de dosyanın kendi görev alanına girmediğini belirterek görevsizlik kararı verdi. İki mahkemeyi karşı karşıya getiren dava Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, “Gerçekte evli olan birisi bir başkası ile yeniden nişanlanamaz. Görev kamu düzenine ilişkin olup, mahkemece re’sen nazara alınması gerekir. Dava, genel hükümlere tabi bir alacak davası niteliğinde olup, Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir” dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑