GÜNCEL

EYT ile öğretmenler hemen emekli olur mu? İşte merak edilen sorunun yanıtı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın gözü kulağı (EYT) aralık ayında Meclis'e gelecek yasa tasarısında. EYT'lilerin merakla beklediği prim, yaş gibi gibi detaylar henüz belirlenmedi.

20 Kasım 2022 Saat: 11:12
EYT ile öğretmenler hemen emekli olur mu? İşte merak edilen sorunun yanıtı
EYT ile öğretmenler hemen emekli olur mu? İşte merak edilen sorunun yanıtı

Soru: Emeklilikte yaşa takılan (EYT’li) bir öğretmenim. Yasa çıktığında hemen dilekçe verebilir miyim? Öğretmenleri haziran, temmuz aylarında emekli ediyorlar. Bekletirler mi acaba? Senay AÇIKGÖZ

Cevap: EYT yasası zorunlu emeklilik getirmiyor. Yaş avantajı getiriyor. EYT ile emekliliği hak edenler, talepleri halinde emekli olabilecek. Talep etmezlerse çalışmaya devam edecekler. Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlemesine göre; öğretmenler emekliliği hak etseler bile, emekliliği hak ettikleri tarihte değil, eğitim ve öğretim dönemi sonuna emekli olabiliyorlar. EYT yasası ile emekliliği hak etseniz bile, eğitim öğretim dönemi bittikten sonra emekli olabilirsiniz.

İNDİRİM PRİMDE DEĞİL YAŞTA 

SORU: 22 Ocak 1973 doğumluyum. Sigorta girişim 29 Nisan 1994 olup 4545 gün primim var. Yeni çıkacak EYT yasasıyla primimi kaç güne tamamlarsam emekli olurum? Bu çıkacak yasa, ödemem gereken prim gün sayımı azaltır mı? Yakup SAYMEN

CEVAP: Sizin gibi 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlardan, sigortalılık süresi ve prim şartını sağlayanları, yaş aranmadan emekli edecek bir EYT yasası çıkması halinde, priminizi 5675 güne tamamlayarak emekli olabilirsiniz. EYT yasası yaşı kaldıracak veya düşürecek. Ama primi indirmeyeceğini bizzat Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıkladı. Bu nedenle çıkacak EYT yasası emekli olacağınız prim sayısını azaltmayacak.

EMEKLİLİK BAŞVURUSUNU NE ZAMAN YAPMAK DAHA AVANTAJLI OLUR

EMEKLİLİK BAŞVURUSUNU NE ZAMAN YAPMAK DAHA AVANTAJLI OLUR? 

Soru: 17 Aralık 1970 doğumluyum. SSK girişim 1 Ağustos 1995 olup yaklaşık 10000 gün prim ödemem var. Normalde 17 Aralık 2022’de emekliliği hak ediyorum. Aralık 2022’de mi yoksa 2023 Ocak’ta mı emekli olmak benim için avantajlı olur? Nuray ARSLAN

Cevap: Emeklilik talebini; Aralık 2022’de mi yoksa Ocak 2023’te mi yapmanın daha avantajlı olduğunun tespiti için; 2022’de emekli aylıklarına yapılan kümülatif zam oranı ile 2022 yılı güncelleme katsayısının (2002 yılı TÜFE artış oranı + ülke büyümesinin yüzde 30) mukayese edilmesi gerekiyor.

Bu mukayese sonucunda 2022’de emekli aylıklarına yapılan kümülatif zam oranının, 2022 güncelleme katsayısından fazla çıkması halinde, emeklilik talebinin 31 Aralık 2022’den önce, az çıkması halinde ise emeklilik talebinin 2023’te yani Ocak 2023’te yapılması avantaj sağlar. Emekli aylıklarına 2022’de yapılan kümülatif zam oranı yüzde 78.61’dır.

2022 yılı enflasyon oranı 3 Ocak 2023 tarihinde, ülke büyüme oranı mart ayı sonunda veya Nisan 2023’te açıklanacak olsa da hükümetin orta vadeli planına göre yıl sonu enflasyon oranı yüzde 65, Merkez Bankası’nın son raporunda ise yüzde 65.2 olarak öngörülüyor. Büyüme beklentisi ise yüzde 5, 6 civarında. Bu verilere göre emeklilik talebinizi Aralık 2022’de yapmanız avantajlı görünüyor.

GİRİŞİNİZ BİLDİRİLMİŞSE HİZMET TESPİT DAVASI AÇABİLİRSİNİZ 

SORU: İşe girişim 1 Ekim 1992, uzun vadeli sigorta başlangıcım 19 Şubat 2001 olup 6092 gün prim ödedim. EYT’li olabilir miyim? Ya da ne yapmam lazım? Hakan ÇAĞAN

CEVAP: Doğum ve askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Sigorta başlangıç tarihi de, ilk defa kişi adına SGK’ya çalışma süresi bildirilen gündür. Dolayısıyla sigorta başlangıç tarihiniz 19 Şubat 2001. Bu tarihe göre EYT kapsamında değilsiniz.

Sigorta başlangıcından önce en az 522 gün askerlik yaptıysanız, askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıcınız 7 Eylül 1999’a gider ve EYT kapsamına girersiniz. Şayet işveren; 1992’deki işe girişinizi SGK’ya bildirmiş ve çalışma sürenizi bildirmemiş, siz de bu durumu yeni öğrenmişseniz hizmet tespit davası açar ve mahkemede çalışmanızı belge veya şahitle kanıtlayabilirseniz, sigorta başlangıcınız 1 Ekim 1992 olur ve EYT kapsamına girersiniz.

EYT KAPSAMINA GİREBİLİR MİYİM

EYT KAPSAMINA GİREBİLİR MİYİM? 

Soru: 15 Ekim 1998’den Staj SSK girişim var. 7300 gün prim ödemem bulunuyor. Askerlik borçlanması yaparsam, EYT statüsüne girme şansımız olabilir mi? Cumhur KERÇİN

Cevap: Doğum, sigorta başlangıç ve askerlik tarihiniz ile askerlik süreniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Staj sigortasında emeklilik primi ödenmediğinden, emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmıyor. Şayet askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız ve sigorta başlangıcınızı 8 Eylül 1999’dan önceki bir tarihe çekecek kadar askerlik süreniz varsa, askerlik borçlanmasıyla EYT kapsamına girersiniz.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑