GÜNCEL

Fransa ekonomisi Türkiye'ye muhtaç

Türkiye ile Fransa ticaret ilişkilerinde ambargo koyacak tarafın Fransa değil Türkiye olacağı açıklandı. TAVAK Genel Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Türkiye'nin Fransa'dan aldığı maldan % 25 daha fazla satış yaptığını söyledi.

29 Ekim 2020 Saat: 09:09
Fransa ekonomisi Türkiyeye muhtaç
Fransa ekonomisi Türkiye'ye muhtaç

Prof. Dr. Faruk Şen, “Fransa hükümetinin verilerine göre Türkiye, Fransa'nın AB dışındaki 3. büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. İki ülke arasında 2019'da gerçekleşen ticaret hacmi 14 milyar 677 milyon €’yu buldu. Son on yılda, iki ülke arasında ticaret hacmi yüzde 47,4 seviyesinde yükseldi. 2014 yılından bu yana Türkiye'nin Fransa'ya yaptığı ihracat, Fransa'nın Türkiye'ye yaptığı ihracattan fazla. Özellikle 2019 yılına baktığımızda Türkiye'nin ihracatının 8,7 milyar €’ya çıktığını, Fransız ihracatının ise 5,9 milyar €’da kaldığını görüyoruz. 2012'den bu yana Türkiye'nin Fransa'ya yaptığı toplam ihracatta istikrarlı bir artış ortaya çıkarken, Fransa'nın 2015'ten bu yana ihracatının düştüğü görülüyor.” Dedi. 

Fransa’da Türkler güçleniyor

Fransa’daki 3. azınlık grubunu artık Türkler oluşturduğunu belirten Prof. Şen, “Türkler, Türkiye- Fransa ilişkilerinde önemli bir rol oynuyorlar. Bu açıdan Türkiye’nin Fransa’yla ilişkileri konusunda daha akılcı bir politika geliştirmesi lazım. Macron’a kızıp Fransa’yı dışlamamız lazım. Macron’dan sonra yüksek ihtimalle Le Pen iktidar olunca, Türkiye Fransa ilişkileri daha da çetrefillileşecek.”

Prof. Şen, 2002-2018 döneminde Fransızların Türkiye’de 7 milyar 274 milyon dolar yatırım yaptığını, Türklerin ise Fransa’ya 235 milyon dolar yatırım yaptığını hatırlattı. 

Türkiye, Fransa’ya; Otomobil sanayi ürünleri (30,9%), hazır giyim ( 14,0%), otomobil yan sanayi ürünleri (6,1%), elektrikli ev aletleri (5,1%), genel kullanıma yönelik makine ve cihazlar (3,6%), tekstil endüstrisi ürünleri (3,1%) ve elektrikli cihazlar (2,7%) ihraç ederken Fransa’dan Genel kullanıma yönelik makine ve cihazlar (9,5%), temel kimyasal, azotlu, plastik ve sentetik kauçuk ürünler (9,1%), uçak ve uzay endüstri ürünleri (8,2%), demir ve çelik ürünleri (8,1%), otomobil yan sanayi ürünleri (7,6%), elektrikli cihazlar (6,9%), tıbbi farmasötik ürünler (6,5%)

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑