SAĞLIK

Göğüs Açılmadan Kalp Kapağı Tedavisi Artık Mümkün!

Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Diker, girişimsel kardiyolojinin güncel tedavi yöntemlerinden olan perkütan mitral ve perkütan triküspit kapak onarımları hakkında bilgi verdi.

30 Nisan 2025 Saat: 10:42
Göğüs Açılmadan Kalp Kapağı Tedavisi Artık Mümkün!
Göğüs Açılmadan Kalp Kapağı Tedavisi Artık Mümkün!

Kalp, yaşamın devamı için hayati önem taşıyan bir organ. Bu nedenle kalp sağlığına büyük özen göstermek, ihmal etmemek oldukça önemli. Yanı sıra kalp hastalıklarının tedavisinde her geçen gün umut verici  yeni gelişmeler yaşanıyor. Kalp kapak hastalıklarının tedavisinde başvurulan perkütan mitral ve perkütan triküspit kapak onarımları ise girişimsel kardiyolojide yeni ve önemli gelişmelerden biri olarak gösteriliyor.

Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Diker, girişimsel kardiyolojinin güncel tedavi yöntemlerinden olan perkütan mitral ve perkütan triküspit kapak onarımları hakkında bilgi verdi.

Perkütan mitral ve perkütan triküspit kapak onarımlarının ‘kalp kapağında kaçak’ olarak bilinen kalp kapağı rahatızlıklarının tedavisinde önemli gelişmeler olduğunu belirten Prof. Dr. Erdem Diker, bu işlemlerin ameliyat ile göğsün açılmasına gerek duyulmadan, kasıktan minimal invaziv (küçük kesi) olarak gerçekleştirilerek etkili ve konforlu bir tedavi sunduğunu aktardı.

ÇARPINTI, NEFES DARLIĞI VE AYAKLARDA ÖDEM BELİRTİLERİ İHMAL EDİLMEMELİ!

Vücudumuzda dört kalp kapağı olduğunu belirten  Prof. Dr. Erdem Diker, Bunlardan özellikle kalbin sol tarafında yer alan mitral kapak ile sağ tarafında yer alan triküspit kapak, kalpteki kanın doğru yönde akmasını sağlar. Kalp kasıldığında kapaklar açılır, kan geçer; sonrasında kapanarak kanın geri dönmesini engellerler. Bu sistem, dolaşımın sürdürülebilirliği açısından kritik bir rol oynamaktadır.” dedi.

Kalp kapaklarının fonksiyonunu kaybetmesi yani yeterince kapanmaması durumunda genellikle ‘kalp kapağında kaçak’ olarak adlandırılan kapak yetmezliklerinin ortaya çıktığını bildiren Prof. Dr. Erdem Diker,  Kalp kapağında kaçak olması kalbin daha fazla ve hızlı çalışmasına yol açar.  Kalp daha güçlü çalışmaya ihtiyaç duyar. Kalpte yaşanan bu durum hastada çarpıntı, nefes darlığı, bacaklarda ve ayaklarda ödem şikayetlerine neden olur.” diye konuştu.

ERKEN VE DOĞRU TANI ÖNEMLİ

Kalp kapak hastalıklarında erken tanı ve doğru tedavinin hayati önem taşıdını vurgulayan Prof. Dr. Erdem Diker, “Tanı EKO (Ekokardiyografi) ile konur.  EKO ile hem kapaklardaki sorunun varlığı hem de ciddiyeti belirlenebilir. Her kapak yetmezliği cerrahi müdahale gerektirmeyebilir, hafif vakalar izlenerek takip edilir. Ancak bazı ciddi vakalarda mekanik bir sorun söz konusudur ve ilaç tedavisi yetersiz kalır. Burada hekimin tanıyı doğru koyması ve tedavi planını doğru planlaması oldukça önemlidir.” ifadelerini kullandı.

AMELİYATA ALTERNATİF GÜNCEL VE ETKİLİ GİRİŞİMSEL YÖNTEM

Prof. Dr. Erdem Diker, ilaç ile tadavi edilemeyen ve müdahale gerektiren durumlarda 10-15 yıl öncesine kadar kalp kapak ameliyatlarına başvurulduğunu ancak  son yıllarda ameliyata alternatif olan perkütan mitral ve perkütan triküspit kapak onarımlarınının güncel ve etkili bir gelişme olduğunu söyedi.

Bu yöntemlerin mitral ve triküspit kapak kaçaklarında hastalara konforlu ve etkili bir çözüm sunduğunu vurgulayan Prof Dr. Erdem Diker, bu işlemler hakkında şunları söyledi:  

Kasık damarından girilerek gerçekleştirilen bu minimal invaziv işlemle, kalbin açılmasına gerek kalmadan kapaklardaki kaçak büyük oranda gideriliyor. Kasıktaki bir damar yoluyla kalbe ulaşıyor, ardından kaçağın olduğu mitral ya da triküspit kapakta perkütan yani dışarıdan onarım gerçekleştiriyoruz. Kapakların yaprakçıkları arasına milimetrik bir klip yerleştirerek kaçağın olduğu bölgeyi kapatıyoruz. Bu yöntemle kan kaçağı büyük oranda azalıyor. İşlem yaklaşık 1-1,5 saat sürüyor, hasta genellikle 1-2 gün içinde taburcu ediliyor.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑