GÜNCEL

Haşim Kılıç, İlker Başbuğ'u ters köşeye yatırdı

Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un FETÖ'nün siyasi ayağı ile ilgili skandal çıkışını değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un FETÖ'nün siy

14 Şubat 2020 Saat: 12:05
Haşim Kılıç, İlker Başbuğu ters köşeye yatırdı
Haşim Kılıç, İlker Başbuğ'u ters köşeye yatırdı

Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un FETÖ'nün siyasi ayağı açıklamalarına cevap verdi.

Haşim Kılıç, İlker Başbuğ'un "26 Haziran 2009'daki kanun teklifini getiren siyasiler araştırılsın. FETÖ'nün siyasi ayağı yok dersek gerçek inkar olur. Bahsedilen yasa teklifi askeri şahıslar askeri mahalde işlediği suçlarda dahil özel yetkili mahkemelerde yargılanacak. Bu bir kere anayasaya aykırı. Bu tamamen ne için Dursun Çiçek için. Bu olay medyada "AK Parti ile cemaati bitirme planı" algısı olarak yapıldı. Sivil şahıslar her durumda askeri yerlerde yargılanmaz Özel yetkili mahkemelerde yargılanır" sözlerini Posta'dan Murat Çelik'e yorumladı.

Kılıç, o dönem çıkan yasanın hem yargı hem askeri vesayeti ortadan kaldırmayı hedefleyen bir adım olduğunu söyledi.

"O Anayasa değişikliği, esasen Avrupa Birliği müktesebatına da uygun olan bir düzenleme"

Haşim Kılıç yaptığı açıklamada,  "O konuda biz Anayasa Mahkemesi olarak görevimizi yaptık. Onun ötesindeki tercihler tamamen siyasi tercihler ve bu bizi çok fazla ilgilendirmiyordu o zaman. Temmuz ayında (2009) yasa çıkmış ve biz de hemen, görüşmeye başladıktan sonra 5 ay içinde karar vermişiz. Aynı zamanda da yürürlüğünü durdurmuşuz. Oy birliğiyle karar verdik. Muhalefet de yok orada. O yasal düzenlemenin Anayasa’ya aykırılığı çok açıktı yani. Ama daha sonra biliyorsunuz. 2010’daki 12 Eylül referandumuyla Anayasa’yı değiştirdiler ve bizim iptal ettiğimiz yasayı Anayasal düzenleme hâline getirdiler. O aşamadan sonra, Anayasa maddesi olduktan sonra biz ne diyeceğiz? Şunu da söylemem lâzım... Aslında, doğrusu da bu. Ben kişisel olarak o yasayı içerik olarak doğru bulmakla birlikte Anayasa’ya aykırılığı açık olduğu için iptali yönünde oy kullandım. Yani o Anayasa değişikliği, esasen Avrupa Birliği müktesebatına da uygun olan bir düzenleme. Hem yargı hem askeri vesayeti ortadan kaldırmayı hedefleyen bir adımdı bu. Bence bu güzel, yerinde bir şey ama her yasayı istismar edenler olduğu gibi bunu da ettiler (FETÖ’yü kastederek) maalesef ve bu noktaya geldik" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑