TÜBİTAK BİLGEM'de test çalışmaları devam eden simülatörün, yıl içinde DHMİ'ye teslim edilmesi planlanılıyor
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) internet sitesinde yer alan habere göre, Türk hava sahasındaki hava trafiğine ilişkin kontrol hizmetlerinin sağlanmasında kullanılan sistemlerin yerli imkânlarla gerçekleştirilmesi kapsamında, hava kontrolör adaylarının daha kısa sürede ve az maliyetle eğitilmesini sağlayacak yerli hava kontrolörü eğitim simülatörü geliştirildi.
DHMİ ve TÜBİTAK BİLGEM işbirliğiyle geliştirilen "ATC Kule ve Radar Simülatörü (atcTRsim)" isimli hava trafik eğitim simülatöründeki her kontrolör pozisyonu, radar haritalar üzerinde sergilenen verileri, egzersiz bilgilerini, her uçağa ait kimlik, pozisyon ve uçuş bilgilerini sürekli yenileyerek görüntüleyen ana radar ekranı ile hava durumu bilgilerini gösteren yardımcı bilgi ekranından oluşuyor. İstenildiğinde yaklaşma, yol ve meydan kontrol simülasyon yazılımlarının entegre olarak ya da tamamen birbirlerinden bağımsız olarak çalışabilme özelliğine sahip olan simülatörün meydan kontrol simülasyon yazılımı da 3 boyutlu modellerle 360 dereceye kadar görsellik imkanı sağlıyor.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI FİKRİ IŞIK SİSTEM HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, artan rötarların uçakların daha uzun süre havada kalmasına, bunun da uçuş maliyetlerinin yükselmesine, çevre kirliliğine, gürültüye ve uçuş emniyetinin azalmasına neden olduğunu belirtti. TÜBİTAK ile DHMİ arasında 2009 yılında DHMİ'nin ihtiyaç duyacağı alanlarda bilimsel ve teknolojik işbirliklerinin geliştirilmesini hedefleyen bir protokol imzalandığını anlatan Işık, bu protokolle Türkiye'deki hava trafiğine ilişkin kontrol hizmetlerinin sağlanmasında gerek duyulan sistemlerin milli imkanlarla geliştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Işık, bu konuda en önemli unsurun insan olduğunu dile getirerek, hava kontrolünde nitelikli insan yetiştirmenin çok uzun zaman aldığını ve çok ciddi kaynak gerektirdiğini ifade etti. Bakan Işık, hava trafik kontrol eğitim simülatörüyle hava trafik kontrolünü yönetecek görevlilerin çok daha kısa zamanda ve her türlü reel şartlarda, belki normal hayatta karşılaşması mümkün dahi olmayan pek çok senaryoyu simülatör ortamında tecrübe ederek reel hayata çok daha hazır başladığını vurguladı.
DHMİ ARGE’DE DE İDDİALI
Hizmet, yatırım ve atılımları ile bir dünya markası haline gelen DHMİ, ARGE çalışmalarında da adından söz ettirmeye başladı. TÜBİTAK ile 2009 yılında bilimsel ve teknolojik işbirliklerinin geliştirilmesini hedefleyen bir protokol imzalayan DHMİ, üzerinde çalışılan sistemleri uluslararası fuarlarda tanıtmaya başladı. İşte üzerinde çalışılan ARGE Projelerinden bazıları:
KUŞ RADARI
Kuş sürülerini anında tespit edip pilotların bilgisine sunmak, kuş sürülerinden kaynaklanan kazaların önlenmesini sağlamak maksadıyla Kuş Radarı (KUŞRAD) prototipi hazır durumda. İlerleyen aşamada kuş hareketliliğin yoğun olduğu havalimanlarına kurulması planlanan sistem, talep eden ülkelere de ihraç edilecek.
FOD RADARI
FOD Radarı Projesi ile trafik akışını etkilemeden pist yüzeyinde sürekli olarak gözetim ve ikaz sağlayacak şekilde, 4 adet milimetre dalga boyu radar ve 2 adet optik sistem ile 4 kilometrelik pist üzerindeki yabancı cisimlerin tespitine yarayan bir sistem geliştirilmiş olacak.
STRATEJİK GÜRÜLTÜ HARİTASI OLUŞTURULMASI ÇALIŞMALARI
ANMS(Havaalanı Gürültü Ölçüm, İzleme ve Kontrol Sistemleri) Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk, Antalya ve İzmir Adnan Menderes Havalimanlarına tesis edilmiş olup, gürültü emisyonları anlık olarak izleniyor. ''Türkiye'de DHMİ Tarafından İşletilen Havalimanlarının Stratejik Gürültü Haritalarının Oluşturulması'' Projesi kapsamında, 31 havalimanında da çalışmalara başlanıldı.