MAGAZİN

“Hep Otuz Üç Yaşında” izleyiciyle buluştu

TDV İslâm Ansiklopedisi’nin hikâyesini anlatan “Hep Otuz Üç Yaşında” isimli filmin gala gösterimi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı.

31 Ocak 2024 Saat: 10:40
“Hep Otuz Üç Yaşında” izleyiciyle buluştu
“Hep Otuz Üç Yaşında” izleyiciyle buluştu

Türkiye’nin en köklü araştırma kurumlarından Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) tarafından hazırlanan, yönetmenliğini Murat Pay'ın üstlendiği “Hep Otuz Üç Yaşında” isimli kurmaca-belgesel filmin gala gösterimi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı.

En sıkıntılı zamanlarda başvurduğumuz eserlerin başında geliyor

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, gösterim öncesi yaptığı konuşmada, "İslam tarihinin önemli eserlerinden biri ortaya çıkmış durumda, çok büyük bir referans noktası. (İslam Ansiklopedisi) Sadece akademik bir çalışma değil siyasetin, diplomasinin, uluslararası ilişkilerin bir enstrümanı olarak çok ciddi bir şekilde hizmet veriyor. İslam coğrafyasının çeşitli saldırılara maruz kaldığı bir dönemde eserin önemini daha iyi anlıyoruz. En sıkıntılı zamanlarda hemen başvurduğumuz eserlerden bir tanesi olmuştur. Her alanda çok ciddi manada istifade etmekteyiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak böyle bir çalışmanın içinde paydaş olarak yer almaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.

Belgeseli ortaya koyan herkese teşekkür ediyorum

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş ise “Büyük fedakârlıklarla, büyük gayretlerle ve güçlü bir sanat diliyle böyle bir belgeseli ortaya koyan yönetmeninden yapımcısına, senaristinden oyuncusuna ve filmde isimlerini bildiğimiz bilmediğimiz bütün emektarlara teşekkür ediyor, belgeselimize katkı sunan paydaş kurumlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu vesileyle büyük bir emeğin ve özverili bir çalışmanın hayat bulduğu Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi’nin hangi aşamasında olursa olsun emeği geçen ve ahirete irtihal etmiş hocalarımıza Allah’tan rahmet, hayatta olanlara da sağlık ve sıhhatle uzun ömürler diliyorum” dedi.

Bu başarının altında samimiyet ve ciddiyet yatıyor

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) Başkanı Prof. Dr. Mürteza Bedir de “Samimiyetle yola çıkıldığında Allah'ın işi bereketlendirileceği vaadinin en somut göstergelerinden biriyle karşı karşıyayız. Çünkü İslam Ansiklopedisi sadece bir metinden, 46 ciltlik bir eserden ibaret değil. Ansiklopedi bir okul gibi bir yandan Türkiye'nin entelektüel hayatına katkı veren bilim insanı, araştırmacı yetiştirirken aynı zamanda Türkiye’nin en özgün araştırma kütüphanesine, İSAM gibi bir dünya markası araştırma merkezine vesile oldu. Bu başarının altında samimiyet, gayret ve ciddiyetin yanında sürekliliği sağlamak için gösterilen olağanüstü çabalar yatıyor. Türkiye'nin birikimine güvenerek yola çıkan çekirdek ekip, kısa zamanda tarihten edebiyata, sanattan hukuka ve siyasete, kültür ve folklordan coğrafyaya, bilim tarihinden musikiye kısaca bilim ve kültürün hemen hemen her alanından gönüllü hocaları da ekibe dahil ederek İslam medeniyetinin tüm renklerini yazacak bir müellifler ordusu oluşturdular” diye konuştu.

Filmin yönetmeni Murat Pay, “Heyecanlı oldu benim için açıkçası. Bizim yaptığımız aslında bu büyük hikâyeye küçük bir katkıda bulunmak. Biz iki yıl proje üzerine çalıştık ve elimizden geldiği kadar ansiklopediye layık bir derinliğin peşinde koşmaya çalıştık. Umarım güzel bir film de olmuştur, umarım beğenirsiniz. Teşekkür ederim, iyi seyirler" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin en büyük kültür hareketlerinden biri beyaz perdeye taşındı

İSAM adına Filmcode tarafından yapılan film, İslam kültür ve medeniyetinin on beş asırlık tarihinin tüm alanlarını kapsayan (44 + 2) ciltlik dev eser TDV İslâm Ansiklopedisi’nin hikâyesini anlatıyor. Ansiklopedinin Türkiye’nin hikâyesini ve başarısını yansıttığını anlatmak amacıyla 100’e yakın şahsiyetle sözlü tarih görüşmeleri gerçekleştirildi. Sözlü tarih görüşmeleriyle ortaya çıkan tecrübe paylaşımlarına ve hikâyelere İSAM kurumsal hafızasının eklenmesinden sonra bu içeriği yansıtacak bir senaryo yazıldı. Film, iki kurmaca karakter Niyaz ve Ekmel üzerinden ilerliyor. Niyaz, ilahiyat fakültesini bitirmiş genç bir akademisyen, Ekmel ise üniversitede 60'lı yaşlarda bir eğitimcidir. İki karakterin yollarının TDV İslâm Ansiklopedisi'nde kesiştiği filmle Türkiye tarihinin kolektif hafızayla hayata geçirilmiş en büyük kültür hareketlerinden birinin 33 yıla yayılan çarpıcı hikâyesi beyaz perdeye taşınıyor.

Yapımcılığını Halil Kardaş’ın üstlendiği, senaryosunu Selman Kılıçaslan’ın hazırladığı ve yönetmenliğini Murat Pay’ın yaptığı “Hep Otuz Üç Yaşında” ismini taşıyan filmin başrollerinde Hüseyin Soysalan (Ekmel), Birhan Tut (Niyaz) yer alıyor.

TRT Sinema ortak yapımı olan film, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (Telif Hakları Genel Müdürlüğü) ve T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın katkılarıyla hazırlandı.

“Hep Otuz Üç Yaşında” filmi, 29. Saraybosna Film Festivali'nde (SFF) dünya prömiyerini yaptı. Bakü’de düzenlenen Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’nde “Hep 33 Yaşında” filmine Jüri Özel Ödülü takdim edildi. “TV Belgesel” dalında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülüne layık görüldü. Filmin Nisan 2024’te vizyona girmesi planlanıyor.

TDV İslâm Ansiklopedisi

TDV İslâm Ansiklopedisi’nin, dünyada Müslümanlarca hazırlanan ve tamamlanan hem madde listesi hem de içerik ve üslup açısından özgün, telif niteliği taşıyan ilk ansiklopedi olduğu belirtiliyor. 1983-2016 döneminde 33 yıllık çalışmanın ardından 44 + 2 cilt halinde hazırlanan ansiklopedi, 2014'te Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında ödüle layık görüldü. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından 2019 yılı Fuat Sezgin Eser Ödülü’nü aldı.

FİLMİN EKİBİ

Yönetmen: Murat Pay

Senaryo: Selman Kılıçaslan

Görüntü Yönetmeni: Sedat Şahın

Yapım Tasarımı: Natali Yeres

Kurgu: Sabri Eren Öztürk

Müzik: Ali SARAN & lê reve réveille

Ses-Kayıt: Orhan Koçalan

Post-Prodüksiyon Yapımcısı: Unity-Selman Ecirli

Ses Tasarımı: Soner Koç

Renk Düzenleme: Taha Birinci

Yardımcı Yönetmen: Serkan Yıldırım

İçerik Geliştirme: Ayşe Yılmaz

Kast Direktörü: Filiz Çelik

Işık Şefi: Emre Kurt

Set Amiri: Hasan Akbal

Uygulayıcı Yapımcı: Emrah Göçen

İdari Yapımcı: Betül Demir

Yapımcı: Halil Kardaş

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑